Байдън подписва изпълнителна заповед за преместване на наказателното преследване на военно сексуално насилие извън командната верига

...
CNN — Президентът Джо Байдън подписа в петък изпълнителна заповед
Коментари Харесай

CNN —

Президентът Джо Байдън подписа в петък изпълнителна заповед за изменение на Единния кодекс на военното правосъдие чрез прехвърляне на ключови органи за вземане на решения извън военната командна верига в случаи на сексуално посегателство, домашно насилие, малтретиране на деца, убийство и други тежки престъпления.

Според информационен лист, споделен с CNN, който визуализира изпълнителната заповед, промените „представляват най-значимата трансформация на системата на военното правосъдие от създаването на UCMJ през 1950 г.“ Ключово сред тях е установяването на правила за управление на новосформираните Служби на специалните съдебни адвокати (OSTC), които, съставени от панел от независими военни прокурори, ще вземат прокурорски решения, включващи сексуално насилие и други насилствени престъпления.

Изпълнителната заповед официално ще приложи промените, приети от Конгреса като част от Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA) за фискалната 2022 г., и идва две години след като независима комисия за преглед на сексуалното насилие в армията, сформирана от министъра на отбраната Лойд Остин, публикува препоръки към преместете преследването на сексуално насилие в армията извън военната командна верига.

Байдън подписа заповедта в петък сутринта, преди да замине за Мейн. Служител на Белия дом каза, че текстът на изпълнителната заповед ще бъде публикуван на whitehouse.gov и че пълните промени в Наръчника за военните съдилища ще бъдат публикувани във Федералния регистър, което може да отнеме няколко дни.

По време на разговор с репортери, преглеждащи изпълнителната заповед, висш служител на администрацията нарече този ход „повратна точка за оцелелите от насилие, основано на пола в армията“.

„Тези промени следват десетилетия неуморни усилия на оцелели, защитници и членове на Конгреса за укрепване на отговора на военното правосъдие срещу насилието, основано на пола“, каза служителят. „Както министър Остин е казвал много пъти, това е въпрос на лидерство и ние вярваме, че този исторически ред демонстрира това лидерство.“

В допълнение към формализирането на правилата, управляващи OSTC, изпълнителната заповед от петък също така ще установи прокурорски решения, взети от специален адвокат като напълно независими от командната верига; актуализиране на процедурите, които администрацията казва, че ще осигурят защита на жертвите преди, по време и след съдебно производство; и да промени системата за присъди от военния съд, за да „насърчи еднообразието и справедливостта“.

„Това, което прави тази изпълнителна заповед, е, че наистина създава правилата за движение за абсолютно нов клас независими военни прокурори и създава независимия орган и структурата за командване на докладване на Службите на специалните прокурори, което е много важно – и това беше в 22 NDAA – ще докладва без намеса на властите директно на секретарите на цивилната служба на всяка военна служба“, каза втори служител в четвъртък.

Съгласно NDAA от 2022 г. новите промени трябва да влязат в сила до 27 декември 2023 г. – но според служителя на администрацията OSTC вече е създаден в рамките на Министерството на отбраната и е в процес на набиране на персонал.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР