© Асен Тонев Още по темата От 1 септември горивата

...
© Асен Тонев Още по темата От 1 септември горивата
Коментари Харесай

ЕРП дружествата вече няма да могат да отказват достъп до мрежата си

© Асен Тонев Още по тематиката
От 1 септември горивата ще са с 6% биодизел
29 май 2018
Средна борсова цена на тока от 70 лева./мВтч предвижда КЕВР

Регулаторът прави изчислението за пръв път. То е значимо за всички производители, които след месец ще са на борсата
28 май 2018
Токът ще нарастне приблизително с 1.89% съгласно изчисленията на КЕВР

Най-голямо ще е покачването на цената за клиентите на " Енерго-про ", а минимум - за тези на ЧЕЗ
27 май 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
25 май 2018
Възраждането на АЕЦ " Белене "

Дори да има пазарен интерес, България ще се озове с АЕЦ, върху който няма надзор и за чийто риск заплаща
24 май 2018 Операторите на електропреносни и разпределителни мрежи няма да могат да отхвърлят достъп до тях на към този момент присъединени ползватели. Това плануват утвърдените от държавното управление оферти за промени в Закона за енергетиката, които ще бъдат импортирани за утвърждение в Народното събрание. Сега ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " могат да стопират достъпа до мрежите си с претекста, че това би довело до нарушение на техническите условия и сигурността на/или до утежняване на изискванията за доставяне. Идеята на държавното управление е сходни ограничения да могат да се ползват единствено при избрани условия, и то краткотрайно.

Тези промени идват единствено две седмици откакто Народното събрание промени същия този Закон за енергетиката, като задължи ВЕИ производителите да продават силата си посредством борсата и разшири пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране. Причина за новите промените в действителност е транспонирането на условията на европейските наставления, свързани с общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и на природен газ.

Писмени пояснения

С други промени на закона се вкарва задължението при отвод от присъединение на нови консуматори ЕРП-тата и операторите на газопреносната и газоразпределителните мрежи да стимулират документално решението си. В момента категорично условие за това не съществува в законодателството, заради което се стига до тъжби и каузи, които доста постоянно се печелят от клиентите.

По-лесно строителство

С втората група ремонти в закона се облекчава режимът за създаване на линейни енергийни обекти – електропроводи, газопроводи, нефтопроводи и други. Те към този момент ще се строят въз основа на учредено сервитутно право, а не след основаване на право на градеж, както плануват настоящите сега разпореждания. Мотивът за тази смяна е, че настоящето състояние води до закъснение в развиването на енергийната инфраструктура и е причина за оскъпяване на вложенията, възнаграждение на неустойки и загуби на финансиране.

Въвежда се формулировка на линейните енергийни обекти, като към тях се включват и принадлежащите им трайно прикрепени към земята градивни детайли - да вземем за пример стълбовете към електропроводите.

Също по този начин се основава опция при построяването или разширението на площадкови енергийни обекти (трафопостове, подстанции и други) съответните парцели – частна държавна или общинска благосъстоятелност, да бъдат добити възмездно, само че без търг или конкурс. Според кабинета по този начин ще се понижат административните процедури за създаване на линейни енергийни обекти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР