class=first-letter-big>В ръщат книгите на площад "Славейков". Проектът, одобрен от бюджетната

...
class=first-letter-big>В ръщат книгите на площад "Славейков". Проектът, одобрен от бюджетната
Коментари Харесай

Връщат книгите на площад "Славейков", вижте проекта

class= " first-letter-big " > В ръщат книгите на площад "Славейков ". Проектът, утвърден от бюджетната комисия в Столичния общински съвет планува построяването на 7 щанда за общо 300 хиляди лв., без Данък добавена стойност.

Години след премахването на щандовете с книги от емблематичния площад, към този момент има план за връщането им.

Идеята е книгите на площад "Славейков " да се завърнат в триметрови, сгъваеми библиотеки с витрини, които през нощта даже ще светят, споделя

Щандовете-библиотеки ще са общо 7 на брой. А цената за един излиза към 40 хиляди лв. по предварителни калкулации. Според архитекта на оборудванията това се дължи на високото качество, което се чака. А задачата е да устоят най-малко 30 години.

"Ние заложихме на доста високотехнологични материали. Изделието е направено от стомана, която е галванизирана. Другите детайли на структурата също са неръждаеми ", споделя Димитър Паскалев.

Витрините ще са високи 3 метра. На горните лавици ще са книгите. Вечер структурата се сгъва и всичко остава вътре.

Стъклото е със специфични UV филтри и е удароустойчиво. Освен това е планувано през оборудването да минава отопление, което да поддържа непрекъсната температура за комфорта на търговците.

Цената на плана обаче провокира сериозен спор измежду общинските съветници.

"В година на рецесия, когато би трябвало разноските да бъдат усъвършенствани ние се хвърляме да вършим дизайнерски, скъпарски щандове и павилиони ", споделя Борис Бонев от "Спаси София ".

"Бе ни показан един план за магазинче с две полички на стойност 39 хиляди лв.. Би било отлично, само че дано погледнем действително обстоятелствата. Магазинчето е с площ към 3 квадрата ", изясни Михаил Ставрев от Българска социалистическа партия.

Според вносителите от ГЕРБ обаче цената е поради високото качество, а сметката ще платят Пазари Запад. Там самите библиотеки дават опция за разположение на над 200 тома книги.

След окончателното утвърждение, на място ще бъде построен действителен първообраз на плана, с цел да се виси публичната реакция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР