class=first-letter-big>В празничния епизод на “Темата на NOVA” на 3 март

...
class=first-letter-big>В празничния епизод на “Темата на NOVA” на 3 март
Коментари Харесай

„Тайната история на българското знаме“ в „Темата на NOVA“ на 3 март

class= " first-letter-big " > В празничния епизод на “Темата на NOVA” на 3 март феновете ще се допрян до непознатата история на българското знаме, разказана от създателят Благой Цицелков и операторът Росен Илиев. Трикольорът е основан от 14-годишно момиче в цялостна загадка през 1877 година Знамето би трябвало да влезе в борба - Освободителната война, то е признато персонално от съветския княз за идната война, само че не влиза в пердах. Съдбата му е трагична - отречено, забравено, по-късно върнато, знамето въпреки всичко се трансформира в народен знак.

Екипът на NOVA потегли по следите на историята - за какво знамето е неразрешено и по какъв начин става знак на третата българска страна. В “Тайната история на българското знаме” за първи път пред камера застава правнукът на Иван Параскевов, татко на Стилияна Параскевова, които са създатели на флага.

Името на основателите на българското знаме остава изцяло непознато години наред. За тях няма даже написано музикално произведение. Специално за “Тайната история на българското знаме” бе написана ария - “Героите ще се родят”, в осъществяване на 14-годишната Мира Попова. Текстът и музиката са дело на Дариана Куманова, която е доцент в състезанието "Сан Ремо ". Тя ще прозвучи за първи път в ефира на NOVA на 3 март.

Драматичната история по основаването на българското знаме е разказана и с неповторими възстановки, които пресъздават събитията преди 145 години. Партньор на плана е Националният военноисторически музей, а продуцент - Станимира Иванова.

Гледайте “Тайната история на българското знаме” в “Темата на NOVA” на 3 март, незабавно след централната емисия вести.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР