© Асен Тонев Още по темата Аднан Амин: В енергетиката

...
© Асен Тонев Още по темата Аднан Амин: В енергетиката
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Асен Тонев Още по тематиката
Аднан Амин: В енергетиката става преход, сходен на този от закрепени към мобилни телекомуникации

Генералният шеф на Международната организация за възобновима сила пред " Капитал "
6 юли 2018
Новата игра на Ковачки при търговията с ток

Пропуски в разпоредбите на енергийната борса разрешават анонимни покупко-продажби сред авансово договорили се контрагенти
6 юли 2018
Конституционен съд не приема жителите да апелират решенията на КЕВР за пределни цени
3 юли 2018
Най-големите български компании през 2017 година

За дванадесета поредна година " Капитал " подрежда водещите сдружения в България по доходи
29 юни 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Новите правила за търговците на ток ще бъдат облекчени
Броени дни откакто на 1 юли огромните промени в енергийния бранш влязоха в действие, се приготвят нови промени в Закона за енергетиката. Те идват в отговор на недоволството на търговците на ток от въведените по-рано условия към тях - доста по-високи банкови гаранции, вложения в енергийна успеваемост, предплащане на Данък добавена стойност и така нататък Все условия, които са свързани с огромни разноски от тяхна страна. В края на юни ръководителят на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България Мартин Георгиев сподели за " Капитал ", че в случай че не се вземат ограничения, ще се стигне до преустановяване на активността и банкрути измежду търговците. А това би провокирало обилни разтърсвания на пазара на електрическа енергия в страната.

Мерки явно се взимат и то в незабавен порядък. Група депутати от ГЕРБ отпред с ръководителя на енергийната комисия Делян Добрев са употребявали преходните и заключителни разпореждания в Закона за приватизацията и следприватизационния надзор, с цел да смекчат от елементи изискванията към търговците на електрическа енергия. Допустимата, само че не доста транспарантна парламентарна процедура с един законопроект да се вършат промени в разнообразни други нормативни документи, икономисва няколко седмици за административни процедури, защото поправките към този момент са утвърдени на второ четене от парламентарната икономическа комисия и следва да бъдат гласувани в пленарната зала.

Подготвя се конкурс за търсене на петрол и газ в блок " Тервел " в Черно море
Трети блок в българската част от Черно море ще бъде препоръчан на вложители за търсене и изследване на петрол и газ. Става дума за дълбоководния " Хан Тервел ", като търгът за изследване ще бъде разгласен напълно скоро. Това стана ясно след среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с Ксавие Фожрас, шеф на компанията " Тотал Е&П България ", която през 2012 година бе определена за търсене на петрол и природен газ в " Хан Аспарух ".

Блокът " Хан Тервел " е с повърхност 4032 кв. км и се намира на юг от " Хан Аспарух " и на изток от " Хан Кубрат ". За него и преди са били проведени състезания, само че до момента не е имало претенденти. Сега обаче Бернар Клеман, вицепрезидент на френската Total за Каспийския район и Южна Европа, съобщи, че компанията " ще продължи да работи в региона на изследване на геологията на Черно море на българска територия ", което е явен сигнал за желанието й да се включи в търга.

КЕВР може да дефинира и цените на зарядните станции за електрически автомобили
Комисията за енергийно и водно контролиране да дефинира цените на услугите за зареждане на електрически транспортни средства. Това предложение е включено в следващ законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Вносител на текста е Министерският съвет, а обяснението - хармонизиране на директивата за разрастване на инфраструктурата за различните горива. Както постоянно се случва у нас обаче, в тази ситуация, наподобява, е станало комплициране в превода.

При разглеждането на поправките в парламентарната комисия по енергетика ръководителят й Делян Добрев разгласи концепцията за контролиране на цените на зарядните станции като неуместна.

Ефектът на бумеранга в енергетиката
Какъв абсурд единствено: енергетиката е виновна за две трети от генерираните нездравословни излъчвания в атмосферата, които предизвикват промените в климата, и точно този бранш е измежду най-силно засегнатите от същите тези промени. Анализите на Европейската комисия сочат, че екстремностите на времето като интензивни превалявания, суша и горещи или студени талази, въздействат директно върху търсенето и върху предлагането на сила. Негативно влияние има както при стандартните, по този начин и при възобновимите енергийни източници. Накратко: когато има най-голяма потребност от електричество, неговото произвеждане ще е най-затруднено и назад. А това ще докара до все по-чести нарушавания на енергийните доставки, засягащи голям брой други области и браншове по едно и също време. В резултат икономическите, обществените и политическите последици ще бъдат основни.

Проблемите, несъмнено, имат и решения. Едно от тях би било да се построяват по-децентрализирани енергийни системи. Също по този начин хидроенергийните съоръжения в региони, в които се чакат по-големи превалявания, могат да се пригодят по този начин, че да оползотворяват непотребната вода, а не да бъдат наводнявани от нея. За страдание в България към момента няма даже сходни проекти.

Петролът поевтиня с близо 7% в сряда поради напрежението сред Съединени американски щати и Китай
Петролът изживя един от най-лошите си дни в сряда за последните повече от две години, откакто цената му се срина с близо 7%. Брентът отстъпи с 5.46 $, или 6.9% - до 73.40 $ за барел. Това е най-голямото на ден намаляване от февруари 2016 година В четвъртък сутринта пазарът се пробва да компенсира срутва, като цената се увеличи до 74.8 $.

Значителният спад следва този на водещите първични материали заради увеличаващото се напрежение сред Съединени американски щати и Китай – двете най-големи стопански системи в света, оповестява Financial Times.

Цените на металите – от среброто до цинка, и селскостопанските първични материали – от соята до свинското месо, се намалиха, откакто американският президент Доналд Тръмп се разпореди администрацията да приготви лист с вносни китайски артикули на стойност 200 милиарда $, които да бъдат обложени с мито от 10%. Стоковият показател Bloomberg commodity index завърши деня с намаляване от 2.7%.

Турският енергиен бранш страда от поевтиняването на лирата
Обезпокоена от обезценяването на лирата, турската централна банка прикани предишния месец жителите да вземат заеми във валутата, с която се изплащат. Това предизвестие обаче пристигна прекомерно късно за енергийните компании в страната, написа Bloomberg.

Турските енергийни производители се обрисуват като едни от най-проблемни за турските банки, откакто финансовите институции наляха милиарди долари в нови планове за произвеждане на електрическа енергия, дистрибуция и други покупко-продажби през миналите 15 години. Сега, когато лирата се обезценява по-бързо, в сравнение с фирмите могат да покачват цените на електрическата енергия, някои компании печелят по-малко на година от това, което би трябвало да изплатят по заемите си в задгранични валути, настояват от Асоциацията на производителите на електрическа енергия, отбелязва организацията.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР