© Eddie Keogh, Reuters Пренебрегван в продължение на месеци от

...
© Eddie Keogh, Reuters Пренебрегван в продължение на месеци от
Коментари Харесай

След месеци мълчание британският финансов министър се завърна на политическата сцена


© Eddie Keogh, Reuters

Пренебрегван в продължение на месеци от шефа си Тереза Мей, английският финансов министър Филип Хамънд се завърна в първите редици на политиката. Той подлага на критика премиера поради предизборната ѝ акция и прикани за прагматизъм в договарянията за Брекзит, които започнаха в понеделник.

През последните дни говорещият безшумно и прелестно Хамънд, чието бъдеще като канцлер беше под въпрос, преди Мей да загуби болшинството в Консервативната партия, даде да се разбере, че поставя завършек на мълчанието, което пазеше по време на акцията.

Мнозина в Брюксел показват терзание, че някогашният вътрешен министър Мей ще приоритизира контрола на миграцията пред преференциалния достъп до единния пазар на Европейския съюз, само че се надяват, че добилият нова храброст Хамънд ще се погрижи гласът им да бъде чут. Представител на водеща бизнес група сподели, че достъпът до държавното управление се усъвършенства. " Все още е рано да се каже, само че през последната седмица имахме повече достъп до държавното управление, в сравнение с през последните четири или пет месеца. "

Хамънд беше оставен отвън акцията на торите след социална опозиция на проектите му да вдигне налозите на бизнесмените. В ръководещата партия намерено се обсъждаше, че уволнението на индивида с прякор " Предприемача " поради сухия му, лишен от страст фасон на другарство, е неизбежно.

След вота обаче той още веднъж беше назначен, а в неделя се появи в няколко политически излъчвания. Когато интервюиращ го попита дали е бил " държан в шкафа " от съпартийците си по време на акцията, той се подсмихна:

" Не беше тъкмо долап. "

Гневът му беше забележим и поради рецензията, която насочи към партията си поради това, че не се е съсредоточила повече върху стопанската система. Англия се оправи по-добре от предстоящото през последната година от референдума за Брекзит насам, когато гласоподавателите избраха да изоставен Европейския съюз. " Би било добре, в случай че бяхме подчертали триумфите си в стопанската система и мисля, че в случай че се бяхме фокусирали върху това, евентуално щяхме да се представим по-добре на изборите, " сподели Хамънд за Би Би Си, а по-рано направи сходен коментар за " Ройтерс ".

Подобна рецензия би била немислима преди изборите на 8 юни, на които лейбъристите, водени от Джеръми Корбин, заложиха на съпротивата си против ограниченията за икономии и принудиха Мей да поставя старания, с цел да образува държавно управление на малцинството.

Хамънд няма директна роля в договарянията за Брекзит, които започнаха в Брюксел. Новият му прилив на убеденост обаче значи, че може да накара Мей и другите министри да дадат приоритет на стопанската система в комплицираните договаряния за напускането на Англия. " Сигурен съм, че терзанията на бизнеса ще бъдат чути по-добре ", споделя източник в Консервативната партия, поискал да резервира анонимност. Той отхвърли концепцията, че Хамънд може коренно да промени позицията на партията си за Брекзит. Същият източник споделя, че зле плануваният ход на Мей, изработен с насрочването на избори,

е подкопал престижа ѝ

и я е оставил сред две крила в партията ѝ, които имат разнообразни възгледи за Брекзит - " пуристите ", които желаят твърдо овакантяване, и " искащите да останат ", които търсят по-близки връзки с Европейски Съюз.

Досега тя балансираше сред двете, като държеше министри от двете крила в кабинета си и като деликатно контролираше всяко обръщение, което насочва за метода си към Брекзит, от боязън, че може да разкрие картите си пред европейските договарящи. Хамънд обаче е първият министър, който работи в прорез с общата позиция.

На среща на финансовите министри от Европейски Съюз в Люксембург предходната седмица Хамънд акцентира, че желае и Европейски Съюз, и Англия да одобряват " прагматичен " метод към диалозите. " Моята позиция - и имам вяра, че това е и гледната точка на болшинството във Англия - е, че би трябвало да приоритизираме отбраната на работните места, на икономическия напредък, на просперитета, до момента в който започваме и реализираме договарянията ", сподели той. В неделя обаче той

се застъпи за метода на Мей,

като сподели, че Англия ще напусне единния пазар и митническия съюз, който дефинира цените за артикули, импортирани от блока. " Въпросът не е дали напущаме митническия съюз, въпросът е какво слагаме на негово място, с цел да изпълним задачите, които министър председателят сложи ", сподели той в шоуто на Андрю Мар по Би Би Си.

Мей към този момент е казвала, че е отворена за избран тип съглашение за асоцииране или митнически съюз и желае да избегне по този начин наречената бездна на неразбираемите търговски връзки, в които Англия може да попадне. Тя обаче е изтъквала и че Англия би трябвало да може да управлява миграцията - нещо, което не може да направи, до момента в който е член на Европейски Съюз.

Това, което най-вече тормози фирмите, беше опасността на Мей да си тръгне от договарянията, в случай че те не се развият както тя чака - заричане, направено, с цел да бъдат уверени евроскептиците в партията ѝ, че тя няма да отстъпи.

Хамънд може да смекчи тази позиция, а може и да откри необикновен съдружник - министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, чиято рецензия против политиките на бизнеса за наемане на чужденци тормози някои компании. " (Дейвис) сподели голяма еволюция ", сподели западен посланик, съгласно който министърът наподобява доста способен.

Засега и двамата, както и остатъкът от Консервативната партия, наподобява, поддържат Мей макар спекулациите в медиите, че противници към този момент се редят, с цел да ѝ вземат мястото. Попитан какъв брой дълго може да остане на поста си, Хамънд избегна въпроса. " Тереза управлява държавното управление и мисля, че държавното управление би трябвало да си свърши работата. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР