© Анелия Николова Прокуратурата не е дала задача на експертите,

...
© Анелия Николова Прокуратурата не е дала задача на експертите,
Коментари Харесай

Прокуратурата не е искала от експертите да проверят дали човек е разхлабил болтовете на колата на Панов


© Анелия Николова

Прокуратурата не е дала задача на специалистите, направили инспекция на автомобила на НСО, употребена от ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, да ревизират дали е имало човешка интервенция, поради която болтовете на лявата гума на колата са разхлабени.

Това се разбра от думите на представителя на основния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, която даде брифинг. Вчера прокуратурата отхвърли да образува следствие по случая с претекст, че няма данни за предумисъл, и на процедура упрекна производителя " Мерцедес ".

По думите й такава задача не е разумна, тъй като по този въпрос нямало потребност от експертно мнение. А и тъй като камери са снимали цялото държание на колата от гаража на НСО до прибирането от Берковица. Все отново Арнаудова съобщи: " Винаги може човек да е отвил болтовете. "

В началото на месеца и след среща с президента Румен Радев Лозан Панов заяви, че той и водачът му са открили два изчезнали и три разхлабени болтове на задната гума.

Трима специалисти са дали мнение за колата на НСО в две обособени експертизи, които са сходни по наличие.

Изводът от тях е, че това може се получи при внезапна промяна на посоката, внезапно прекъсване и тръгване или дрифт на място, както и при шофиране по неравномерен път или голям брой остри завои.

Според експертизите на инженер Бойко Виачки, който е от компанията, формален представител на " Мерцедес " в България, и на инженерите Иван Недев и Александър Тошев шумът от разхлабени и изчезнали болтове не е като почукване, което се чува понякога, каквито били обясненията на водача от НСО и на Лозан Панов. Шумът трябвало да е по-силен и да се усилва по време на пътуването.

Той бил с друга периодичност от балон на гумата (раздуването ѝ след дупка да вземем за пример, поради което тя би трябвало да се смени), за какъвто разказвал водачът.

Заключенията на специалистите се базират на науката и не подхождат на казаното от служителя на НСО и ръководителя на Върховен касационен съд, заключи Арнаудова. Тя съобщи, че съответната кола, с която са пътували двамата, не е била дефектна, а това " явно може да се случи постоянно ".

Арнаудова повтори изводите от вчерашното разпореждане на наблюдаващия прокурор, съгласно което нарушавания е направил водачът на автомобила. Те обаче не са свързани с предумисъл за развиването на болтове, за което нямало данни. Повече четете тук.

Лозан Панов самичък загатна за случая след срещата си с президента Румен Радев на 6 юни. След това стана известно, че на 1 юни Панов и водачът му от НСО са открили на връщане от Берковица към София, че два от болтовете на задната лява гума на служебния автомобил липсват, а останалите три са развити.

По-късно ръководителят на Върховен касационен съд разяснява, че не се опасява за живота си, само че и не счита да бъде необмислен, като остави случилото се без инспекция. Той осведоми за случая персонално началника на НСО Ангел Антонов и президента Радев.

По този мотив основният прокурор Сотир Цацаров разкритикува Антонов, че не е алармирал навреме прокуратурата, а се е наложило тя да се самосезира след медийни изявления.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР