CNN съобщава за проучване, което открива високи нива на токсични

...
CNN съобщава за проучване, което открива високи нива на токсични
Коментари Харесай

Отровни вещества откриха във водещи марки спортни облекла

CNN оповестява за изследване, което открива високи равнища на токсични химикали в спортно облекло и долни дрехи от известни марки. Говорим за BPA, бисфенол А - това вещество се употребява за производството на някои типове пластмаса. Високото му наличие може да бъде нездравословно за здравето: да докара до развиване на астма, сърдечно-съдови болести, диабет, рак, затлъстяване и еректилна дисфункция.

В продължение на шест месеца са тествани спортни облекла и долни дрехи: по-специално се загатват сутиени от Athleta, PINK (Victoria " s Secret), Asics, The North Face, Brooks, All in Motion, Nike, Fila, спортни горнища от The North Face, Brooks, Mizuno, Athleta, New Balance и Reebok. Както се оказа, равнището на BPA в тях надвишава безвредната норма с 22 пъти. Това се отнася за облекла въз основата на полиестер, съдържащи спандекс.

Американският център за опазване на здравето на околната среда, който е направил тестването, даде на производителите на спортни артикули 60 дни да поправят нарушаванията. Ако това не стане, центърът ще ги съди. Представителите на марката към момента не са коментирали новината.

В момента BPA се намира в огромно многообразие от артикули - от бебешки бутилки до кутии за консерви. Веществото може да попадне в човешкото тяло освен посредством храна или вода от пластмасови контейнери и бутилки, само че и просто при контакт с кожата. „ Проучванията демонстрират, че BPA може да се всмуква през кожата и да навлезе в кръвообращението единствено за няколко секунди ", се споделя в изследването. „ И хората носят спортни сутиени и тениски с часове, потят се в тях, ето за какво високо равнище на BPA поражда огромна угриженост. “ За тези, които носят спортно облекло, откривателите предлагат ограничение на времето, през което то взаимодейства с кожата, като да вземем за пример преобличане незабавно след подготовка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР