© Анелия Николова Още по темата Булгаргаз ще може да

...
© Анелия Николова Още по темата Булгаргаз ще може да
Коментари Харесай

Енергийната борса също е проверявала сделките с ток

© Анелия Николова Още по тематиката
" Булгаргаз " ще може да трансформира цената по контракта с " Газпром "

Вече ще е допустимо преразглеждане на цената при разминаване със западноевропейските пазари
2 окт 2018
Върховен административен съд дефинитивно анулира решението на КЕВР за ограничение на производството на ВЕИ

Засегнатите вложители имат късмет да търсят по правосъден път възобновяване на неосъществените доходи
1 окт 2018
КЕВР утвърди повишаването на газа с 13.89%

В рамките на 2018 година природният газ е нараснал цената си с една трета
28 сеп 2018
Защо се подвига цената на парното

Регулирането на цените в енергетиката официално е на база комплицирани калкулации, само че на процедура зависи и от политическата воля
27 сеп 2018 От средата на септември се следи повишение на цена на електрическата енергия приблизително с близо 50%. Още на 14 септември " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД (БНЕБ) е задействала лична процедура за инспекция на покупко-продажбите с електрическа енергия в пазарен сегмент " Ден напред ". Това разгласи изпълнителният шеф на борсата Константин Константинов, откакто в четвъртък Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира инспекция за операции на борсовите покупко-продажбите с ток.

От БНБЕ споделят, че след разбор на постъпилата при тях информация резултатите са изпратени публично към енергийния регулатор. " Научихме посредством медиите за идна инспекция от страна на КЕВР. Ще спомагаме изцяло на регулатора, както го вършим непрестанно ", споделя още Константинов.

Формална повода за инспекцията на КЕВР е сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал за това, че от средата на септември се следи повишение на цена на електрическата енергия приблизително с близо 50%.

" Проучването ще е извънредно съществено и ще е за обосновано съмнение за нарушаване на разпоредбите на търговия на БНЕБ. Въз основа на събраните данни ще бъде решено дали КЕВР ще приключи следствието, или ще образува произвеждане ", изясни ръководителят на комисията Иван Иванов. В взаимозависимост от това какъв е размерът от събраните данни, както и на спомагателната информация, изследването на работната група може да продължи до 4 месеца.

Контрол по европейски стандарт

Това ще бъде първото сходно следствие от страна КЕВР, откакто напролет получи сходни функционалности с транспонирането на Регламент 1227/2011 на Екологичен потенциал и на съвета по отношение на интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила (Regulation of energy market integrity and transparency - REMIT) в Закона за енергетиката. Регулаторът може да следи за спекулации на борсата за търговия с електрическа енергия и дали търговци на ток не злоупотребяват с цените. При осъществяването на инспекциите комисията може да изисква записи на телефонни диалози и други данни, както и да желае от съда налагането на запори на движими движимости и вземания и възбрани върху недвижими парцели.

Санкции за опитите за манипулиране на пазара за търговия на едро с сила са от 20 хиляди до 150 хиляди лева за юридическо лице или едноличен търговец, които при наново нарушаване стигат 450 хиляди лева КЕВР ще може да наложи и наказване под формата на отнемане от право за практикуване на избрана активност за период от шест месеца до една година, в случай че провинилият се не предстои на по-тежко наказване.

Пазарни зависимости

Данните на БНЕБ демонстрират, че от 15 септември в сегмента " Ден напред " има внезапна наклонност към повишение на цените. Ако за първите две седмици на предишния месец междинната цена е била 75.3 лева за мегаватчас, като единствено два пъти е преминавана границата от 100 лева./МВтч, то през втората половина на септември междинната цена към този момент е над 109 лева./МВтч. За първите 5 дни на октомври пък междинната цена е даже още по-висока - 117 лева

Участници на пазара разясниха пред " Капитал ", че съответна причина за повишението на цената на електрическата енергия няма. Вярно, че в целия район има известно повишаване, само че то никога не може да оправдае скок от близо 50% единствено за две седмици. Като цяло обаче предлагането на електрическа енергия на борсата в последно време не е задоволително. Три от блоковете на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " не работят, като от известия, оповестени на уеб страницата на борсата, излиза наяве, че те не са в ремонт, а стоят в запас. Това се изяснява с " комерсиалния график ", само че е необичайно на фона на големите загуби, които е натрупала централата - над 116 млн. лева за полугодието. От друга страна, високата цена на квотите CO2 може да е причина за ТЕЦ-а да е по-рентабилно да не работи. Наред с това и един блок на АЕЦ " Козлодуй " е в планов ремонт, което доста лимитира свободните количество електрическа енергия на пазара.

Съмнения в сектора

За нередностите на борсовия пазарен сегмент " Ден-напред " преди дни сигнализираха от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП). Според търговците на ток обществената информация от уеб страницата на борсата недвусмислено демонстрира, че кривата на предложение става извънредно стръмна след обезпечаване на минимално количество електрическа енергия, което дава индикации за неконкурентно потребление на съсредоточената пазарната мощност на избрани търговски участници. " Така да вземем за пример минимално нарастване на търгуваното количество с 50 МВт (под 10% от общото количество) може да рефлектира върху борсовата цена с нарастване над 50 евро, като сходни образци за волатилността са голям брой и водят до всякаква липса на прогнозируемост на комерсиалните участници ", споделят още от асоциацията.

Друго, на което търговците на ток обръщат внимание, е, че при високата цена на сегмент " Ден напред " пазарът " в границите на деня " остава като че ли изолиран от пазарните фактори, определящи по-високи цени на електрическата енергия на едро. " При безапелационни пазарни индикации по отношение на цената, която купувачите са подготвени да заплатят, предложения за продажба фрапантно под нея, остават подозрения за предварителни двустранни договорености и пазарни операции по отношение на борсовите пазари ", написа в позицията на АСЕП.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР