© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: София пак

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: София пак
Коментари Харесай

Вечерни новини: Всички искат да строят пътя до Калотина, а световният ръст на икономиката може да е краткосрочен

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: София отново бе затисната от замърсен въздух, и служителите на реда желаеха пари, с цел да не стачкуват

И още: Wizz Air стартира да лети сред Варна и Виена; Отказва ли се Меркел от климатичните цели за 2020?; Полша сменя основни министри в опит да смекчи тона към Брюксел
9 яну 2018
Вечерни вести: Показно ликвидиране на предприемач в София, Софийският университет получи пари и постройка и няма да стачкува

И още: Кои са спечелилите от " Златните глобуси " ; Рекордно икономическо доверие в еврозоната; Колко костваха изключителните пролетни студове на застрахователите
8 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Борисов още веднъж дава обещание да помогне за връзките сред Турция и ЕС; Кошлуков ще води и публицистично предаване в Българска национална телевизия на мястото на напусналата Аделина Радева; Венецуела пуска 100 млн. единици от новата държавна криптовалута " Петро "
7 яну 2018
Вечерни вести: Докладът за " Белене " е стопански нереалистичен, а Тръмп и Банън са в изострен спор поради книга

И още: Франция стартира борба с подправените новини; Замърсяващите коли в София към този момент ще бъдат спирани от придвижване
4 яну 2018
Вечерни вести: Мащабна смяна във финансовите регулации и криворазбрана спогодба за отбрана на дамите

И още: Протестите за Пирин не престават в четвъртък; В Иран оповестиха размириците за овладяни; Започват изключителни инспекции на язовири поради трусовете в Гърция
3 яну 2018 Докато представители на Съюза на издателите в България обсъждаха на събитие отчайващото положение на свободата на словото в България и предупреждаваха, че свободните медии може изцяло да изчезнат, друга нелепа, само че пък показателна история с цензура се разиграваше в осведомителното пространство. Оказа се, че билборд с протестно обръщение на полицейския профсъюз към предстоящата на следващия ден делегация за европредседателството е бил свален от стопанисващата го компания. След интервенция на премиера, несъмнено, несправедливостта бе възобновена и на служителите на реда даже бе препоръчано да употребяват " всички билбордове " и изобщо " който каквото неприятно има да каже, там може да си го постави и да го каже! ". Усетили раздразнението зад " демократичните " дейности на премиера синдикатите отхвърлиха офертата - евентуално с вярата, че настояванията им за по-високи заплати ще бъдат удовлетоврени на плануваната за на следващия ден среща с Борисов. Кой сподели, че няма независимост на словото?

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Пътят до Сърбия: Тест за ръководещите имат ли строителен любимец

Търгът за скоростния път от София до Калотина събра 12 претендента. Очаквано, огромната поръчка за над 250 млн. лева, притегли интереса на всички поизгладнели локални строителни компании. В листа на участниците за двете прави са " Хидрострой ", ГБС, " Трейс ", " Джи Пи ", ПСТ и така нататък Ако страната работи бързо с оценката на офертите и няма обжалвания, новите 21-км би трябвало да са подготвени през 2021 година

Поръчката ще покаже дали третият кабинет на Борисов ще промени стила си на разпределение на огромните строителни търгове. До тук действаше нещо като картел, в който ръководещи и 5-6 огромни компании авансово се разбираха кой кой огромен обект ще завоюва, а дребното останали претенденти се отстраняваха. Сега при пътя до Калотина вземат участие всички, т.е. най-малко до тук любимец няма.

Световната банка предизвести, че световният напредък може да е временен

Глобалната стопанска система е отбелязала растеж от 3% през миналата 2017 година, а упованията са за поддържане на сходно равнище до 2020 година в това число. Това стана ясно от годишния отчет Global Economic Prospects за 2018 година на Световната банка, който институцията разгласява. Според разбора възобновяване на вложенията, производството и търговията продължава, а разрастващите се стопански системи, разчитащи на износа, се възползват от укрепващите цени на суровините.

Експертите на финансовата институция обаче предизвестяват, че растежът може да бъде занимателен от редица фактори като влошаващата се демография, неналичието на вложения и стягането на паричните политики от страна на водещите централни банки. За България институцията удостовери упованията си от есента - стопански напредък от 3.9% и 4% надлежно през 2018 и 2019 година

Вместо тържества европредседателството притегли митинги

Денят на формалното разкриване на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - четвъртък, 11 януари 2018 година, не се обрисува като изключително празничен. Двудневното посещаване (11-12.01.) на ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и комисарите ще премине със засилени ограничения за сигурност, блокирани булеварди и неразрешени за коли зони в центъра.

Редом с това пък в границите на деня се чака да се проведат няколко демонстрации на служителите на реда в разнообразни елементи на града (освен в случай че сутринта не се схванат с премиера Борисов), кротичък митинг в поддръжка на Истанбулската спогодба, както и митинга и контропротеста против развиването на ски зоната в Банско и още няколко по-малки демонстрации. Събитията за Пирин ще бъдат най-мащабни и в допълнение ще затруднят придвижването в града.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото върху антикорупционния закон

Ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон бе преодоляно от правната комисия с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти ". Очаквано Българска социалистическа партия поддържаха връщането на закона, само че това не бе задоволително. До края на седмицата и Народното събрание се чака да прегледа ветото на президента и евентуално също ще го отхвърли.

Спорният антикорупционен закон бе признат дефинитивно от депутатите малко преди началото на ваканцията им. С него се основава нов мегаорган с рисково огромни пълномощия и малко гаранции против корист с тях и това бе остро подложено на критика от редица експертни организации. Ако и Народното събрание отхвърли ветото, Румен Радев най-вероятно ще сезира Конституционния съд, защото в претекстовете си с изключение на всичко друго неведнъж акцентира, че част от признатите разпореждания опонират на главния закон.

Брюксел обмисля да обвърже върховенството на закона с еврофондовете

Европейската комисия обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона в страните от Европейски Съюз с обезпечаването на фондове от общностния бюджет, заяви на конференция еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, представен от Българска телеграфна агенция. Той означи, че има два метода - за неспазване на върховенството на правото да следва лишаване на достъп до финансиране или, назад, при мощно застъпено господство на закона да бъдат обезпечавани повече европейски средства за съответната страна. Решението ще стане известно след Великден, разясни еврокомисарят и добави, че с цел да бъде признато предложение по този въпрос, ще бъде належащо " ясно болшинство ".

През последните месеци въпросът за върховенството на закона стана изключително настоящ, откакто Полша одобри серия от противоречиви промени в правосъдната система, с което принуди Европейската комисия да стартира невиждана наказателна процедура. Тя може да докара до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на Европейски Съюз.

Данни за мръсния въздух в действително време даде обещание екоагенцията, само че след шест месеца

По-лесно налична и разбираема информацията за мръсния въздух и то в действително време, а не с ден забавяне, както е сега, дават обещание от Изпълнителна организация по околна среда, само че не в този момент, а след шест месеца. За 2018 година е планувана социална поръчка за план, с който данните за замърсяването с фини прахови частици от системата за мониторинг да се показва на популацията незабавно, споделя шефът на организацията в изявление за " Дневник ". В момента тази информация се разгласява като бюлетин с данните от последното денонощие, т.е. с ден забавяне и не е елементарно откриваем на уеб страницата. Същевременно данните, които подава организацията към европейската карта за замърсяването на въздуха, са в действително време.

Проблемът с мръсния въздух в София е непрестанен, а през зимата изключително обострен поради всеобщото отопление с твърдо гориво и честите мъгли. В последните дни стойностите на фини прахови частици в града бяха над равнищата съвсем четири поредни дни.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

От началото на февруари налозите ще могат да се заплащат непосредствено по банковата сметка на Национална агенция за приходите в Българска народна банка , без да се удържат такси. Данъците ще се заплащат или посредством ПОС терминали в офисите на Национална агенция за приходите или през интернет в особено приложение с електронен автограф или личен идентификационен код (ПИК). Кодът се получава гратис от офисите на Национална агенция за приходите.

България ще поддържа Полша, която апелира п о-строгите условия на Европейска комисия към излъчванията серен диоксид , азотни оксиди и живак във въздуха, реши кабинетът. България е една от най-засегнатите страни от новите правила. Ако не дават отговор на новите условия, операторите на въглищните централи би трябвало да изискат изключение за тях, като потвърдят, че разноските за понижаване на тези излъчвания неведнъж ще надвишат изгодите за околната среда. Алтернативата е да спрат работа.

Във Франция водачите, които бъдат хванати да пишат известия или да приказват по мобилните си телефони, до момента в който карат, ще бъдат краткотрайно лишени от брошура. През 2016 година всеки десети случай по пътищата е " бил забъркан " мобилен телефон, посочи министър председателят Едуар Филип. Освен това позволената скорост по второкласните пътища се понижа от 90 на 80 км/ч.

Правителството на Съединени американски щати утвърди продажбата на антибалистични ракети на Япония , с цел да се пази тя против възходящата нуклеарна и ракетна опасност от страна на Северна Корея. Новината идва на фона на първите диалози сред Северна Корея и Южна Корея за повече от две години в опит да разрешат рецесията на Корейския полуостров, подбудена от севернокорейската нуклеарна стратегия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР