© KAI PFAFFENBACH Още по темата Юнкер ще обсъди с

...
© KAI PFAFFENBACH Още по темата Юнкер ще обсъди с
Коментари Харесай

Меркел подкрепи Брюксел в спора за демокрацията в Полша

© KAI PFAFFENBACH Още по тематиката
Юнкер ще разиска с Меркел Полша, инспекциите по границите и положението на съюза
от Дневник,30 авг 2017
" Не можем да мълчим " за Полша, нито да приказваме за митническия съюз с Турция, сподели Меркел
от Дневник,29 авг 2017

Канцлерът на Германия Ангела Меркел за пръв намерено зае страна в разногласието за положението на демокрацията в Полша, който се води сред държавното управление във Варшава и Европейската комисия в Брюксел. На огромна конференция във вторник тя сподели, че промените в Полша са " сериозен проблем ", който ще разиска в сряда в Берлин с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. " Не можем просто да си мълчим и нищо да не споделяме в името на мира и спокойствието ", добави тя.

Двамата се срещнаха на работен обяд в Берлин, с цел да обсъдят и няколко други тематики, в това число миграцията и положението на съюза, по-малко от месец преди годишната тирада на Юнкер пред европарламента. Очакваше се те да обсъдят опцията инспекциите по европейските граници сред някои страни (Австрия, Дания, Норвегия, Швеция и Германия) от Шенген да могат да продължат и след ноември, докато бяха планувани. Проверките се вкараха в пика на мигрантската рецесия и продължиха поради серията терористични офанзиви на европейска земя от последните две години.

Но включването на казуса с върховенството на закона в Полша се разяснява като сигнал от Берлин, че се дава зелена светлина на Брюксел да направи идната крачка в процедурите против Варшава и официално да изиска от Европейския съвет разискване дали да не бъде отнето правото на гласоподаване на поляците - най-тежкото наказване за страна член, планувано от съюзните контракти.

Комисията оспорва преструктурирането на правораздаването в Полша и във вторник, откакто полските управляващи опазиха промяната и настояха, че е в унисон с европейските правила, Брюксел повтори, че е в правото си да се отбрани и да вземе ограничения поради предлаганите промени. " Получихме отговора от полското държавно управление. Ще го проучим деликатно. Относно коментара, че нямаме никакви пълномощия в тази сфера - това е нещо, което бихме желали изрично да опровержим ", сподели представител на комисията. Обстановката се нажежи и от отхвърли на Варшава да се съобрази с европейско правосъдно решение, съгласно което изсичането на дърветата във вековната Беловежка гора би трябвало да спре. Съдът ще се събере още веднъж на 11 септември, с цел да реши по какъв начин да реагира.

Збигнев Зьобро, полският министър на правораздаването, разяснява думите на Меркел от вторник като рецензия, учредена на политически претекстове, а не на обстоятелства. " Убеден съм, че държавното управление ще реализира задачите си макар политическите страсти, които взимат връх в някои изказвания. Всяка страна, която е самостоятелна в границите на Европейски Съюз, има лични закони и би трябвало да позволява проблемите си с демократични механизми ", добави той на конференция, излъчена по националната телевизия.

Твърдата позиция на Полша стартира да провокира паника измежду опозиционни среди и неправителствени организации във Варшава, тъй като повече от половин година тя действително не носи на страната освен това от растяща борба. Полски медии пресмятат какъв брой съдружници има Полша против процедурата за задействане на член 7 от Договора на Европейски Съюз за заледяване правото на глас и съгласно тях най-малко 22 от 28 страни, или четири пети, са с Брюксел, до момента в който сигурен съдружник от ден на ден се обрисува да е само Унгария. След като преди дни от Варна полското държавно управление бе остро подложено на критика и от френския президент Еманюел Макрон, страната остава без поддръжка от основни страни за процесите в Европейски Съюз.

В сряда с Макрон в Париж се срещна немският външен министър Зигмар Габриел, който взе участие в Елисейския замък в съвещание на френското държавно управление, а по-късно приказва пред годишното събиране на посланиците на Франция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР