© Анелия Николова Още по темата Мораториумът за нови болници

...
© Анелия Николова Още по темата Мораториумът за нови болници
Коментари Харесай

Вечерни новини: Управляващите приеха бюджета на НОИ и здравната каса, а БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие

© Анелия Николова Още по тематиката
Мораториумът за нови лечебни заведения мина на първо четене, само че със поръчка да отпадне отчасти

Депутатите от ГЕРБ обаче дадоха поръчка за смяна в ограничаването сред двете четения на бюджета на здравната каса
8 ное 2017
Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще внесат избор на съмнение в навечерието на европредседателството

Двете партии са се разбрали за времето, само че тематиката занапред ще се прецизира измежду четири варианти
8 ное 2017
Европейска банка за възстановяване и развитие ревизира нагоре упованията си за българската стопанска система

Частното ползване и вложенията ще движат растежа през 2018 година, излиза наяве от есенната прогноза на банката
8 ное 2017 Сряда бе деен ден за вътрешнополитическия живот. Работата на Народното събрание мина под знака на бюджетните закони, а до момента в който министър председателят и държавното управление бяха в Брюксел, с цел да показват пред комисарите подготовката за идното българско председателство на Европейски Съюз, опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се схванаха да внесат избор на съмнение тъкмо в навечерието на това значимо за страната събитие.
Скандал в политическия пейзаж сътвори депутатът от левицата Иво Христов, който като се изключи че поддържа странната версия на говорителката на съветското външно министерство, че Съветската войска била избавила българските евреи, съобщи и че 80% от популацията на България са дебили. От ГЕРБ желаеха оставката му, а самият Христов се " извини ", като посочи, че с думите му се спекулирало.
По-съществена вест в интернационален проект сервира Европейска комисия, която изиска за всички газопроводи, внасящи до границите на Европейски Съюз, да важи европейското енергийно законодателство. Това значи, че разпоредбите на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз ще обиден оспорвания " Северен поток 2 ", който се построява през Балтийско море от Русия до Германия. А в бъдеще - и България, в случай че има морско отклоняване от " Турски поток " към страната.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Забраната за нови лечебни заведения и отделения през 2018 година мина на първо четене, само че със поръчка да отпадне отчасти

Мнозинството в Народното събрание одобриха предлагането на надзорния съвет на здравната каса да се наложи възбрана за заплащане на нови лечения и действия през идната година. Депутатите утвърдиха целия проектозакон за бюджета на касата за 2018 на първо четене, само че въпреки всичко ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) е даде поръчка за частична смяна на това ограничаване. По думите й, представени от " Медиапул ", сред първото и второто четене на закона тя ще предложи възбраната да не се отнася за места, където има нужда от откриване на нови действия.

В сряда утвърден на първо четене с поддръжката на ГЕРБ, Обединени патриоти и " Воля " бе и бюджетът на държавното публично обезпечаване за 2018 година, който планува растеж на разноските на фирмите и хората за осигуровки.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще внесат вота на съмнение тъкмо преди старта на българското председателство на Европейски Съюз

Вотът на съмнение към кабинета " Борисов 3 " ще бъде иницииран през втората половина на декември, т.е. в навечерието на българското европредседателство. За това са се разбрали Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи след първите диалози по тематиката. Те обаче не са прецизирали тематиката и ще избират от 4 варианти: корупцията - каквато бе първичната концепция на Българска социалистическа партия, само че също и опазване на здравето, национална сигурност и защита и демографска политика. Последните два бранша са в ресорите на " Обединени патриоти ", чието премахване от властта цели Движение за права и свободи.

Разговорите за вота на съмнение ще продължат и с " Воля ", която ту поддържа ръководещите, ту не. Дори и с тях опозицията няма нужните 121 гласа, с цел да бъде опитът сполучлив. Със сигурност обаче вотът ще бъде неприятно имиджово преживяване за държавното управление на Борисов директно преди значимото за страната събитие.

Една година Доналд Тръмп отпред на Съединени американски щати

Мина година, откогато Доналд Тръмп шокира света, печелейки изборите за президент на Съединени американски щати. Първите прогнози бяха, че ръководството на Тръмп ще промени радикално международната стопанска система, и то в отрицателна посока. Резултатите обаче са малко по-различни, написа FT. Протекционистката политика не извърши упованията, че ще раздруса стопанската система на разрастващите се страни, а що се отнася до главните аспекти на стопанската система в Съединени американски щати - като безработица и заплати, то там няма изключително незабравим резултат. Всъщност по-сериозни промени се виждат при мексиканската имиграция - по-малко хора пробват да влязат в страната.

Изглежда обаче отминалата година е засилила позициите на Демократите, които нанесоха няколко тежки провали на Републиканците на локалните избори тъкмо в деня на първата годишнина от ръководството на Тръмп. Нюйоркският кмет - демократът Бил де Блазио завоюва втори мандат с 66% от гласовете, а претендентите демократи за губернатори на Вирджиния и Ню Джърси надделяха и в двата щата републиканските кандидати, които въпреки да не афишираха непосредственост до Доналд Тръмп, бяха възприели неговия речник и хрумвания.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Депутатите ще гласоподават държавния бюджет в Народното събрание на първо четене

След като в сряда депутатите одобриха бюджетите на публичното обезпечаване и на здравната каса за 2018 година на първо четене в пленарната зала, в четвъртък те ще продължат и с държавния бюджет за идната година. По проект планът би трябвало да бъде гласуван на 10 ноември, петък, само че при положителното движение все още, това може да стане и още в четвъртък. Управляващата коалиция от ГЕРБ и " Обединени патриоти " няма проблем с болшинството за гласуването. Все отново обичайно опозицията употребява дебатите, с цел да подлага на критика държавното управление, още повече, че бюджетът за идната година не допуска да се проведат основни промени в която и да било сфера.

Делото за източването на КТБ ще започва на 13 декември

Специализираният углавен съд ще стартира да гледа делото за източването на КТБ на 13 декември. За тогава съдията Вержиния Петрова е насрочила първото съвещание по процеса, оповестиха от съда. Обвинителният акт беше импортиран през юли, като размерът му надвишава 10 хиляди страници. С него на съд бяха предадени 18 души, за които се твърди, че са проведена незаконна група, чийто началник е някогашният мажоритарен притежател на банката Цветан Василев. Обвинението е за заграбване на над 2 милиарда лева и за длъжностно заграбване на 205 млн. лева, изнесени в брой от трезора на КТБ, както и закононарушения по работа от чиновници на " Банков контрол " на Българска народна банка.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Twitter удвои оптималната дължина на известията до 280 признака. Компанията обмисляше тази " миниреволюция за обществената мрежа " и взе решението след тестов интервал. Потребителите обаче не са единомислещи - част от тях приветстват удължаването на туитовете, което ще разреши по-лесно изложение, само че съгласно други по този начин мрежата ще загуби характерната си характерност и ще се трансформира в " говорилня ".

Най-висшата юридическа инстанция в Германия настоя да се легализира вписването на " трети пол " в актовете за раждане, с което Германия се чака да стане първата европейска страна, признала това разбиране. Решението е основно за близо 80 000 души в страната, които се дефинират като интерсексуални. Магистратите се базират на правото за отбрана на личността в конституцията, което изисква опция за самоопределение по този метод и смяна в сегашните правила. Депутатите от долната камара имат период до края на 2018 година да гласоподават за легално потребление на " трети пол " в регистрите за ражданията наред " мъжки " и " женски ".

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) е следващата институция, която увеличи упованията си за българската стопанска система с 0.3 пункта, като в този момент залага на 3.5% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2017 г и 3.2% за 2018 година Нагласите, сходно и на прогнозите на други финансови институции, са мощното частно ползване и вложенията да са главният мотор на стопанската система през тази и идната година.

Депутатите одобриха на първо четене в Народното събрание ограничаване за заплащанията в брой до 5 хиляди лева В момента таванът за кешовите заплащания е 10 хиляди лева Това е следващ опит на финансовото ведомство да го смъкна с мотив битка против сивата стопанска система, като последният опит от юли т.г бе несполучлив. И в този момент депутатите са разграничени в мнението си за мярката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР