© Анелия Николова Още по темата Градус внесе в КФН

...
© Анелия Николова Още по темата Градус внесе в КФН
Коментари Харесай

"Градус" планира да разпределя 90% от печалбата си за дивидент

© Анелия Николова Още по тематиката
" Градус " внесе в КФН проспект за борсовия си дебют

Дружеството разгласи желанието си за набиране на 100 млн. лева от вложителите на финансовия пазар
17 апр 2018
Напред, само че не и нагоре

Бизнесът на обществените сдружения продължава да пораства, само че акциите им остават под напън
9 мар 2018
Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ
9 фев 2018 Ръководството на " Градус " ще предложи 90% от облагата да се разпределя за дял след листването на борсата. Това оповестиха от компанията, която създава пилешко месо, яйца и салами. Информацията идва в миг, в който процесът по одобряването на проспекта за първично обществено предложение (IPO) в Комисията за финансов контрол (КФН) напредва.

На съвещанието си на 8 май управлението на регулатора е изпратило писмо с искане " за корекции на документите и спомагателна информация по отношение на потвърждаването на проспект за първично обществено предложение на акции, които ще бъдат издадени от сдружението ", излиза наяве от решението на КФН. Това значи, че скоро може да има утвърден проспект, а акциите на компанията да се пуснат за продажба преди летния сезон, който се смята за слаб за финансовия пазар и не е доста целесъобразен за IPO.

Със поръчката за дял " Градус " явно търси още един лост за привличане на инвеститорското внимание, въпреки че огромна част от него би се върнала и в досегашните акционери и основатели. " Смятаме, че това е заслужено и ще е от изгода за огромните и дребните акционери, като се надяваме те да се съгласят на тази стъпка. Имаме учредения да считаме, че това ще се оцени от евентуалните вложители в идното обществено предложение ", споделя в известието до медиите Ангел Ангелов, представител на " Градус ". Компанията разгласи при започване на февруари амбициозния си проект да набере над 100 млн. лева от фондовата борса посредством нарастване на капитала. Толкова огромна сума последно притегли Първа капиталова банка през 2007 година - 107 млн. лева, само че в миг на мощен напредък и огромни потоци към фондовата борса.

Сега " Градус " ще се конкурира за парите на вложителите и с още две сдружения - " Фонд за недвижими парцели България " и " Сирма груп холдинг ", към този момент оповестиха, че ще усилват капиталите си с по 38 и 40 млн. лева, въпреки при тях да се чака да се включат и старите акционери.

По закон комерсиалните сдружения нямат обвързване за разпределение на дял като се изключи тези със специфична капиталова цел (АДСИЦ), като при тях е най-малко 90%. " Поемането на ангажимент за разпределение на дял не е открита процедура на българския финансов пазар, само че " Градус " е готово на такава стъпка, защото спецификата на бизнеса и на средата го разрешава ", разясниха от компанията и още, че " тази корпоративна политика подсигурява оптимално приближаване на акционерите на " Градус " до финансовите резултати на всяко от дъщерните сдружения ".

За предходната година приходите на компанията са 245.8 млн. лева, а облагата е съвсем 40 млн. лева От управлението декларират, че са подготвени да поемат уговорката с дивидента от 2019 година

Намерението на толкоз огромна компания като " Градус " да излезе на борсата е позитивно и ще е тест за интереса на вложителите и към самия фондов пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР