class=first-letter-big>В продължение на доста години огромната част от мониторите и

class=first-letter-big>В продължение на доста години огромната част от мониторите и ...

Идва нова промяна на пропорциите на дисплеите

class="first-letter-big">В продължение на доста години огромната част от мониторите и телевизорите се произвеждат с пропорция на екрана 16:9. Тя измести предпочитаната преди нея 4:3 с аргумента, че широкият екран дава повече хоризонтално пространство за работа и за "потапяща" картина на филмите.

С течение на времето обаче се оказа, че тя не е много практична за офис работа. Много потребители казват, че имат нужда и от повече пространство по вертикала. Това ще улесни четенето на текст, обработката на изображения и работата с няколко приложения в отделни прозорци едновременно.

По време на тазгодишното изложение CES 2021, което заради пандемията се проведе виртуално, онлайн изданието The Verge е забелязало тенденция на постепенното "залязване" на формата 16:9. Все повече нови модели лаптопи и таблети преминават към пропорция 16:10 или 3:2.

Основната разлика при тях е именно повечето пространсто по вертикала. Това трябва да направи работата с тези устройства много по-удобна

От друга страна обаче ще означава, че отново ще се завърнат черните ленти при гледането на филми. Това беше един от основните аргументи за навлизането на 16:9, за да могат филмите да изпълват целия екран. С 16:10 ленти отново ще има, но те ще са доста по-тънки.

За видеоигрите няма да е особен проблем. Те ще могат по-лесно да се нагодят към този формат.

За сега това не означава, че лаптопите с 16:9 дисплеи ще изчезнат изведнъж. Производителите ще направят този преход доста бавно, като единствено реакциите и интереса на потребителите ще реши дали действително ще се реализира.

След това предстои да се разбере и коя от двете "нови" пропорции ще се наложи:16:10 или 3:2. Първата запазва доминацията на хоризонтала, докато при втората дисплеят е по-близо до квадрата. По-компромисното решение изглежда 16:10, защото ще запази удобната ширина за гледането на видео, докато 3:2 ще е по-подходяща предимно за работа.

Малко потребители купуват лаптоп с идеята да го използват само за една дейност. Повечето от тях искат лаптопът им да може да им служи еднакво полезно за множество задачи. Затова 16:10 изглежда като най-доброто решение. Пропорцията 3:2 обаче има силен привърженик в лицето на Microsoft, като компанията я предпочита за моделите Surface от няколко години насам.

Останалите производители засега изглеждат насочени предимно към 16:10, но почти всички имат и поне по един модел с 3:2 дисплей. Така те участват и в трите сегмента, като накрая решението кой от тях ще стане предпочитан изглежда ще зависи най-вече от потребителите.

style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder;">Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от  и .

style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder;">За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в .

Източник: vesti.bg