© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: 23 юли

...
© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: 23 юли
Коментари Харесай

Шефът на охраната на АЕЦ "Козлодуй" върнат на работа заради процедурни нарушения

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: 23 юли

Булевард " Дондуков " към този момент е изцяло затворен за ремонт; Законът " Антикорупция " ще бъде разгласен за обществено разискване до края на юли; Европейска комисия забрани новото строителство на Калиакра; Началник в АЕЦ " Козлодуй " е отхвърлен от поста си заради закани към полицай; Приходите в туризма доближават 1.5 милиарда лева към май; " Софарма " закупи стартъп за хранителни добавки; Remixshop.com отваря до дни
23 юли 2017
Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " може да работи още 30 години

Плащането на 620 млн. евро за АЕЦ " Белене " ще стане доникъде на декември
25 окт 2016 " Ние не го ли уволнихме? " Така реагира министър председателят Бойко Борисов преди дни, представен от ОFFNews, на въпрос за възобновяване на Караджов на работа. Той обаче отхвърля да разяснява правосъдното решение.Флагрантни нарушавания на законовата процедура за уволняване са причина за анулацията на уволняване на шефа на защитата в АЕЦ " Козлодуй " Пешко Караджов – това излиза наяве от правосъдното решение на Козлодуйския областен съд. На Караджов е било наложено дисциплинарно уволняване, без преди този момент да му бъде поискано пояснение, а това е безусловно съображение за анулация на уволнението. В закона категорично е записано, че когато работодателят авансово не е изслушал служащия или служителя или не е приел писмените му пояснения, съдът анулира дисциплинарното наказване, без да преглежда разногласието всъщност. С тези нарушавания на процедурата анулацията на наказването е била авансово заложена от управлението на АЕЦ.

Караджов бе уволнен от изпълнителния шеф на централата Иван Андреев след намесата на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова като реакция на абсурден клип в обществените мрежи. От клипа се вижда по какъв начин в полицейското ръководство в Козлодуй Караджов заплашва и унижава служител на реда, тъй като той бил съставил акт на негов другар за шофиране в нетрезво положение. Видеото беше публикувано от Цецо Благоев, чиновник в ръководството в Козлодуй, който по-късно е уволнен.

Проблемът с уволнението на Караджов идва оттова, че той първо е получил наказване " забележка ", което е наложено при съблюдаване на процедурата с искане на пояснение. Месец и половина по-късно, откакто казусът бе раздухан и абсурдът стана голям, изпълнителният шеф Иван Андреев анулира заповедта за налагане на наказване забележка и му постанова ново наказване с претекста, че са налице открити от него нови условия, без обаче да му изиска нови пояснения. Според съда работодателят няма право изобщо да анулира самичък наложено към този момент наказване, което е породило правните си последствия, и да постанова нова наказване за същото нарушаване. Освен това, като е наложил ново наказване с изказване за нови условия, е трябвало да изиска отначало пояснения.

Така заради процедурни нарушавания скандално известният началник на защитата ще се върне на работа макар ясните данни за оказван напън и произвол върху чиновниците. За трите месеца оставане без работа – от юли до октомври ще получи и обезщетение от близо 16 000 лева, изчислено на база на месечната му началническа заплата от 5274,50 лева

Междувременно прокуратурата в началото отхвърли да образува наказателно произвеждане за държанието на Караджов, след което възобнови следствието, само че към този момент без резултат.

Уволнение с нарушаване на процедурата е постоянно срещан механизъм, при който сгафили държавни чиновници, които няма по какъв начин да бъдат оставени на работа поради публичния резултат, по-късно тихомълком биват връщани, когато уволнението им бъде анулирано от съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР