© Анелия Николова От 15 май влиза в сила по-ниска

...
© Анелия Николова От 15 май влиза в сила по-ниска
Коментари Харесай

Мобилните разговори в ЕС поевтиняват от 15 май

© Анелия Николова От 15 май влиза в действие по-ниска оптималната цена за всички интернационалните мобилни диалози и къси текстови известия в Европейски Съюз, оповестяват от Европейската комисия. Гражданите, които се обаждат от своята страна към друга от съюза, ще заплащат най-вече 19 евроцента на минута плюс Данък добавена стойност и 6 евроцента плюс Данък добавена стойност за текстово известие. След премахването на таксите за роуминг през юни 2017 година, новите тавани на цените за интернационалните повиквания и известия в Европейски Съюз са част от измененията на разпоредбите за далекосъобщенията.

Новите правила целят да преодолеят забележителните разминавания в цените, които съществуваха по-рано сред страните в Европейски Съюз. Обичайната цена на повикване в Европейски Съюз от стационарен или мобилен телефон беше приблизително три пъти по-висока от нормалната цена за национално повикване, а цената за изпращане на текстови известия в Европейски Съюз беше над два пъти по-висока от националната цена. В някои случаи цената за повикване в границите на Европейски Съюз може да бъде до 10 пъти по-висока от нормалната цена за национални повиквания.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ново изследване на Евробарометър за интернационалните телефонни диалози демонстрира, че четирима от всеки 10 запитани (42%) са се свързали с някого в друга страна от Европейски Съюз през предишния месец. Общо 26% от далите отговор оповестяват, че са употребявали стационарен телефон, мобилен телефон или малко текстово известие, с цел да се свържат с някого в друга страна от Европейски Съюз. Телекомите в Европейски Съюз ще би трябвало да оповестят на потребителите новите пределни цени.

Правилата ще се ползват във всички 28 страни в Европейски Съюз от 15 май, а скоро и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Максималната цена е лимитирана единствено за персонално прилагане, т.е. за частни клиенти. Бизнес клиентите са изключени от новите правила, тъй като няколко доставчика имат оферти, изключително привлекателни за бизнес клиенти, се разяснява в известието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР