© Анелия Николова Още по темата Над КОНПИ е само

...
© Анелия Николова Още по темата Над КОНПИ е само
Коментари Харесай

Специализираният съд отложи делото EVN за март

© Анелия Николова Още по тематиката
Над КОНПИ е единствено бог...

Какво е гражданската конфискация, по какъв начин издателят на " Капитал " се озова в тази процедура и какво значи това за сигурността на вложенията
15 дек 2017
КОНПИ надскочила закона и съда, с цел да удари издателя на " Капитал "

Имущество на Иво Прокопиев, семейство му и компаниите му е било запорирано от Окръжен съд - Бургас
11 дек 2017
Делото EVN влезе в спецсъда

За една седмица прокуратурата е отстранила значителните процесуални нарушавания в обвинителния акт, установени от градския съд
6 дек 2017
Делото " EVN " беше дефинитивно върнато на прокуратурата

Обвиненията против Дянков, Трайков и Прокопиев отиват в спецпрокуратурата
27 ное 2017
Прокуратурата вкара и Симеон Дянков в делото за приватизацията на ЕВН

Разследването ще завърши бързо, скоро ще има обвинителен акт, съобщи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова
13 яну 2017
Операция " Респект " продължава

Прокурорската офанзива против Иво Прокопиев е напълно предстояща
13 яну 2017
Председателят на Комисия за защита на конкуренцията: Никой не може да бъде упрекнат за цена по договорка, реализирана през борсата

Юлия Ненкова разяснява обвиняванията на прокуратурата за договорката по продажба на 33% от сдруженията на EVN
12 яну 2017 Специализираният съд отсрочи за 8 март делото за приватизацията на остатъчния държавен дял от EVN през 2011 година, по което подсъдими са някогашният вицепремиер Симеон Дянков, някогашният министър на стопанската система Трайчо Трайков, предприемачът и съиздател на " Капитал " Иво Прокопиев, както и Радослав Рачев, Людмил Евстатиев и Петър Василев от капиталовия медиатор " Булброкърс ". Причина за отсрочване на делото стана нередовното връчване на обвинителния акт на Людмил Евстатиев.

Тезата на държавното обвиняване е, че когато през 2011 година държавното управление взема решение да продаде остатъчните държавни дялове в ЕРП-тата, то не се е съобразило с призната шест години по-рано тактика за тяхната приватизация, където е записано, че цената, на която се продават миноритарните дялове, не би трябвало да е по-ниска от тази, на която са продадени мажоритарните седем години по-рано. Същевременно продажбата е осъществена през фондовата борса, което е най-хубавият прийом за приемане на действителна пазарна цена по една договорка.

Симеон Дянков е упрекнат за закононарушение по работа задето е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (АПСК) да разпореди оценката на последните държавни 33% в EVN на капиталовия медиатор " Булброкърс ". Бившият министър на стопанската система, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък е упрекнат за умишлена занемареност, нанесла вреди над 20 млн. лв., тъй като дал единодушие продажбата на притежавания от Държавната консолидационна компания миноритарен дял акции в EVN да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор при тези условия. Според прокуратурата Иво Прокопиев, който по това време съставлява КРИБ (Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България), е " улеснил " Симеон Дянков да извърши длъжностно закононарушение не по различен метод, а посредством обществено изявление, направено по време на Тристранния съвет през 2009 година

Основен очевидец на обвиняването е Емил Караниколов, който тогава управлява Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, а през днешния ден е министър на стопанската система. Именно АПСК е избрала процедурата за продажба на дяловете през 2011 година и е избрала капиталов медиатор.

Обвинението против шестимата беше импортирано първо в Софийския градски съд (СГС), който в края на октомври м.г. приключи делото и го върна на прокуратурата, защото обвинителният акт е неразбираем и не разрешава на обвинените да схванат в какво тъкмо са упрекнати. Прокуратурата стачкува пред Софийския апелативен съд, който удостовери прекратяването като основателно. Междувременно влязоха в действие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, препоръчани от ръководещите, съгласно които делата за корупция по високите етажи на властта би трябвало да се гледат в Специализирания съд. Това стана причина делото да бъде импортирано в спецсъда.

Прокуратурата се съставлява от прокурорите Емил Петров (брат на някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, прочут като Петьо Еврото) и Дойчо Тарев (който беше един от прокурорите по делото против Христо Бисеров и внесе обвиняването против някогашния министър на защитата Николай Ненчев). Днес прокурор Емил Петров изиска назначението на авариен бранител на Иво Прокопиев, само че съдът отхвърли настояването.

Разследването по това дело стартира преди към пет години по сигнал на тогавашния началник на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев след изявления на " Дневник " и " Капитал ", че той е бил свикан от прокуратурата като очевидец по делото за пране на пари против наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо. Привличането на обвинените стана при шумна прокурорска акция през януари 2017 година дружно с няколко други прокурорски каузи против министри и висши функционери, всички по предписание изпаднали от предходното държавно управление.

В профила си във Facebook Иво Прокопиев през днешния ден дефинира делото като " политически произвол " и изрази вяра, че съдът ще постави завършек на това:
" Днес беше първото, " разпоредително ", съвещание по делото EVN. Съдът не даде ход на делото, само че все пак има нещо положително. Обвинението е обществено и всеки може да се запознае с неговата цялостна неплатежоспособност.

По създание съм упрекнат за свое обществено изявление на Тристранния съвет през 2009 година, в което като представител на работодателите поддържам ограниченията, препоръчани от държавното управление, с цел да бъде избягнато увеличение на налозите и свръхдефицит в бюджета.

Чак не ми се има вяра какъв брой обратно във времето сме се върнали, когато истината беше монопол на ръководещата партия, а институциите се използваха единствено за принуда.

Продължавам да имам вяра в независимостта на съда и че в най-скоро време по правосъден път ще бъде комплициран завършек на този политически произвол. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР