Федералният съдия временно блокира забраната на Монтана за „часове за плъзгане на истории“ в библиотеките

...
CNN — Федерален съдия в петък постави на пауза закон
Коментари Харесай

CNN —

Федерален съдия в петък постави на пауза закон в Монтана, който забранява на драг изпълнители да организират часове с детски истории в обществени библиотеки и барове на „сексуално ориентирани представления“ на публична територия, които могат да се гледат от непълнолетни.

В становището си, издавайки временната ограничителна заповед, съдия Брайън Морис каза, че поне част от речта, регулирана от закона, има защита от Първата поправка и предупреди, че мярката „вероятно ще навреди непропорционално не само на драг изпълнителите, но и на всяко лице, което попада извън традиционния пол и норми за идентичност.“

Заповедта забранява на републиканския главен прокурор на Монтана Остин Кнудсен да прилага мярката, която е сред другите ограничителни закони, насочени към драг изпълнители, приети в ръководените от Републиканската партия щати, докато съдът обмисля дали да издаде по-дълготрайна предварителна забрана.

Монтана Прайд поиска от съдията по-рано този месец незабавна заповед, тъй като град Хелена отказа искането му за разрешение за събитията, някои от които включват драг изпълнители, които трябва да започнат в неделя. Градът, според заповедта, подкрепя кандидатурата на организацията, но се опасява от правна отговорност.

Отбелязвайки, че Montana Pride съществува от три десетилетия, Морис каза: „Нищо в протокола, който в момента е пред съда, не показва, че речта и изразяването, свързани с Montana Pride, са навредили на непълнолетни или други членове на общността.“

Организаторите на Montana Pride отговориха във Facebook в петък, казвайки: „В случай, че се чудите, ВСЯКО СЪБИТИЕ СЕ СЛУЧВА!“

Говорителят на Knudsen, Емили Флауър, каза пред CNN в изявление в петък, „Очакваме с нетърпение да представим нашия писмен отговор и пълни аргументи на предстоящото изслушване за предварителна разпоредба, за да защитим закона и да защитим непълнолетните от сексуално ориентирани изпълнения.“

Подписан от републиканския губернатор Грег Джанфорте през май, законопроект 359 на Камарата на представителите не позволява на децата да посещават „сексуално ориентирани представления“. Тези събития включват така наречените часове за драг истории, които законът определя като събития, организирани „от драг кралица или драг крал, който чете детски книги и участва в други учебни дейности с присъствието на непълнолетни деца“.

Мярката също така забранява публични „сексуално ориентирани изпълнения“ – включително всякакви, включващи „събличане или симулирано сваляне на дрехи по сексуален начин“ – гледани от хора под 18-годишна възраст.

Други ищци по делото включват транссексуална местна авторка Адриа Джауорт, която каза, че лекция, която е трябвало да изнесе в обществена библиотека в Бът-Силвър Боу миналия месец, е била отменена, защото библиотекарят я информира: „Това е твърде законно риск да има транссексуален човек в библиотеката.

Два независими киносалона се присъединиха към делото, твърдейки, че законът може да се тълкува, за да им забрани да показват филми, които съдържат „сексуално ориентирани изпълнения“, тъй като дори филми с рейтинг R могат законно да се гледат от 17-годишни и по-млади непълнолетни, ако придружени от родители. И двата театъра са обект на новия закон, тъй като получават държавни средства.

CNN се обърна за коментар в петък към адвокатите на други обвиняеми по делото, включително главния изпълнителен директор на Butte-Silver Bow и град Хелена.

Докато други закони, ограничаващи драг изпълненията, преминаха през ръководените от Републиканската партия щатски законодателни органи тази година, те бързо срещнаха юридическа съпротива.

През юни федерален съдия временно блокира щатски закон във Флорида, който според опонентите е насочен към драг шоута. Тази мярка позволява на администрацията на губернатор Рон ДеСантис да отнема лицензи на заведения, ако допускат деца до „представление на живо за възрастни“. Същия месец федерален съдия постанови, че законът на Тенеси, ограничаващ шоутата, представлява „противоконституционно ограничение на свободата на словото“.

Джаред Форманек, Дженифър Хендерсън и Шона Мизел от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР