© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: Тръмп загуби

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: Тръмп загуби
Коментари Харесай

Вечерни новини: Цараров иска имунитетите на шестима депутати, ръководството на БДЖ подава оставка

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: Тръмп загуби Конгреса на изборите в Съединени американски щати, решение за АЕЦ " Белене " ще има след година

И още: Депутатите утвърдиха смяната на налозите за автомобили; Предлаганите предели за компенсациите при гибел на пътя ще се разискват в Народното събрание
7 ное 2018
Вечерни вести: Пеевски желае контрола над подслушванията, част от противоречивите промени в опазването на здравето ще отпаднат

И още: " Гражданската " ще е 25% по-евтина за изрядни водачи и 400% по-скъпа за систематични нарушители; Съединени американски щати гласоподават за Конгрес
6 ное 2018 Активен бе денят за институциите в България. Главният прокурор изиска имунитетите на шестима депутати от " Воля ", Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Фактът, че всички си задават въпроса за какво в този момент и какви са скритите цели, приказва доста за доверието - и по-скоро неналичието на такова - към прокуратурата.

В Народното събрание бяха гласувани куп законопроекти - в това число на първо четене промени за филмовата промишленост, които при второ четене могат да се разширят и до преференции за непознати филми.

В задлъжнелия държавен мастодонт БДЖ пък се разхвърчаха оставки. Жп превозвачът от години е в доста, доста неприятна форма, само че също по този начин от години се ръководи от едни и същи хора. До в този момент това не е било проблем. Точните аргументи за оставките на управлението към този момент остават неразбираеми, само че встъпилият в служба преди два месеца нов транспортен министър Росен Желязков е изискал цялостен одит в сдружението.

Новината от Европа е предстоящият избор на германеца Манфред Вебер за водещ претендент на ЕНП за ръководител на Европейска комисия. Той ще се конкурира за поста с претендента на ПЕС и настоящ зам.-председател на Европейски Съюз Франс Тимерманс.

НАЙ-ВАЖНОТО

Цацаров изиска шест депутатски имунитета едновременно


Главният прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета на шестима депутати от три партии по разнообразни обвинявания. Става дума за все познати случаи. Председателят на " Воля " Веселин Марешки и депутатите му Пламен Христов и Кръстина Таскова към този момент са свален имунитет по следствие за изнудване, само че в този момент има ново обвиняване - за имотна полза. Борис Кърчев от ГЕРБ е упрекнат за укриване на налози в размер на 320 хиляди лева като шеф на компания през 2015 година Георги Михайлов от Българска социалистическа партия - за подписване на неизгодни контракти като шеф на Хематологичната клиника в София. А Елена Йончева от Българска социалистическа партия е упрекната в изпиране на пари в изключително огромни размери през изпадналата в неплатежоспособност КТБ, прикривани посредством офшорна компания.

Има разнообразни спекулации за тази интензивност на Цацаров. Една е, че се имитира активност преди излизането на мониторинговия отчет на Европейска комисия за правораздаването идната седмица. От Българска социалистическа партия пък виждат удар по техни престижи - последните дни се приказва, че Йончева може да оглави листата на Българска социалистическа партия за евровота. Марешки пък загатва, че ударът по него е, тъй като желае оставките на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и заплашва другояче да бойкотира Народното събрание. " Воля " сега е значима за кворума, защото тече процедура по приемането на Бюджет 2019, а опозицията отхвърля да се записва. Говорителят на държавното обвиняване Румяна Арнаудова отхвърли дейностите на прокуратурата да са резултат от политически изявления.

Ръководството на холдинг БДЖ подава оставка

Тримата членове на борда на държавния холдинг БДЖ Велик Занчев, който е и зам.-министър на превоза, изпълнителният шеф Владимир Владимиров и Филип Алексиев, който е финансов шеф в компанията, са подали оставките си през днешния ден пред новия транспортен министър Росен Желязков. Засега са неразбираеми както аргументите за оставките, по този начин и кой ще наследи Владимир Владимиров, който е отпред на закъсалото държавно сдружение от 10 години. Едно от спряганите имена било на Продан Проданов, началник на товарното отделение в Пловдив.

Към момента в БДЖ тече одит на Министерството на превоза. Компанията напоследък е разтърсвана от кавги, в това число и измежду самия управителен състав. Отделно мегапроектите на БДЖ започнаха да буксуват, като съвсем всяка поръчка на сдружението е придружена от съмнения в нецесъобразност.

Брюксел намали упованията си за стопанската система на България

Европейската комисия залага на стопански напредък в България от 3.5% през 2018 година, което е с 0.3 пункта под упованията от лятото, до момента в който прогнозата за идващите две години остава непроменена - напредък от 3.7% през 2019 година и леко закъснение до 3.6% през 2020 година Това излиза наяве от есенната макроикономическа прогноза на комисията. Заради растящите енергийни цени и въздействието на неприятната годишна продукция в Европа върху цените на храните, комисията увеличи упованията си за инфлацията в България от 2% до 2.6% през 2018 година

Понижението за растежа на Брутният вътрешен продукт за актуалната година идва главно от слабите данни за износа през първата половина от годината, само че фактор евентуално е и забавеното асимилиране на средства по европроекти. Забавянето като цяло е в синхрон с това в Европейски Съюз, където се предвижда осезаемо по-нисък ритъм на напредък. Според прогнозата растежът на еврозоната ще намалее от 2.4% през 2017 година на 2.1% през 2018, 1.9% през 2019 и 1.7% през 2020 година Подобно развиване се чака и за всички 27 страни членки.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Германецът Манфред Вебер ще е претендентът на ЕНП за ръководител на Европейска комисия


[Reuters]
Германецът Манфред Вебер е претендентът на ЕНП за ръководител на Европейска комисия. На съвещанието на партията с присъединяване на над 700 делегати, той завоюва над 79% от гласовете пред съперника си Александър Стуб от Финландия. Така Вебер има големия късмет да оглави Еврокомисията, в случай че ЕНП завоюва най-вече места на изборите за европарламент следващата година.

Победата на германеца, който имаше поддръжката на водачите на ЕНП, в това число на нейния президент Жозеф Дол, се смяташе за съвсем сигурна. Той е началник на групата на ЕНП в Европарламента. Член е на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на Меркел. Макар да се нарежда измежду центристите в тази групировка, има известни опасения, че той може да тласне ЕНП по-надясно. Вебер е католик и покровител на " християнските полезности ". Близък съдружник е на австрийския канцлер Себастиан Курц и е отворен за изследване на съглашения с антиимигрантски евроскептици като Матео Салвини, Виктор Орбан и Ярослав Качински.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Тръмп и Путин се срещат в Париж


Президентите на Съединени американски щати и Русия – Доналд Тръмп и Владимир Путин, възнамеряват среща на 11 ноември в Париж по време на отбелязването на 100-годишнината от края на Първата международна война. Говорител на Кремъл показва, че ще бъдат разисквани желанията на Вашингтон за евакуиране от контракта за заличаване на ракетите със междинен обхват на деяние. И добавя, че съветската страна чака " дълга и задълбочена среща " сред Тръмп и Путин по време на срещата на Г-20 в Буенос Айрес по-късно през ноември. Предишната среща на двамата водачи бе през юли в Хелзинки.

СБЛЪСЪК

Белият дом лиши акредитацията на публицист от CNN след спор с Тръмп


[Reuters]
Белият дом съобщи, че приключва краткотрайно акредитацията на кореспондента на CNN Джим Акоста. Решението е взето след развълнуван спор през вчерашния ден сред Акоста и президента Тръмп. Той стартира, откакто на конференция Акоста зададе въпрос на Тръмп за кервана с мигранти, движещ се от Латинска Америка към южната граница на Съединени американски щати. Когато Акоста опита да зададе спомагателен въпрос, Тръмп сподели: " Достатъчно! ". След това сътрудничка на Белия дом опита да вземе микрофона на журналиста. Опитът й обаче се оказа безрезултатен.
Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс упрекна Акоста в недопустимо държание по отношение на сужителката. CNN поддържа журналиста си, който нееднократно е влизал в разногласия с президента.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Без диспути Народното събрание одобри на първо четене промени в закона за филмовата промишленост , които плануват държавно подкрепяне за български филми. Схемите са три, всяка с годишен бюджет до 97 млн. лева Проектът нашумя неотдавна поради това, че при разискването му в комисия депутатът от ГЕРБ Тома Биков разви тезата, че страната би трябвало да финансира единствено филми, които показват България в добра светлина.

След месеци обтегнати връзки Доналд Тръмп най-сетне получи оставката на основния прокурор и министър на правораздаването Джеф Сешънс. Това не е изненада, защото за разбърквания в Белия дом след междинните избори се приказва от дълго време. Забележителна е обаче бързината, с която се е случило - по-малко от ден след затварянето на изборните урни.

Поне 12 души, включително служител на реда, са убити в поредна пукотевица - в бар в град Таузънд Оукс, Калифорния. Барът е домакинствал студентска колекция, когато обвиненият влезнал и почнал да стреля. Той е открит мъртъв вътре, не е разпознат и не е доказан претекст за пукотевица. Това е следващият случай от дълъг лист всеобщи стрелби в Съединени американски щати, които в последните години взимат от ден на ден жертви.

Очаквано болшинството в Общинския съвет в София отхвърли настояването за референдум дали в Топлоелектрическа централа " София " да бъде построена апаратура за изгаряне на модифициран отпадък , за което общината ще вземе 67 млн. евро заем. Вносителите на настояването за допитване - 15 съветници от разнообразни групи, потвърдиха желанието си да оспорят решението в съда.

Европейската комисия насочи през днешния ден осем предизвестия към България за несинхронизирано законодателство или невзети ограничения в проблематични сфери - от мръсния въздух през конфискацията на средствата от незаконна активност до разпоредбите за даване на леговище. Най-сериозно е решението да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз поради пропуски в сигурността на железопътния превоз.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Делхи в светлини от фойерверки и... токсична мъгла


Атмосферното замърсяване в индийската столица Делхи доближи една от връхните си точки след вчерашния огромен празник - фестивала на светлините Дивали. Той е измежду най-важните религиозни празници, равностоен на християнската Коледа, само че празнуването протича с изстрелване на милиони фойерверки.Тази заран токсична мъгла обвиваше града и ограничаваше видимостта. В посолството на Съединени американски щати в Делхи е била записана централизация на фини прахови частици от над 1000 микрограма на куб.м. при позволен безвреден най-много от 25. По това време на годината студът и безветрието задържат замърсяващите частици ниско до земята и трансформират 20-милионния град в " газова камера ".

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР