© Георги Кожухаров Още по темата Данните за пътниците в

...
© Георги Кожухаров Още по темата Данните за пътниците в
Коментари Харесай

Висшият адвокатски съвет: Без агенти под прикритие в адвокатурата

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Данните за пасажерите в самолетите ще стоят в ДАНС до 5 години
21 юни 2018
През 2017 година в България са били арестувани 14 души по обвинявания в тероризъм

Терористичните набези, осъществени от сепаратисти, са повече на брой, само че тези от джихадисти са по-кървави
20 юни 2018
След непрозрачна процедура кабинетът назначи старите зам.-председатели на ДАНС
23 май 2018 Висшият адвокатски съвет (ВАдС) остро възрази против плана за промени в Правилника за използване на Закона за Държавна организация " Национална сигурност ", с който се уголемяват опциите за внедряване на сътрудници под прикритие и измежду лицата, упражняващи свободни специалности, без да се прави изключение за юристите. Новата уредба на процедура дава опция да се вкарват сътрудници в адвокатурата – било като независимо упражняващи процедура юристи, било в адвокатски съдружия или сдружения.

Според ВАдС, това взривява основата, върху която се градят взаимоотношенията сред юрист и неговия клиент – доверието. То обаче е немислимо, в случай че има даже и минимално подозрение в честността на юриста. Основно обвързване на юриста е да пази тайната на клиента, по тази причина е неразрешено диалозите с юрист да бъдат подслушвани, в това число и в пандизите и арестите, кореспонденцията с юриста да бъде проверявана и изземвана, както и да се изземват адвокатски бумаги и досиета. " Адвокатът не може да свидетелства за обстоятелства, които са му поверени в професионалното качество. Гаранциите за конфиденциалност в връзките адвокат-клиент са всеобхватни и предпазени от закона ", се сочи в мнението, изпратено през вчерашния ден до Министерския съвет.

В него се споделя още: " Немислимо е обърналите се към юрист жители да получават " съвещания " или процесуално посланичество от сътрудници на прикритие. Предложените промени дават опция едно лице да бъде съветвано по правни въпроси от " легендиран " юрист, като поверената на сътрудника информация бъде употребена във щета на жителя. Такъв метод минира доверието на обществото в правозащитните институции. Достатъчно е жителите единствено да позволяват, че могат да бъдат съветвани от сътрудник на прикритие, с цел да бъде сринато доверието на обществото към юриста и вярата в правораздаването.
Няма правова страна там, където професионалната адвокатура е заместена от агентура. Няма правосъдна власт без самостоятелна и свободна адвокатура ".

Висшият адвокатски съвет е безапелационен, че измененията опонират на Конституцията, на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на юриста. С тези причини адвокатурата упорства в обръщението си към премиера Борисов категорично да се запише в правилника, че " Не се позволяват сътрудници на прикритие в адвокатурата. "

Към момента активност под прикритие не може да се реализира в необятен кръг от държавни органи, както и в политическите партии. Забранено е да се внедряват сътрудници в органите на законодателната и правосъдната власт, в Конституционния съд, в администрациите на Народното събрание, президента и на Министерството на защитата, в армията, в службите за сигурност, службите за публичен ред и партиите. Това ограничаване е записано в Наредба за установяване на реда за приемане на подпомагане и образуване на прикриването на чиновници на Министерство на вътрешните работи в държавни органи, организации и юридически лица и то си има своята логичност.

От претекстовете за предлаганата смяна обаче изобщо не излиза наяве кое постанова да се вкарат свободните специалности в контингента на сътрудниците под прикритие и особено - в адвокатурата, която е очевидната цел на това мероприятие.

Неофициално юристи разясняват, че даже за тогавашното Държавна сигурност преди време е имало непублична възбрана да се вербуват лица от магистратурата и юристи. Адвокати по наказателно право разясняват, на база на опита си, че въвеждането на сътрудници под прикритие в адвокатурата е доста по-вероятно да цели основаването на условия за провокация към закононарушение, а не за предотвратяването им, каквато е главната функционалност на службите за сигурност.

В настоящия състав на Висшия адвокатски съвет има двама индивида, за които Комисията по досиетата е открила принадлежност към службите на някогашната Държавна сигурност. Един от тях е зам.-председателят Людмил Рангелов, който е бил следовател в Държавна сигурност.

И още притеснителни моменти
В мнението на адвокатурата не се разясняват другите препоръчани промени в Правилника на ДАНС, които не засягат директно адвокатурата, само че те също са забавни. От правилника отпада текста, че чиновници на прикритие могат да са единствено държавни чиновници, минали първична професионална подготовка и притежаващи позволение за достъп до класифицирана информация. Отпадат и текстовете, които плануват, че служителят под прикритие се настанява на съответната работа със съдействието на " съответния началник на държавен орган, надлежно от управителния орган на организацията или юридическото лице, по искане на ръководителя " на ДАНС при съблюдаване на Закона за държавния чиновник, Кодекса на труда или съответния специфичен закон.

Възможно е да има логичност да не се предизвестява ръководителят на обещано звено, когато той е на прицел на службите, само че претекстовете за смяната са неубедителни: настоящият ред за прикритие не отговарял на потребностите за експедитивност и резултатност на този институт " за навреме и съответно противопоставяне ", изключително когато става въпрос за тероризъм. Всъщност, логиката сочи, че внедряването на един чиновник под прикритие става доста по-бързо и дейно, когато става благодарение на ръководителя на съответното звено, тъй че предлаганата смяна изобщо не дава отговор на претекстовете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР