class=MsoNormal align=center style=text-align: left;>Опасявам се, че и този път науката

...
class=MsoNormal align=center style=text-align: left;>Опасявам се, че и този път науката
Коментари Харесай

Иво Христов: Изкуственият интелект е етично предизвикателство

class= " MsoNormal " align= " center " style= " text-align: left; " > „ Опасявам се, че и този път науката и промишлеността ще слагат законодателите пред приключен факт “ , съобщи евродепутатът Иво Христов. Той бе единственият български участник в конференцията на Европейския парламент, озаглавена „ Обществени вероятности пред изкуствения разсъдък “.
Форумът, проведен от научния панел на институцията (Science and Technology Options Assessment - STOA), събра водещи учени, актьори и политици към полемика по отношение на капацитета и рисковете на изкуствения разсъдък.
Участниците проучиха и облика на изкуствения разсъдък в всеобщата просвета, който образува както свръхочаквания, по този начин и страхове, свързани с новите технологии.
Според Христов университетите и научната публицистика би трябвало да изведат дебата от равнището на суеверията, фантастиката и огромните упования, да го конкретизират, да избистрят понятията и главните алтернативи.
„ Илюзия е да мислим, че зловредните приложения на изкуствения разсъдък в някои системи за цялостен надзор ще подминат Европа. Системите за обществен рейтинг, които са несъвместими с нашите европейски правила за човешки и цивилен права, към този момент навлизат в банкирането и се употребяват в обособени предприятия за оценка работата на чиновниците.
Огромният капацитет и рисковете от използването на изкуствения разсъдък би трябвало да бъдат дискутирани редом ”, уверен е Иво Христов.
„ Дискусията е неотложна, тъй като технологиите към този момент навлизат и моделират нашата душeвност и обществата ни. ”
 
За контакт с Групата   на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР