© Kai Pfaffenbach Още по темата Банкери отчитат каква е

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата Банкери отчитат каква е
Коментари Харесай

ЕЦБ ще провери топ 3 на банките плюс местните ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Банкери регистрират каква е готовността на бранша за новите инспекции

Шестата годишна конференция " Банките и бизнесът " ще даде отговори за лихвите, кредитирането и пътя на България към ERM 2
11 ное 2018
Владислав Горанов е изпратил на ЕЦБ редактираните законопроекти за Банковия съюз

От финансовото министерство регистрират етапа на кандидатстване за единния контрол за изпълнена
17 окт 2018
Проверката на ЕЦБ ще обхване шест български банки

Франкфурт ще поеме разноските по прегледите и стрес тестванията, които ще се вършат по нейните правила без модификации
10 окт 2018
Правителството одобри пътна карта с ограничения поради еврото

Подготовката за новите стрес проби на банките би трябвало да стартира най-късно през октомври. Те ще приключат идващия юли
22 авг 2018 Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи цялостна оценка на шест български банки като част от кандидатстването на страната за влизане в банковия съюз. Това са първите три по активи - Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, които по европейските правила наложително би трябвало да минат под инспекция и в следствие ще бъдат под надзора непосредствено от Франкфурт. Към тях ЕЦБ е добавила най-големите частни банки с локална благосъстоятелност - Първа капиталова банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

В формалното известие се удостоверява още, че инспекцията, формирана от оценка на качеството на активите и стрес тест, ще e по данни към края на 2018 година Тя ще стартира още през сегашния месец и се чака резултатите да бъдат оповестени през юли 2019 година

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Преглед на предходния обзор

Докато броя от шест институции не е изненада и беше обявена от източници на " Капитал " още преди месец, то към състава на извадката имаше спекулации. Включването на топ 3 е наложително, защото след влизането на Българска народна банка в " тясно съдействие " (механизмът за влизане в Банковия съюз за страни отвън еврозоната) с ЕЦБ, последната ще поеме надзора над тях.

Останалите три обаче явно са определени на рисков принцип, а не съгласно значимостта за банковата система, защото това са четвъртата, осмата и двaнадесетата по активи банки. Нещо повече, извадката включва най-слабо представилите се при предходния обзор на банковата система от 2016 година, осъществен от Българска народна банка - ПИБ и Инвестбанк. Тогава вследствие на прегледа на качеството на активите на ПИБ (с съществени акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев) беше наложена промяна от 420 млн. лева, а на Инвестбанк (контролирана от Петя Славова) - 105 млн. лева В резултат индикаторът за адекватност - базовия капитал от първи ред и на двете падаше под регулаторните условия - надлежно до 5.2% и 6.3%.

Освен това при усложнения сюжет на стрес-теста и при двете банки капиталът ставаше негативен, а при Инвестбанк даже и при базисния сюжет се стигаше до негативен капитал. Тогава Българска народна банка реши да одобри данните от стрес-теста единствено за сведение и да не изисква рекапитализиране, тъй че да бъде преодолян и този предполагаем дефицит.

За разлика от тях другият локален фаворит на ЕЦБ - ЦКБ (част от групата " Химимпорт ", следена от Иво Каменов и Марин Митев) мина прегледа съвсем без корекции. Основната рецензия към извършената от Българска народна банка инспекция през 2016 година беше, че на практика пренебрегва най-съществения проблем на бранша - кредитирането на свързани лица.

Около 60% от пазара

С по този начин известия избор излиза наяве, че през инспекция ще минат близо 60% от активите в банковата система. Според показаните от ЕЦБ Често задавани въпроси към известието изборът на банките е по сходство на обсега на извършените цялостни оценки при съставянето на Единния контролен механизъм през 2014 година и при приемането на еврото в Латвия през януари 2015 година " Институциите се избират въз основа на техния размер, рисков профил и изцяло значение за националната стопанска система. Тава значи, че се вземат поради няколко детайла, като да вземем за пример бизнес модел на институцията, вътрешно ръководство и ръководство на риска, опасности за капитала, опасности за ликвидността и финансирането и взаимосвързаност с останалата част на финансовата система ", разясняват от ЕЦБ.

Също по този начин от поясненията на ЕЦБ излиза наяве, че на по-късен стадий ще бъде оценена значимостта на институцията, която може да възникне от неотдавна оповестената покупка от Пощенска банка на Банка Пиреос България. Механичното събиране на активите на двете към септември 2018 година основава третата най-голяма банка в страната и след възможното им обединение може да би трябвало тя да мине под директния контрол на Франкфурт. " Ако новата институция бъде оценена като значима на българския пазар, тя навреме ще бъде подложена на цялостна оценка ", изясняват от ЕЦБ.

Като огромните

Проверката ще бъде основана на методологиите употребявани от ЕЦБ при регулярните цялостни оценки на банки, които неотдавна са оповестени за значими или се чака да влязат в тази категория, излиза наяве още от известието. Няма информация обаче дали ще има някакви модификации по отношение на локалните особености. По информация на " Капитал " от източници от пазара, по-скоро такива не се плануват. и ще се следва оптимално тъкмо наръчника на ЕЦБ. За това приказва и фактът, че ЕЦБ не е оповестила избор на съветник, който да й оказва помощ при инспекциите.

В известието няма информация и за предстоящите разноски по прегледа. Според неофициална информация новото упражнение няма да се заплаща от банките, като цялата инспекция ще е за сметка на ЕЦБ, даже и разноските за външни консултанти. При предходната инспекция на база на целесъобразен лист от Българска народна банка всяка банка трябваше да си избере един съветник и общата сума за бранша се пресмята на число от порядъка на 10 млн. евро. Сега се чака ЕЦБ да показва проверяващите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР