class=MsoNormal align=center style=text-align: left;>Накъде ни водите, дами и господа, накъде

...
class=MsoNormal align=center style=text-align: left;>Накъде ни водите, дами и господа, накъде
Коментари Харесай

Елена Йончева: Нима вече имаме европейски комисар на войната?!

class= " MsoNormal " align= " center " style= " text-align: left; " > Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха генерации, с цел да живеем всички ниев мир. Защо чуваме всеки ден апели за въоръжаване, а не за дипломатически договаряния?Защо говорите за допустима нуклеарна злополука, а не за европейска тактика за прекъсване на братоубийствения спор? Нима към този момент имаме европейски комисар на войната?!
Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявлението си в пленарната зала в Страсбург.
Да, неприемливо е да падат бомби на европейския континент, само че какво направи Брюксел, с цел да не допусне кошмара в Украйна? Минските съглашения бяха ваша отговорност. Сега мирът е наша отговорност. Кажете ни - кой е към този момент европейският комисар на войната? И за какво не чуваме неговата угриженост за това кой и за какво взриви Северен поток? Кой се пробва да взриви Южен поток? Кой обстрелва най-голямата нуклеарна централа в Европа? 
България е единствено на няколкостотин километра от войната. Утре пожарът може да се придвижи при нас. Защото сме мълчали, когато е трябвало да приказваме.
Ние сме длъжни да спрем саморазрушаването на Европа. И през днешния ден са нужни не танкове, а мъдрост и смели решения.
След изявлението в пленарната зала, в студиото на EuronewsBulgariaв Страсбург Елена Йончева съобщи, че Европа, за жалост, няма тактика по какъв начин да завърши войната, а единствено проекти за военно подкрепяне.
Европа би трябвало да реши какво желае да реализира – желаеме ли военните дейности да се прекратят и да се откри дипломатически излаз, да стартират договаряния с всички заинтригувани страни, с цел да се реализира съглашение? Или желаеме тази война да продължи оптимално дълго до изтощението на Русия? Даваме ли си сметка, че с втория сюжет рискуваме живота на милиони хора, тъй като борба до цялостна победа против нуклеарна мощ може да докара до рискова ескалация, разяснява още тя.
Върховният представител на Европейски Съюз по външна политика Жозеп Борел преди няколко дни посъветва публицисти да не приказват за нуклеарна опасност. Но ескалация на военните дейности елементарно може да излезе отвън контрола на политиците, съгласно Елена Йончева. Тя напомни кино лентата на Стенли Кубрик от 1964 година „ Д-р Стрейнджлав “, който илюстрира по какъв начин една нуклеарна опасност от немислима поема личен път на реализация.
Елена Йончева чака България и Румъния да бъдат признати в Шенгенското пространство през декември след изявлението на Жозеп Борел, че до момента Европа е разчитала на Съединени американски щати за сигурността си, и откакто от ден на ден се приказва за нуждата от създаване на европейски стратегически суверенитет. Създаването на обща европейска система за сигурност и защита значи и мощен Шенген.
България е изпълнила критериите за участие още през 2011 година, само че решението се бави, защото изисква единогласие на страните членки в Съвета. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте към момента се въздържа да поддържа намерено България и Румъния за Шенген, като продължава да обвързва разширението на зоната с мониторинга върху двете страни за върховенството на закона. Двете процедури нямат нищо общо, безапелационна е Елена Йончева.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР