CNNC запазва интереса си за участие в процедурата за избор

...
CNNC запазва интереса си за участие в процедурата за избор
Коментари Харесай

Китайци готови да строят „Белене по нашия модел

CNNC резервира интереса си за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител

Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) резервира интереса си към присъединяване в процедурата по желание на стратегически вложител в плана АЕЦ " Белене ". Това стана ясно след срещата сред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и президента на CNNC Сие Дзядзие. Този интерес остава, макар че Петкова още веднъж е подчертала изискванията, при които може да се реализира плана - без даване на държавни гаранции или подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия.
Сие Дзядзие е подчертал, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри за възможна реализация на плана. Също по този начин е декларирал, че чака решение на Народното събрание на България по отношение на плана „ Белене ".
Петкова е уведомила китайската страна за утвърждения през май от Министерския съвет отчет на енергийния министър за обновяване на дейностите за търсене на благоприятни условия за реализация на наличните активи по плана АЕЦ „ Белене ". Разработването на отчета бе предоставено с решение на Народното събрание.
Засега има декларирани три капиталови планове за плана АЕЦ „ Белене " – на Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), на „ Фраматом " и на съветската „ Росатом ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР