© Carlos Barria Китай и САЩ ще започнат нов рунд

...
© Carlos Barria Китай и САЩ ще започнат нов рунд
Коментари Харесай

Китай и САЩ започват нови преговори през октомври

© Carlos Barria Китай и Съединени американски щати ще стартират нов рунд на договаряния на високо равнище за комерсиална договорка през октомври във Вашингтон, откакто последните опити за сделка не съумяха и доведоха до още мита, написа Reuters. Новите договаряния са били контрактувани в телефонен диалог сред вицепремиера на Китай Лиу Хъ, комерсиалния представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзер и американския финансов министър Стивън Мнучин. Преди това, през септември, ще стартират диалози и на по-ниско равнище.

" И двете страни се съгласиха, че би трябвало да работят към по-практични дейности и основаването на добра атмосфера за съвещания ", написа в публично изказване комерсиалното министерство на Китай. " Основните водещи договарянията имаха добър диалог тази заран. Ще се опитаме да реализираме напредък по време на договарянията на високо равнище през ранния октомври. Пекин е срещу ескалацията на комерсиалната война. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Все повече напрежение, все по-малко благоприятни условия

Съединени американски щати и Китай към този момент са обложили на процедура целия си импорт и експорт една от друга с мита, като през последните месеци главното " оръжие " е просто в допълнение повишаване на % на митата. На 1 октомври да вземем за пример Съединени американски щати би трябвало да вдигнат равнището на митата върху артикули за 250 милиарда $ от Китай на 30%. В момента те са 25%. Миналата неделя пък Вашингтон наложи 15% мита на други артикули, идващи от Китай, до момента в който Пекин наложи мита върху вноса на американски нефт.

Всички тези придвижвания плашат вложителите и са в основата на упованията за световна криза, тъй като и двете страни губят от силата си, което се отразява на цялата международна стопанска система. Преди да се стигне до последните ескалации, Съединени американски щати и Китай изглеждаха покрай комерсиална договорка, която да потуши цялата война, само че в последния миг те още веднъж пропаднаха. Според Съединени американски щати най-голямата причина е била смяната на позицията на Китай във връзка с основни въпроси като интелектуалната благосъстоятелност.

Според президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Китай се надява да успее да задържи това състояние до идната година, когато са президентските избори в страната. В същото време Китай девалвира валутата си, с което облекчи до някаква степен удара от митата.

Проблемите за Китай обаче също не са дребни – поради комерсиалните проблеми се чака страната да загуби част от икономическия си растеж през тази година, а в случай че не се стигне до комерсиална договорка в идните месеци – и през идната.

Американските пазари се покачиха

Напълно съгласно упованията новината за обновяване на комерсиалните преговри сред Съединени американски щати и Китай докара до покачване на борсовите показатели на Уолстрийт в четвъртък. " Все още сме доста надалеч от решаването на казуса ", предизвести обаче пазарният анализатор Милан Коткович от AxiTrader. " Фактът обаче, че Китай демонстрира въздържаност и показва отстъпчив звук, е позитивен знак ", декларира той пред Reuters.

Водещият индикатор Dow Jones завърши търговията с растеж от 1.4%, по-широкият показател S&P 500 се увеличи с 1.3%, а софтуерният Nasdaq Composite - с 1.8%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР