© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Ще се изложим пред чужденците. Неминуемо е.

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Ще се изложим пред чужденците. Неминуемо е.
Коментари Харесай

Мнения Daily - НДК е прокълнато място. И не прощава

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Ще се изложим пред чужденците. Неминуемо е. Напълно неизбежно. Още по тематиката
Мнения Daily - КОНПИ дебне за вас!

И още: Посланието на Путин - Или аз, или хаос; Това беше късмет да се сътвори антикорупционен орган за знамение и приказ
17 дек 2017
Мнения Daily - Защо властта ни разгласи същинска, безжалостна война

И още: Как един държавен орган става оръжие против несъгласните; Саботират бойната ни авиация
13 дек 2017 Председателството на Европейски Съюз

НДК е прокълнато място. И не прости.

От коментар на политолога Евгений Дайнов за offnews.bg

Оня ден ходя на Панаира на книгата в НДК. Почвам от четвъртия етаж с концепцията да се придвижвам надолу: по този начин сега, в който ми писне, ще съм долу пред изхода, а не горе под покрива.

Покривът обаче – добре де, таванът – в този случай си имаше други проекти за мен. В края на редицата сергии на четвъртия етаж ненадейно от тавана руква малко водопадче. Многократните опити на уредниците и на пострадавшите да намерят някой чиновник на НДК не доведоха до нищо. Беше събота – почивен ден за всички чиновници и изключително на НДК.

Докато премятах кашони с книги, размишлявах. За председателството, несъмнено. В което главната цел на нашите управници е " да не се изложим пред чужденците ". Само че те го схващат в смисъл да няма кой да стачкува против извращенията им. А то се случва в дословния - таванът на НДК тече. Тече и ще продължи да тече, тъй като няма по какъв начин да стане инак.

Ако единствената ти цел е да не се изложиш пред чужденците – ще се изложиш. Неминуемо е. Напълно неизбежно. Защото, до момента в който се притесняваш дали не ти миришат краката, ще се размирише нещо друго.

Отсега подсигурявам, че сърцето (както си го показват нашите хубавци) на председателството – НДК – ще тече. Тоалетните (доколкото ги има) ще се запушват и върху тях ще бъдат слагани найлонови пликчета, увенчани с надпис на амбалажна хартия: " Клозета не работи! ". Уханието ще се стеле нагоре най-малко до мецанина. Няма да работят асансьори и порти. Отвън, пред входа, ще се наводнява, което на собствен ред ще откъсва плочките от техните котви и те ще джвакат, типично по софийски, до момента в който ти пръскат рядка тиня по обувките.

Казваме: корупцията е на всички места. Как наподобява това? Ако си компания по ремонтите на НДК-тата, си подготвяш нещата с поръчителите на ремонта, тъй че да получиш поръчката. После връщаш част от парите назад на поръчителя под масата. После си отвън неговия надзор. Как ще ти държи сметка за качеството на ремонта, откакто е взел пари от теб?

Затова каквото и председателство да се задава, никой няма да си мръдне пръста за това НДК да не продължи да се разпада върху главите на другарите от Европа.

Дори цялата работа да не беше обречена от корупцията, има нещо надълбоко нездраво (чумаво, тифозно, туберкулозно) в главите на тези, които си показват председателството върху страните - членки на Европейски Съюз, като лъсване на емблематична тоталитарно-комунистическа постройка. Това, от една страна, издава техния, на тях самите, базисен, битов комунизъм – показват си демокрацията като Бай Тошо с малко лустро (без изходни визи, например). От друга, урочасва цялото начинание през цялото време.

Защото, бидейки умислен като апотеоз на " действителния социализъм ", НДК е прокълнато място. И не прости. Въпреки потягането на зала 1 и появяването на " Перото " всичко това в някаква степен продължава и през днешния ден. Защото е закодирано – не в архитектурните решения, само че в концепциите на режима, кадърен да породи сходно тъмно страшилище.

И тук – тъкмо тук, в търбуха на кацналата върху баира бетонна тарантула, някогашните членове на Българска комунистическа партия, днешни величия на ГЕРБ си показват, че ще " ръководят Европа "? Работата е урочасана от самото начало; злополуката е неизбежна. Корупцията, довела до водопада на четвъртия етаж от оня ден, е единствено едно от наследствата на злокобното създание НДК. С интерес очаквам да видя какво още следва.

------------ Фалшивите вести са по-голямата опасност за демократичния свят.

Постистина

Навлизаме ли във високотехнологично Средновековие

От коментар на Владимир Левчев за " Дневник "

Фотограф: MIKE SEGAR
Известно е, че нападението е най-хубавата защита и че крадецът вика " дръжте крадеца ", с цел да се измъкне. У нас медиите на Кой гръмогласно упрекват тези, които се борят с вездесъщия олигарх, че те били служели на олигархията. Комунистите твърдяха, че западната народна власт била подправена за разлика от " националната народна власт ", т.е. от еднопартийната тирания. Но пропагандата по това време, преди рухването на желязната завеса, беше гротескно обикновена, тъй че за мислещите хора беше доста елементарно да отличат лъжата от истината.

Днес в " следистинската " ера (post-truth epoch), в епохата на виртуалната действителност, нещата не са толкоз транспарантни. Фалшивите вести, които от време на време са мъчно отличими от същинските - те могат да бъдат даже подправени видеорепортажи, се популяризират стремително и неразбираемо от кое място, от време на време в действителност като вирусна зараза (има към този момент и дума viral за това стремително разпространяване на послания посредством туитър или фейсбук).

Фалшивите вести са по-голяма опасност за демократичния свят, за демокрацията въобще, от класическата военна опасност на диктатурите. Ефектът от хибридната война е незабележим — като радиация след прикрит от света нуклеарен гърмеж. Но подправените вести разрушават демокрацията, тъй като разклащат доверието в свободната преса. А свободната преса, свободата на словото е главен дирек на демокрацията.

Фалшивите вести дезориентират хората както посредством по този начин наречения спуфинг може да се манипулира GPS навигацията — да вземем за пример телефонът ви твърди, че сте на летище Внуково, в случай че се доближите до Кремъл. Фалшивите вести ни дезориентират в по-опасен смисъл — дезориентират ни в пространството на нашата лична умствена активност.

Навлизаме ли в едно ново високотехнологично Средновековие? В ново време на войни сред религиозни фанатици, време на всеобща религия в рептили, илюминати и зелени човечета? Лошото е, че редом със забележимото всеобщо оглупяване на хората машините стават все по-умни. Те към този момент ни вземат работата, упътват ни както по автомагистралите на света, по този начин и по персоналните ни житейски пътища, бият ни на шах, вземат решения вместо нас. Машините стартират да мислят вместо нас, до момента в който ние сърфираме из нета. Дали в един миг няма да им станем непотребни?

Разбира се, към този момент не машините, а крадецът, който вика " дръжте крадеца ", както и политикът популист, който нападна демократичната народна власт, сa тези, които се възползват от оглупяването на хората в следистинската ера. Понякога се учудваме на наивността на тези възрастни хора, които хвърлят парите си през балкона на телефонни измамници. Но има надалеч по-големи измамници. И не рискуваме ли всички да станем техни жертви, в случай че спрем да отличаваме обстоятелствата от лъжите?

----- Има възможност самостоятелната преса да остане феномен в кьошетата на Фейсбук.

Атаката против медиите

Властта тества дали свободното слово е полезност

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Освен класическата цел за " смачкване на фасона " офанзивата против издателите на " Капитал " и " Дневник " има за цел да мери протестния капацитет на тази част от обществото, за която свободата на словото - и след словото, е към момента съществена полезност. Ако се окаже, че тази група от хора към този момент се е отчаяла, вдигнала е ръце и се занимава със своите си работи, казусът ще завърши бързо и въпросната комисия ще премине към последваща поръчка... Те не останаха доста неща за поръчване.

На прага сме Пеефски да затвори кръга на медийната сергия и свободата на/след словото да остане феномен в кьошетата на Фейсбук. Ако хората, ценящи свободата на/след словото, покажат мощ на публично мнение, което би могло да заплаши стабилността в баш неуместно време, тогава - по рекомендация и на Деян Енев - Борисов ще се намеси, с цел да " възвърне справедливостта ".

Преди 25 години в Америка излезе книгата на Робърт Каплан " Балкански духове ". Главата за България бе къса и съдържателна... Тя бе озаглавена " България: Разкази от комунистическа Византия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР