© Георги Кожухаров Още по темата Никола Груевски е получил

...
© Георги Кожухаров Още по темата Никола Груевски е получил
Коментари Харесай

Бившият македонски премиер Груевски получи нови обвинения

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Никола Груевски е получил леговище в Унгария
20 ное 2018
Бившият македонски министър председател Никола Груевски изчезна, преди да влезе в пандиза

Той беше наказан дефинитивно поради корист със служебно състояние при покупка на първокласен Mercedes
12 ное 2018 Прокуратурата в Македония повдигна нови обвинявания против някогашния министър председател Никола Груевски. Той към този момент беше наказан на две години затвор за корист с власт, само че избяга от страната и през тази седмица получи леговище в Унгария.

В петък той беше упрекнат в " нелегално финансиране " на партията си ВМРО-ДПМНЕ в интервала 2009 - 2015 година, както и поради възлагането на търга за построяването на партийната централа, се споделя в известието на прокуратурата, оповестява AFP. Според македонски издания противозаконното финансиране е за минимум 4.6 млн. евро. За тези нови обвинявания прокуратурата желае Груевски да бъде арестуван.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Груевски обаче избяга от Македония на 11 ноември, мина през Албания, Черна гора и Сърбия, преди да стигне в Унгария, където разгласи, че е получил леговище. Той беше министър председател в интервала 2006 - 2016 година, а през тази година беше наказан на две години затвор, тъй като употребявал за персонални цели мерцедес, струващ 600 хиляди евро, закупен с публични средства.

Груевски е разследван по още няколко случая за корупция и нелегално подслушване на опозиционери. Той твърди, че е жертва на политическо гонене от държавното управление на отдавнашния му съперник - социалдемократа Зоран Заев.

Унгария е на друго мнение

Скопие изиска от Унгария да му съобщи Груевски, който демонстрираше близостта си с държавното управление на унгарския министър председател Виктор Орбан. Двамата имат по-специално твърда позиция по въпроса за имиграцията. В петък Орбан отбрани решението да бъде предоставено леговище на някогашния си македонски сътрудник, съобщи Reuters. В изявление за унгарското държавно радио mr1 той сподели: " Човек би трябвало да се държи заслужено със съдружниците си. Ако се обърне към нас, може да чака, че процедурите ще бъдат спазени. Не можем да го сложим над закона, само че можем да осъществим процедурите за него. "
" Познавам този човек, дълго време ми беше сътрудник. Работихме дружно. Изгради ограда, с цел да стопира мигрантите. Затова постоянно сме гледали на Македония като на съдружник, изключително на него. "

Европейският комисар за разширението Йоханес Хан изиска от Орбан пояснение с туит за какво наказаният някогашен министър председател е приет за емигрант от унгарските управляващи. Официална позиция на Брюксел обаче към този момент към момента не е била публикувана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР