© Diplocat Алберт Ройо-Марине е генерален секретар на Съвета за

...
© Diplocat Алберт Ройо-Марине е генерален секретар на Съвета за
Коментари Харесай

Алберт Ройо-Марине: Каталуния не иска непременно независимост, а уважение

© Diplocat Алберт Ройо-Марине е общоприет секретар на Съвета за обществена дипломация на Каталуния (DIPLOCAT). " Капитал " беседва с него в миг, когато опълчването сред Мадрид и Барселона навлиза в нова фаза. В четвъртък испанското държавно управление съобщи, че в събота ще задейства член 155 от конституцията и ще стартира процедура по преустановяване на автономията на Каталуня. По-рано каталунският водач Карлес Пучдемон съобщи, че районният парламент ще гласоподава за независимостта, която е била подкрепена на неразрешения референдум на 1 октомври, в случай че Мадрид " продължи с репресиите ". Още по тематиката
Испания стартира прекратяването на каталунската автономност в cъбота

Барселона съобщи, че районният парламент ще гласоподава за самостоятелност, в случай че Мадрид " продължи с репресиите "
19 окт 2017
Несигурността в Испания се отразява на сливанията и придобиванията

Бизнес оптимизмът в страната стартира да се намалява
18 окт 2017
Мадрид и Каталуня не престават войната на думи

Пучдемон отхвърли да даде явен отговор дали районът е оповестил самостоятелност, централната власт му даде краен период до четвъртък
16 окт 2017
Испания обмисля конституционни промени поради рецесията с Каталуня

Комисия ще изготви оферти за промени, които да намерят по-доброто място на самостоятелния район в границите на страната
15 окт 2017
Да уволниш Стоичков

Камата провокира дипломатически скандал с Испания, откакто упрекна вицепремиера й, че е последовател на Франко
13 окт 2017
Каталуня натисна " пауза " за независимостта

Лидерът на района Карлес Пучдемон желае диалози с Мадрид за решение на рецесията
10 окт 2017

Обяснете каква тъкмо е вашата институция DIPLOCAT?

Това е публично-частно партньорство, формирано от към четиридесет локални институции, включително държавното управление на Каталуния, градския съвет в Барселона, всички университети, комерсиалната камара, главните синдикати, ФК Барселона и други. Работим в областта на обществената дипломация, адресираме интернационалната публика, с цел да създадем мост сред гражданското общество и институции в Каталуния с останалата част от Европа и в останалата част на света.

Силно обвързани сме с каталунското държавно управление, защото оттова получаваме финансирането си. Каталуня има външно министерство и ние сме обвързани към него, само че сме обособена институция и не споделяме безусловно неговите възгледи, тъй като представляваме позициите на нашите сътрудници.

Това постоянно срещана процедура ли е за Испания?

Не. Това е много неповторимо и за Европа, доколкото ми е известно

Казвате, че мнението ви не постоянно съответствува с това на държавното управление. Трябва ли Каталуня да разгласи самостоятелност съгласно вас?

Смятам, че има либерален мандат за това, само че не бих дал персонално мнение дали би трябвало да го направи в този момент. Вярвам, че има мандат, имайки поради референдума от 1ви октомври, както и резултатите от последните законни избори в Каталуня от 2015 година, който образува безусловно болшинство в поддръжка на независимостта.

Както знаете, самостоятелност беше оповестена, само че резултатът ѝ беше замразен, по-късно последва първи краен период от Мадрид, в понеделник, когато Пучдемон трябваше да обясни дали е оповестил самостоятелност или не. Накрая той се реши да желае от Рахой публична среща и казусът да бъде разискван.

Размяната на реплики и писма сред Мадрид и Барселона не наподобява изключително работлив метод на връзка?

В продължение на седем години Каталуня искаше да седне и стартира договаряния с Мадрид. Казахме им - тук има политически проблем, той би трябвало да бъде разискван. Вместо това, испанското държавно управление реши да преследва тези, които желаят полемика като представителя на каталанския парламент да вземем за пример, против която има заведени три разнообразни каузи, тъй като позволи дебата за самостоятелност в Народното събрание. 800 от общо 950 кметове са подсъдими, тъй като съгласно обвиняванията са взели участие в организацията на референдума.

Бившият водач на Каталуня Артуро Мас има двугодишна възбрана за присъединяване в политиката, тъй като провежда неофициален избор за самостоятелност преди три години. Сега е изправен пред второ дело, съгласно което може да бъде длъжен да изплати 6 милиона евро, колкото са обществените средства, употребявани за организацията на вота.

Това е отговорът, който получаваме от Мадрид - каузи, гонене, закани, протест. Така и не получихме любовно писмо. Ако имаш проблем с някого, на първо място би очаквал този човек да е заинтересуван от това, което искаш да каже и дали казусът би могъл да бъде решен - това не се случи

Но какво бихте поискате от диалозите - самостоятелност или повече самостоятелност?

Отворени сме към всичко. Не Каталуня започва този спор. Направи го Конституционният съд през 2010г., когато наруши автономията ни, която бе утвърдена от Народното събрание в Каталуня, Народното събрание в Испания, и доказан от хората на референдума.

Изобщо не стана ясно за какво съдът реши да прегледа този текст, който бе обжалван от Народната партия на Рахой. Той получи избирателен бонус от това и образува безусловно болшинство. Но тогава отсъждането на Конституционния съд накара милион души да излязат на улицата. И те споделиха ние сме нация, ние сме тези, които би трябвало да решат какви са връзките сред Каталуня и Испания, а не съдии, за които знаем, че са политически обвързани.

Всички партии тук желаеха от партиите в Мадрид да помислят по какъв начин да решат този проблем. И нищо не се случи.

Казвате, че референдумът дава политически мандат, само че в профил не наподобява по този начин. Имаше проблеми със описите, с гласуването, с нередностите? Представителен ли беше изобщо?

Първо, в териториите, където полицията не би хората, изборната интензивност бе над 50%. Там, където хора бяха бити, бе под 50%. Второ, не беше идеален, несъмнено. Най-добре беше да има съглашение - английският образец или канадският. Ние искахме от Мадрид да се съгласи и да обсъдим по какъв начин тъкмо да бъде извършен референдумът. Бяхме отворени за полемика непрекъснато.

Но защото нямаше съглашение, взехме испанския избирателен закон и го организирахме по него.

Ако Мадрид не признава референдума, апелирам, да заповядат и да го провеждат сами. Ако Мадрид продължава да счита, че не е законен, че резултатът не е законен, имаме резултата от изборите през 2015 година, при които бе образувано безусловно болшинство в поддръжка на независимостта.

Това не е изключително аргументиран аргумент за самостоятелност.

Така е, и това е повода, заради която държавното управление на Каталуня реши да удостовери мандата за самостоятелност посредством избор. Три години искахме от Мадрид да седне на масата за преовори, с цел да бъде проведен референдумът, който ще е пробата за това има ли болшинство или не. Мадрид сподели: няма метод, даже няма да обсъждате опцията за провеждането на референдум. Затова и хора в Каталуня са изправени на съд.

Това ли очаквате от Мадрид в този момент? Да позволи нов референдум?

Предлагаме на Мадрид да стартираме договаряния без никакви условия. Червената линия от страна на Каталуня е, че взетото решение би трябвало да бъде доказано от жителите тук с референдум и опцията " самостоятелност " би трябвало да е в бюлетината. Но Мадрид някак си смесва две хрумвания. Правото на самоопределяне не значи автоматизирано самостоятелност, значи припознаване като политически артист, който може да дефинира личното си бъдеще. Не значи безусловно самостоятелност. Мадрид не признава правото ни на нация.

Т.е. желаете почитание?

Да. И хората ще решат дали предлагането от централното държавно управление е задоволително привлекателно. Както беше в Шотландия. Тук хората са прагматични и търговски настроени, постоянно може да се реализира съглашение. Но реагират по този начин, тъй като не биват третирани като възрастни жители.

Не създавате ли опция за още фракционизъм в Испания и не рискувате ли да превърнете страната в огромен европейски проблем?

Надявам се не. Винаги сме подкрепяли държавните управления на малцинството в Мадрид, помагахме да се влезе в Европейски Съюз, в еврозоната.

Сега виждаме, че главните правила на европейските контракти не се съблюдават. Европейски Съюз подлага на критика трети страни, когато се нарушават контракти, само че нито дума за Испания. Но когато видяхме служители на реда, изпратени от испанските управляващи, с цел да бият почтени хора, те не споделиха нищо.

Казаха, видях изявлението на Европейска комисия. Вие видяхте ли го?

Много меко и доста постепенно - само споделиха " разговорът е за предпочитане ". Но да, може да е риск, само че даже интернационалната общественост ни отхвърля помощ да убедим Мадрид да обмисли договаряния макар, че имат изгода да изискат деескалация и от двете страни. Ако се подвига напрежението, интернационалната общественост най-малко стартира да те зачита като страна в спора, което до момента ни отхвърлят.

Това е рискова игра, не мислите ли?

Да, само че нямаме различен избор. Има два милиона души, които неведнъж са дали своят вот за самостоятелност и каталунското държавно управление се пробва Ако предадем тези хора, можем да стигнем до спор в Каталуня. Искаме да избегнем това, да го канализираме през институциите. Щом няма реакция в Мадрид, ние сме длъжни да създадем нещо.

Защо тъкмо в този момент?

Много от нещата, които желаеме, не можем да използван. Приемаме закон, само че държавното управление го апелира и съда го стопира. Не можахме да обложим нуклеарните реактори повече, да помогнем на ВЕИ-тата, да се погрижим за енергийно бедните, за равнопоставеност на половете. Не можем да купим молив без единодушието на Мадрид. Вече не сме самостоятелни, както законодателно, по този начин и по отношение на обществените средства. Испания прекрачва консенсус, построен по време на прехода от диктатурата - трите остарели народи с изключение на Кастилия - каталунците, баските и галисийците, ще бъдат приети като такива. Това изчезна, а напрежението се повишава.

Мислите ли, че хората ще реагират като правят отстъпка малко, откакто видят задаващата се рецесия?

Не, даже мисля, че става противоположното - тукашното държавно управление взема решение да отстъпи, и испанското държавно управление взема решение да арестува водачите на локални придвижвания. Днес имаме политически пандизчии - за пръви път от времето на Франко. Те си показват, че хората просто ще се предадат. Не знам, дали осъзнават, че по този начин оказват помощ на лагера за самостоятелност, всеки ден, всяка седмица. Играят си с огъня.

Вие представлявате бизнес асоциации. Не се ли опасяват те от тази неустановеност?

Да. Но те видяха позитивното предложение от Барселона, когато замразиха резултатите от декларацията. А Мадрид ескалира и заплаши да ни отнеме правото на самоуправление. В кратковременен проект ще е тежко, само че в дълготраен проект обаче ще имаме триумф. Ние сме най-индустриализираната област от Испания. Ние не желаеме да се изолираме от света. Искаме да останем в Брюксел.

Но не е ли по-добре да вършиме това до момента в който сте част от Испания?

Ако има метод да се случи, да. Но няма по какъв начин. Ние искахме да сме Германия - федерална страна. А Мадрид избира Франция, където всичко минава през центъра.

И какво ще стане в този момент?

Или Мадрид ще се опита да наложи сегашната обстановка, без да почете нашите претенции, или ще се стигне до самостоятелност. Просто по този начин и не беше фиктивен трети метод.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР