© Анелия Николова Службите и прокуратурата предотвратиха терористичен акт в

...
© Анелия Николова Службите и прокуратурата предотвратиха терористичен акт в
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

© Анелия Николова Службите и прокуратурата предотвратиха терористичен акт в Пловдив. Не една и две медии излязоха с такива заглавия в събота. Поводът - в Пловдив е арестувано 16 годишно дете, което е изработвало самоделни взривни устройства. Впоследствие истината се оказа по-различна - няма данни, че упрекнатото в тероризъм момче е възнамерявало съответен атентат и не службите го заловили, а обезпокоените му родители го издали.

Опитът на прокуратурата да закачи на ревера си медала " предотвратен терористичен акт " е сигнал за страстите към наближаващия избор на нов основен прокурор и опитите на другите кандидати да събират известност.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всъщност момчето попаднало под въздействието на Ислямска страна първо гледайки видеа, а по-късно влизайки в контакт с представител на организацията. В основата на държанието му стоят тежки фамилни проблеми. Междувременно New York Times разкри по какъв начин едно 26 годишно момче съумява да се радикализира и одобри извънредно десните хрумвания, гледайки видеа във facebook.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Близки до наказаните за гибелта на Чората служители на реда, проведоха митинг в тяхна отбрана

Седмица откакто основният прокурор Сотир Цацаров изиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за гибелта на Ангел Димитров-Чората, съидейници на наказаните служители на реда, проведоха митинг. " Искаме това дело да бъде преразгледано, тъй като не одобряваме за потвърдено съществуването на предумисъл в гибелта на Ангел Димитров. Не може да приемем, че петима инцидентно подбрани полицейски чиновници са пристъпили към осъществяване на отговорностите си с концепцията да лишават човешки живот. Затова се надяваме настояването на основния прокурор да бъде признато от съда за основателно и делото да бъде преразгледано ", сподели ръководителят на управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Валентин Попов, представен от организация БГНЕС.

Ангел Димитров-Чората почина при полицейска акция по задържането му през 2005 година в Благоевград. По тялото му бяха открити голям брой следи от принуждение, а първата експертизата сподели, че той е починал от тежка черепно-мозъчна контузия и пръсване на аортата. Впоследствие беше признато, че той е бил задушен. През годините делото претърпяваше обрати, като според от политическата обстановка, подсъдимите бяха осъждани и оправдавани. В последна сметка делото приключи с оправдателни присъди.

След като през 2015 година Европейски съд по правата на човека осъди България поради оправдателните присъди, основният прокурор Цацаров изиска обновяване и по искане на прокуратурата предходната година подсъдимите бяха дефинитивно приети за отговорни за причиняване на гибел по несъобразителност и получиха ефикасни санкции. След като наказаните бяха настанени в пандиза, Цацаров се обърна на 180 градуса и изиска от Върховен касационен съд да възобнови делото и да ги оправдае. Основният претекст - умрелият се е задушил самичък, защото бил с наднормено тегло.

Казусът е следващият образец, който демонстрира доколко прокуратурата е политически стимулирана в своята работа. Осъдените служители на реда са близки до ГЕРБ и най-вероятно това е повода Цацаров да изиска анулация на неоправдателните присъди единствено три години, откакто изиска тъкмо противоположното - осъждането на служителите на реда.

София прайд събира още повече поддръжници

В събота 12-тото издание на София Прайд притегли няколко хиляди гости. Шествието стартира от Паметника на Съветската войска към 16.30 и се организира при засилено полицейско наличие, само че протече без произшествия. Прайдът мина под думите " Не давай власт на омразата ", като задачата му е да притегли внимание върху проблемите и неравенството на хората от ЛГБТИ общността. За поредна година поддръжката за Прайда се усилва.

Междувременно в София се организираха два контра-Прайда, чието главно обръщение беше " Да пазим децата от разврата ".

В неделя водачът на АТАКА Волен Сидеров изиска пояснение от силовия вицепремиер Красимир Каракчанов за какво полицията е охранявала прайда. През 2005 година партия Атака вкара в Народното събрание Владимир Кузов, който след това беше наказан за педофилия.

Съединени американски щати няма да постанова мита на Мексико, откакто двете страни се договориха за незаконната имиграция

Американският президент Доналд Тръмп се отхвърля от проектите си да наложи мита върху целия импорт от Мексико, откакто южната съседка е поела ангажимент да предприеме нови ограничения за ограничение на мигрантите, оповестява Bloomberg. В собствен жанр Тръмп разгласи новината в Twitter. " С наслада ви осведомявам, че Съединени американски щати реализираха подписано съглашение с Мексико ", написа той в в петък вечерта. " Митата, които трябваше да бъдат въведени от Съединени американски щати против Мексико в понеделник, са анулирани за неопределен срок ".

Мексико се задължава да усили разполагането на сили за сигурност в страната, " давайки приоритет на южната си граница ", излиза наяве от взаимно изказване сред двете страни. Търсещите леговище, които минават в Съединени американски щати, ще бъдат бързо връщани в Мексико, където ще чакат да бъдат прегледани документите им. Съединени американски щати от своя страна се съгласяват да ускорят процеса по обработка на документите и решението дали да бъде предоставено леговище.

Решението на Тръмп да анулира налагането на митата е смяна в политиката му, чийто главен фокус на рецензия беше неспособността на Мексико да се оправи с идващите от Централна Америка бежанци, които желаят да влязат в Съединени американски щати. Това е и победа за мексиканския президент Андрес Обрадор, който съумя да реализира договореност с Тръмп.

Г-20 се сплоти към концепцията за общ способ за данъчно облагане на софтуерните колоси

Финансовите министри от Г-20 реализираха единодушие, че е належащо да се откри общ способ за данъчно облагане на софтуерните колоси, тъй като бизнес моделът им се е развил доста по-бързо от системите за таксуването им. " Съгласихме се за потребността да удвоим напъните си за реализиране на консенсус до 2020 година ", уточни японският финансов заместник-министър Масацугу Асакава в събота след среща на Г-20 за интернационалното данъчно облагане във Фукуока. " Ако не успеем да осъществим уговорката си, ще виждаме от ден на ден и повече едностранни дейности и фрагментиране на интернационалната данъчна система ", добави той.
Представителите на Г-20 разискаха и вероятно утвърждение на проект от Организацията за икономическо съдействие и развиване, който ще наложи по-високи данъчни ставки за мултинационални компании, в това число софтуерни колоси като Фейсбук Inc. и Alphabet.

" Засега няма заслужено данъчно облагане на този нов стопански модел ", съобщи френският финансов министър Бруно льо Мер. Той означи, че бизнесите, фокусирани върху потреблението на данни, са най-ефективни в " основаването на облаги без данъчно облагане ". И добави, че Г-7 ще търси компромис във връзка с цифровото данъчно облагане по време на срещата си през юли във Франция, като означи, че той може да бъде база и за системата за страните от Г-20.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
" Саграда фамилия " на Гауди получи позволение за строителство с 137 години забавяне

Фотограф: Albert Gea
Недостроеният план на Антонио Гауди - катедралата " Сагарада Фамилия " в Барселона най-сетне получи строително позволение. Нейният градеж стартира през 1882 година, а три години по-късно публично е поискано строително позволение, само че настояването е било отхвърлено.

Фондацията " Саграда фамилия ", която е ангажирана със завършването на постройката, ще заплати 4.6 млн. евро на общината в Барселона. Сградата би трябвало да е подготвена до 2026 година

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Българският експорт към Европейски Съюз през първото тримесечие

Във вторник Националният статистически институт (НСИ) ще разгласява подробна разбивка на износа към Европейски Съюз за март, което ще попълни изчезналите елементи от картината за външната търговия със артикули през първото тримесечие. Достъпни ще бъдат и числата за април, само че елементи ще има единствено за търговията с трети страни. Два дни по-късно националната статистика ще разгласява и данни за инфлацията през май.

Предварителните данни за външната търговия демонстрират, че първото тримесечие е било мощно за износа, в огромна степен поради изключително огромен растеж на продажбите през февруари. Следващата седмица статистиката ще покаже от кое място идва забавянето на темпа на напредък през март.

Среща на бизнеса по Черноморието

На 13 юни в хотел " Интернационал " в Златни пясъци ще се организира годишната Среща на бизнеса по Черноморието , проведена от " Капитал ". Целта на полемиката е да срещне дейните компании от района с локалната власт, с цел да сътвори опция за разговор сред тях. Сред тематиките на конференцията са бъдещите вложения на общините, развиването на промишлеността, пазара на труда, като ще се търсят и отговори на въпросите: може ли да се откри нов мотор за Черноморието с изключение на туризма, по какъв начин градове като Варна и Бургас да притеглят хора и какви са опциите за финансиране на сполучливи планове. На събитието са поканени кметовете на община Варна, Бургас и Девня, както и представители на динамични и сполучливи компании от района, като цялостният лист с лектори може да се види на страницата на събитието.
Някои посетители ще могат да покарат електрически колела, както и да се разходят с яхта край Златни пясъци. Защото всекидневието е повече от пътуването до работа и назад. Регистрацията за събитието е безвъзмездна и може да бъде направена тук.

Ще станат ясни номинациите за правоприемник на Мей

Идващата седмица стават ясни номинациите за правоприемник на английския министър председател Тереза Мей. Тя слиза от поста на водач на Консервативната партия, само че остава министър председател до избирането на заместника й. Мей разгласи оставката си преди две седмици, като уточни, че надълбоко съжалява, че не е съумяла да докара процеса по Brexit до край.

Очаква се спечелилият в консерваторската конкуренция да бъде разгласен в седмицата, започваща от 22 юли. Доминиращият въпрос в акцията до момента е по какъв начин идващият министър председател ще прокара договорка за Brexit през Народното събрание и дали ще се съгласи за овакантяване на Европейски Съюз без договорка.

Следваща крачка в орязването на дотациите за партиите

Най-вероятно през седмицата Народното събрание ще гласоподава промени в Закона за държавния бюджет, които ще понижат дотацията, която страната отпуска за партиите. Предложението е на премиера Бойко Борисов и е импортирано от името на кабинета. Идеята му е средствата да се пресмятат по един лев за получен глас, вместо по 11 лева, както е в този момент. Правителството предлага текстът да влезе в действие от началото на юли. Изменението мина незабавно през комисията по бюджет предишния четвъртък. ГЕРБ и " Воля " го поддържаха, представител на " Атака " - също, а на НФСБ - не гласоподава. Социалистите също не гласоподаваха, само че участваха в полемиката, а Йордан Цонев от Движение за права и свободи гласоподава срещу.

На процедура всички партии в Народното събрание, без " Воля ", осъзнават, че фрапантното орязване на средствата не е положително решение, само че тъй като се харесва на обществото, а и е тематика на шоумена Слави Трифонов, който най-вероятно директно или индиректно ще се включи в политиката, единствено от Движение за права и свободи се афишират срещу. В събота Националният съвет на Българска социалистическа партия реши, че депутатите на левицата няма да поддържат понижението на парите, което предлага държавното управление, само че " разпореди на парламентарната група да стартира експертен и политически спор за понижаване на дотацията, което да дава отговор на гражданските упования, без да заплашва действието на политическите партии. "

OUT_OFF_OFFICE

Варненско лято
до 11.06


27-ото издание на Международния сценичен фестивал " Варненско лято ", който стартира на 1 юни, ще продължи до 11 юни - вторник. В програмата му са включени най-хубавите български и интернационалните спектакли от Франция, Белгия, Испания и други - общо над 35 събития за целия фестивал, измежду които десетте най-успешни постановки от България за миналата година. Паралелна стратегия е Showcase, за която в морската столица ще дойдат наблюдаващи от три континента.
Във Варна, цялостната стратегия на: www.viafest.org

На колело все пак
11.06.


Филмът " Евроколело за всеки " споделя историята на Петър Нефтелимов, момче с церебрална парализа, което съумява да премине 300 км с колело. В сюжета вземат участие екип от 7 другари, 2 колела и 1 кемпер, които макар компликациите и неналичието на инфраструктура съумяват да реализират задачата си. Всички доходи от премиерата ще отидат за основаването на идната триколка за хора в неравностойно състояние.
Дом на киното, от 19 ч., билети: 10 лева

Фестивалът " Световен спектакъл "
До 13.06


Фестивалът води някои от най-интересните модерни интернационалните спектакли в София:
на 11 юни от 19 ч. в " Хуманоптер " жонгльорът и режисьор Клеман Дазен слага едно миниобщество от седем жонгльори, които непрестанно си подават топки във въздуха, а препратката към днешното всекидневие е: работа, триумф, работливост и ефикасност;

на 12 юни от 19 ч. е танцовият театър " Глухарче " - взаимна работа на Ханес Ланголф и Ермира Горо, дългогодишни танцьори в световноизвестната английска компания DV8 PhysicalTheatre.
В спектакъл " Азарян ", цялата стратегия е на worldtheatreinsofia.wordpress.com

Изложбата Онова, което остава
До 6.07

Алберто Гандолфо е от Сицилия и създател на фотокнига, която споделя за борбата за правдивост на близки на починали вследствие на закононарушение (убити на мафията, потърпевши от домашно принуждение, умряли вследствие на лекарски неточности или корупция и т.н.)

Алберто Гандолфо работи една година по плана, като концепцията му е да опише, че всяка борба за правдивост има значение.

Ко-Оп, бул. Янко Сакъзов 17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР