© Kai Pfaffenbach Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Част от

...
© Kai Pfaffenbach Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Част от
Коментари Харесай

Какво откри проверката банка по банка

© Kai Pfaffenbach
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Част от тематиката След теста на банките
Червен картон за " Зелена карта "

Изненадващо застрахователният еврорегулатор се поинтересува от казуса с заплащанията по произшествия в чужбина, в дъното на който е проблем с " Лев инс "
Тестът на ЕЦБ не обхвана всички банки на пазара като преди три години, а единствено селекция от шест институции - най-големите и редовно значими като Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ, както и три с локални притежатели - двете, посочили недостатъци на предходния тест - ПИБ и Инвестбанк, както и ЦКБ. Резултатът трябваше освен да валидира способността на тукашния регулатор да засича проблеми в бранша и да е ефикасен за отстраняването им, само че и като гаранция, че финансовият бранш в страната е на равнище, което разрешава включването на България към единния европейски банков контрол и допускането й в преддверието на еврозоната.
Какво се ревизираше

Етапите, през които мина инспекцията, бяха два. Първият, т.нар обзор на качеството на активите, свери данните от финансовите доклади на банките за 2018 година според методологията на ЕЦБ. Тя е правена за много по-големи по мащаб банки от българските (макар през нея да минават и дребни институции като балтийските и даже малтийските банки) и също така за пръв път регистрира резултата на новия интернационален счетоводен стандарт МСФО 9, който влезе в действие при започване на 2018 година Като се има поради, че той изисква начисляване на провизия (резерв за възможни бъдещи загуби), в това число за парите в брой, оставени на депозит в друга банка, това единствено по себе си бе предизвикателство за участниците в инспекцията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На втория стадий от инспекцията банките бяха подложени на стрес тест с два хипотетични сюжета: симулация за три години напред, която ревизира устойчивостта на банките при по-умерени и при внезапни промени в икономическия растеж, инфлацията, безработицата, цените на жилищата и индустриалните парцели. По информация на " Капитал " отрицателният сюжет никога не може да се дефинира като апокалиптичен - в него се залага по сериозен спад на Брутният вътрешен продукт от 2.6%, като единственият по-драматичен миг е кумулативният спад на цените на парцели от 15-20% (виж таблицата).

Тестът в обобщение

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Финалният резултат от инспекцията и стрес теста демонстрира, че най-големите банки, които са част от интернационалните групи, са задоволително внимателни в кредитирането и разполагат с повече от нужния капитал, с цел да могат да попият сами възможни загуби при стопански земетресения. Двете банки, които бяха скъсани и на предходния изпит от Българска народна банка преди три години, още веднъж излизат проблематични макар декларациите за полагане на старания за задръстване на пробойните през интервала. Приятната изненада е резултатът на ЦКБ, която минава теста без забележки.

" Капитал " попита Българска народна банка по какъв начин приема констатациите, че дефицит бе засечен в същите две банки, с които регулаторът заявява, че работи по подсилване на буферите. Оттам бяха сбити в отговора си, отчитайки прогрес по отношение на обстановката отпреди три години. Посочва се, че са готови първични планове за усъвършенствания в границите на процедурата за тясно съдействие с ЕЦБ, а причина за неприятните резултати са " мощно консервативните параметри на стрес теста във връзка с макросценария и техническите допускания " и консервативната оценка на обезпеченията.

Резултатът на ПИБ

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Банката, която оперира с набраните 8.4 милиарда лева депозити, демонстрира най-съществени проблеми. Преди инспекторите да влязат в нея, тя самоотчита равнище на капитала от първи ред CET1 над регулаторно изискуемия, и то след дейна подготовка за инспекцията - в самия завършек на годината имаше редица покупко-продажби при огромни нейни кредитополучатели, както и носещи доходи продажби на активи, като да вземем за пример част от терена на " Кремиковци ".

Още при първата оценка на данните от ЕЦБ се оказва, че действителното равнище на финансовия буфер е по-ниско. Корекциите идват главно по линия на корпоративния кредитен портфейл, където и в резултат на инспекциите съществено се повишава равнището на неприятните заеми - от 21 на 56%. Любопитно е, че даже по тези новооткрити необслужвани експозиции има високо покритие с хранителни запаси (36%), което приказва, че макар че не са били декларирани като неприятни в самата банка, е имало познание за проблемите и подготовка за почистването им. От ЕЦБ дават единствено систематизирани цифри и по този начин не излиза наяве дали инспекторите са разглеждали въпроса за заеми към свързани лица и разкрили ли са такива недекларирани покупко-продажби.

Освен корпоративния сегмент предстоящо при ПИБ проблем носи и големият портфейл от недвижими парцели, който е преоценен надолу с над 40 млн. евро.

Така още преди да се тества здравината на ПИБ при двата сюжета на стрес теста, за банката се оказва, че се нуждае от набиране на спомагателен капитал от 124.5 млн. евро, с цел да е устойчива. Нещо повече, това не би било задоволително даже и в случай че икономическата обстановка през идващите три години се резервира почти същата. А при по-рязко утежняване ПИБ би се оказала с негативен капитал или с мотив за лишаване на лиценз.

Часове преди ЕЦБ да оповести резултатите си, ПИБ разгласява доклад към полугодието с 94 млн. лева облага в него, а в мига, в който Франкфурт разгласява оценката си, от пресцентъра успокоиха, че към 30 юни банката разполага с общо 130 млн. евро буфер, а оставащите 133 млн. евро ще покрие с бъдещи облаги, интервенции по понижаване на риска в кредитния портфейл и с " други възможни ограничения ". За вложителите на фондовата борса това очевидно бе задоволително и в първия ден на търговия с акциите на ПИБ на БФБ котировките се подвигнаха. Потърсени за повече елементи по проекта за деяние оттук нататък, от ПИБ отхвърлиха отговор на изпратените от редакцията въпроси.

Бодрост в ПИБ имаше и преди три години, когато след слабия си резултат от банката дадоха обещание сходни ограничения плюс допускането на стратегически вложител, който да поеме контрола паралелно до сегашните мажоритарни притежатели Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Това по този начин и не се случи. Сега измежду изброените варианти за попълване на дефицита банката не включва набиране на капитал.

При тези резултати при вероятно сключване на тясно съдействие ЕЦБ съвсем несъмнено ще изиска банката да остане под директния й контрол, с цел да наблюдава ограниченията по заздравяването на капитала й.

Резултатът на Инвестбанк " За покритие на финансовия дефицит при усложнения сюжет Инвестбанк би имала потребност от спомагателен финансов буфер от 51.8 млн. евро, който се покрива напълно от разполагаем спомагателен капитал от 20 млн. евро, финансовия резултат, продажба на добити активи и погасени заеми. "
Здравка Русева, изпълнителен шеф на Инвестбанк
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
При банката на Петя Славова дефицитът на капитал е от малко над 51 млн. евро, и то ако се сбъдне отрицателният сюжет на стрес теста до 2021 година Оттам намират, че наличните безсрочни дългови капиталово-хибридни принадлежности за 20 млн. евро, които не са включени при изчисляването на финансовите съотношения в този момент, могат да се употребяват в бъдеще за задачата.

По-любопитен при Инвестбанк е резултатът, който инспекцията има върху равнището на неприятните заеми. Преди инспекцията проблематичните експозиции са регистрирани на 29.5%, а след нея те скачат на 35%. Освен това ЕЦБ постанова промяна на равнището на покритие от 33% на 55.4% по до момента регистрираните неприятни заеми, а новопризнатите за такива са на практика непровизирани.

Пред " Капитал " от банката обясниха, че това е резултатът от вливането на портфейла на ТБ " Виктория ", защото 95% от него е бил необслужван. Същевременно обаче би трябвало да се означи и че част от по-доброто показване на банката е точно с помощта на 23 млн. лева негативна известност, които повишиха облагата на Инвестбанк за 2018 година, а оттова и капиталът на входа на инспекцията. Без този резултат банката щеше да започва с към 2 процентни пункта по-нисък базов капитал от първи ред.

Според институцията по-важното е, че ЕЦБ я намира в доста по-добра кондиция спрямо 2016 година Освен интервенцията " Виктория " от този момент бе вдигнат капиталът й дейно с 10 млн. лева от главния акционер " Феста холдинг ". За отбелязване е и това, че абсурдът с венецуелските пари не нанесе провали в Инвестбанк.

Резултатът на ЦКБ

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Без забележки, с финансов запас, задоволителен да удържи даже и при внезапно утежняване на стопанската система, излезе от инспекцията банката, част от икономическата група на " Химимпорт ". Корекциите на ЕЦБ са алегорични при обзор на 75.5% от кредитния портфейл, което я прави единствена по рода си измежду банките с локален капитал.

За положителното показване има няколко фактора, като от систематизираните цифри на ЕЦБ не всеки път може да се извади цялостната картина. Все отново прави усещане, че инспекторите не са оценявали вложенията на банката в финансови принадлежности и недвижими парцели, които са сумарно за към 186 млн. евро. При други банки този сегмент от инспекцията е мотив за корекции.

По-сериозно отклоняване има при разбора на проблематичните кредитни експозиции, които преди инспекцията са регистрирани на 8.1%, а след нея - 16.8%. Въпреки този скок, както и обстоятелството, че по новооткритите неприятни заеми съвсем няма начислените хранителни запаси, това не довежда до основни корекции. Възможно пояснение за този факт е, че заемите са свръхобезпечени. Доколкото и при ЦКБ има индикации, че доста от огромните кредитополучатели са свързани лица, а в орбитата на групата " Химимпорт " има голям брой гравитационно привлечени и даже неизползвани активи, които могат да служат за задачата. Накратко, ЦКБ се е подготвила чудесно за инспекцията и се е подсигурила с обезпечения по заемите си, покриващи повече от нужното.

Според специалисти от бранша най-вероятно инспекторите са оценили позитивно напъните на банката на диверсифицира портфейла си с увеличение на каузи на ритейл клиентите и изключително фокуса й към чиновници в публичния бранш, при които трудовият небосвод е непрекъснат за дълъг интервал от време и за които по-резки динамичности в икономическия растеж или безработицата не се отразяват сензитивно.

Освен това в групата има още голям брой финансови компании, в това число и пенсионни фондове, които всеки месец събират вноски от обезпечените си и ги влагат в акции и облигации, в това число в немалка част ориентирани и към свързани лица. Така, от една страна, групата има по-малко потребност да употребява банката си свръхрисково, а от друга, част от по-проблемните задължения могат да се оформят в облигации или други принадлежности и да се разпилян по портфейлите на взаимни и пенсионни фондове, застрахователи и други

Отличниците

При останалите три банки - Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, инспекцията регистрира резистентност на модела на работа и пребогат капитал за гарантиране на непоклатимост даже и при най-тежкия предполагаем сюжет за стопанската система. Корекциите при прегледа на качеството на активите са минимални, като в някои случаи са даже позитивни в интерес на банката.

Въпреки това от огромните банки имат забележки към метода на ЕЦБ, който в бъдеще би се отразявал на работата им. Според тях регулаторът от Франкфурт изисква несъразмерна консервативност, която в някои случаи не е подобаваща за локалните условия. Например огромни клиенти в сезонни бизнес браншове се третират по-строго единствено на база на влошени настоящи индикатори към края на годината, без в никакъв случай да е имало проблеми с обслужването.

Затова и за тях въпреки да няма проблем с капитала ще е значимо да изчистят с регулаторите по какъв начин да третират такива проблеми. Това все още е Българска народна банка, само че след влизането в банковия съюз топ три автоматизирано ще попаднат под директния контрол на ЕЦБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР