Copa Colsanitas, полуфиналиЛаура Пигоси – Камила Осорио 7-5, 7-6(2)Татяна Мария

...
Copa Colsanitas, полуфиналиЛаура Пигоси – Камила Осорио 7-5, 7-6(2)Татяна Мария
Коментари Харесай

Финалът на WTA турнира в Богота – между №212 и №237 в света


Copa Colsanitas, полуфинали
Лаура Пигоси – Камила Осорио 7-5, 7-6(2)
Татяна Мария – Камила Рахимова 6-2, 6-2


Меко казано непредвиден ще бъде финалът на WTA 250 шампионата в Богота. До мача за трофея доближиха две квалификантки – №212 Лаура Пигоси и №237 Татяна Мария. Това значи, че за първи път от въвеждането на компютърната класация до последния мач на WTA конкуренция доближават тенисистки, които са отвън първите 200 на международната класация

Пигоси, която преди тази седмица в никакъв случай не бе печелила мач в съществена скица на WTA шампионат, в профил №1 в схемата и шампионка от 2021-а Камила Осорио след 7-5, 7-6(2) за 2 часа и 11 минути. Бразилката съумя да спре опитите за поврат на Осорио и в двата сета, откакто водеше с 5-1 в първия и с 5-3 във втория. Колумбийката страдаше от травма и употребява два медицински таймаута, а в края даже бе принудена да сервира изпод.

За 27-годишната бразилка триумфът в Богота идва доста ненадейно. Преди това тя бе играла на равнище WTA едвам два пъти – Рио де Жанейро 2014 и Флорианополис 2016 като и в двата случая бе губила в първи кръг.

Изминалият сезон бе най-успешният за нея като ненадейно с Луиза Стефани доближиха до бронзов орден на Олимпийските игри в Токио, а на сингъл приключи годината под №218 след 47 победи на ITF равнище.

В Богота Пигоси трябваше да отразя мачбол в първия си квалификационен мач против Даниела Висмане, както и още три за успеха над Даяна Ястремска на четвъртфинал. Успехът над Осорио е и неин първи против тенисистка от топ 100.

Макар и по-позната, Татяна Мария също надали е очаквала протичащото се в Богота. Бившата №46 доближи до финала след 6-2, 6-2 над Камила Рахимова. Това ще е втори край в кариерата на 34-годишната германка след купата в Хертогенбош през 2018-а.

Успехът в Колумбия идва тъкмо година, откакто Мария роди втората си щерка Сесилия през април 2021-а. Тя се завърна на корта през август и от този момент резултатите ѝ прогресират. Прз януари тя завоюва най-голямата си купа от четири години насам след триумф на ITF W60 шампионата в Рим. В главната скица на шампионата в Богота германката загуби едвам 17 гейма в четири мача, откакто преди този момент имаше трагичен квалификационен мач – 2-6, 6-3, 7-6(3) над Барбара Гатика.

Тя се трансформира в най-нискоранкираната финалистка на равнище WTA от №272 Южени Бушар в Истанбул през 2020-а.

Финалът ще бъде първи сред квалификантки в WTA от шампионата в Лион предходната година, когато Клара Таусон победи Виктория Голубич, както и първи сред тенисистки отвън топ 100 от срещата на Марина Заневска и Кристина Кучова за трофея в Гдиня през 2021-а.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР