© Анелия Николова Още по темата Няма пречка президентът да

...
© Анелия Николова Още по темата Няма пречка президентът да
Коментари Харесай

Антикорупционният законопроект на ГЕРБ триумфира, текстът на БСП не се класира

© Анелия Николова Още по тематиката
Няма спънка президентът да назначава шефа на новия антикорупционен орган

Нищо правилно няма в изказванието на ръководещите, че президентът е конституцонно незапознат да кадрува
5 сеп 2017
Позиция: Антикорупционният закон на кабинета основава тайфа от платени доносници

" Програма Достъп до информация " е следващата организация с унищожителна рецензия против плана
31 авг 2017
Антикорупционната тематика ще е политическата сцена на сезона

Експертите нападат концепции, а партии и водачи водят война за територии
30 авг 2017
Адвокатурата подлага на критика унищожително антикорупционния закон на ГЕРБ

Проектът е противоконституционен по идея и основава орган с безконтролна и безотговорна власт
28 авг 2017 Очаквано в сряда Народното събрание одобри на първо четене антикорупционния законопроект на ръководещите и не даде поддръжка за различното предложение на Българска социалистическа партия. Това значи, че за второ четене ще се разискват единствено текстовете на ГЕРБ.

Проектът на държавното управление мина с гласовете на ГЕРБ, патриотите и на Движение за права и свободи. От името на придвижването Хамид Хамид акцентира поддръжката, само че с многозначителни послания: " Върнахте се на позицията на Движение за права и свободи и по тази причина законопроектът ще мине ". " Останаха малко противоречиви моменти, които могат да се отстранят сред първо и второ четене ", сподели Хамид. Той се обърна към най-голямата парламентарна група - " Това е една добра крачка към връщане към нормалността, сътрудници от ГЕРБ, само че от вас се чака да извършите по-голямата крачка – да върнете България в европейския път. Още малко остава – отстранете националистите от властта ". А единствените възражения на Движение за права и свободи по съществото на закона се оказаха против отбраната на подателите на сигнали за корупция - макар че те не са анонимни, съгласно плана не могат да бъдат обект на каквото и да е гонене единствено на това съображение, което е интернационален стандарт в тази област.

Представители на социалистите към този момент обявиха, че ще опитат да се преборят за колкото се може повече корекции на държавните текстове при разискването за второ четене. Това е подозрително упражнение поради концептуалните несъгласия сред двата плана и изобщо сред концепциите на ръководещи и съпротива за това какво би трябвало да съдържа един подобен закон.

Основните рецензии към предложенията на ГЕРБ в интервала на публичното разискване, които по никакъв начин не бяха малко (от Програма " Достъп до информация ", Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Български институт за правни начинания и др.) по един или различен метод съдържаха забележката, че той е със сбъркана идея - поради необятния периметър на деяние, обсега на пълномощия, неразбираемите цели, неналичието на разбор и аргументация и така нататък Към това се прибавят и още забележки за кардинално сбъркани позволения, неприятна правна техника и други, което би означавало планът да се преработи. Вместо това, след приключване на периода на публичното разискване той бе гласуван в Министерския съвет и импортиран в Народното събрание в на практика същия тип, без изобщо да бъде свиквана работната група в необятен състав, с цел да се обсъдят мненията и възраженията, в това число и тези, изказани по време на полемиката в Народното събрание при започване на септември от представители на магистратската общественост, на адвокатурата и правозащитни организации и други

" Капитал " изпрати преди близо месец в Министерството на правораздаването, където беше главната работа по текстовете, следните въпроси - " В кои елементи на законопроекта са осъществени промени спрямо първичния вид и по какъв начин са стимулирани те? Смята ли екипът на Министерството на правораздаването, че законопроектът в окончателния си тип няма потребност от концептуални корекции и ще пази ли тази позиция в Народното събрание? ". Все още чакаме отговор.

Предложението

Проектът на ГЕРБ е построен върху концепцията за сливане на разнообразни типове антикорупционни действия в един мегаорган посредством механичното обединение на в този момент съществуващи институции със същите функционалности. В основата на тази структура стои Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), към която ще бъдат пришити функционалностите, првомощията и администрациите на Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ), Центърът за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет - прочут като БОРКОР, съответното звено от Сметната палата, което приема имуществените заявления на лицата от обществения бранш, както и звеното от ДАНС, обвързвано с битката с корупцията по висшите етажи. КОНПИ се преименува на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество и сегашният състав на тази комисия с ръководител Пламен Георгиев ще стартира да извършват функционалностите на новия мегаорган. По създание обаче те са същите каквито са имали съставните им елементи, с леки модификации. Точно това е повода за скептицизма, че там където е имало няколко неработещи звена, със основаването на новото, то ще проработи.

Новата комисията ще приема и ревизира декларациите за имущество и за ползи, както и за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности. Ще реализира инспекции на имущественото положение, ще образува производства за определяне на спор на ползи и за лишаване на нелегално добито имущество. Обекти на тези инспекции са много необятен кръг работещи в държавната администрация, както и кметове и зам.-кметове на общини и региони, общински съветници, основни архитекти на общини и други Извън това обаче, както и до момента комисията ще започва инспекция за нелегално имущество по отношение на всеки жител, упрекнат в осъществяване на закононарушение, годно да генерира противозаконни приходи, и в случай че откри разминаване сред приходи и разходи, може да конфискува имуществото му даже и той да бъде оневинен по наказателното обвиняване. На инспекция ще подлежат и всички жители, които са страна по покупко-продажби с проверявано лице, негов родственик, правоприемник и други

Критиките

" Управляващите подлагат на критика нашия лист с корупционни закононарушения, само че той е взет от правната литература и заповедите, които съществуват за отчетност на този тип закононарушения. В законопроекта на държавното управление новият орган " Антикорупция " ще се занимава с противопоставяне на тероризма, убийства с користна цел, отвличания, сводничество, противозаконна търговия на оръжия - все закононарушения, които нямат нищо общо с корупцията ", съобщи през днешния ден по време на дебата Крум Зарков от Българска социалистическа партия, който имаше дейна роля в лансирането на предложенията на левицата. Зарков направи съпоставяне сред двата плана в частта за обсега на засегнатите лица - до момента в който социалистите изброяват кои могат да се проверяват от новия орган, " съгласно законопроекта на ГЕРБ всеки български жител, без значение от поста, който заема, може да бъде обект на тази комисия ".

Основните разногласия сред ръководещи и съпротива до момента бяха по тази причина кой да назначава ръководителя на новото звено - Народното събрание или президентът, и дали то ще може да проверява, за което упорстват от Българска социалистическа партия. Дебатите в този момент би трябвало да се пренесат и върху други елементи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР