class=first-letter-big>В качеството им на обвиняеми са привлечени две лица от

...
class=first-letter-big>В качеството им на обвиняеми са привлечени две лица от
Коментари Харесай

Двама в МВР с обвинения след сигнала на ОЛАФ

class= " first-letter-big " > В качеството им на обвинени са привлечени две лица от Министерството на вътрешните работи, на които са предявени обвинявания за практикуване на незаконно въздействие върху активността на орган на властта и за корист със служебно състояние. Освен това са разследвани и за търговия с въздействие, както и за осъществени корупционни закононарушения,.

Получените материали от ОЛАФ са присъединени към делото за „ търговия с влияние”. Във връзка със случая беше предложено България да възвърне близо 6 милиона евро, получени от европейските фондове.



Става въпрос за доставката на 350 високопроходими транспортни средства за българската полиция, при която с едностранна смяна на тръжните условия са поръчани коли от различен клас.

Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материалите получени от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ).

Предоставените данни се отнасят до следствие по отношение на евентуална машинация и престъпления при осъществяване на Споразумение за даване на безплатна финансова помощ по фонд „ Вътрешна сигурност” за закупуване на транспортни средства за потребностите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България е отправена рекомендация за формиране на правосъдно произвеждане против длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи за корист с власт и облагодетелстване на трета страна. Получените отчети от ОЛАФ са един от главните типове писмени доказателствени средства.

След разбор и преценка на относимостта, с разпореждане на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, обвързвано с следствие на допустима „ търговия с влияние”.



По същото досъдебно произвеждане интензивно се правят дейности по следствието, с оглед обезпечаване на обективност, цялост и всестранност на обстоятелствата и събитията подлежащи на доказване, по този начин и предвид на законовото условие обвиняване да не почива само на откритото в отчетите по следствията на Европейската работа за битка с измамите.

Предстоят разпити, назначение на експертизи, оценка и разбор на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинявания по отношение на привлечените като обвинени лица. При събиране на доказателства е допустимо привличането като обвинени и на други лица.

За подхванатите дейности от българска страна е осведомена и Европейската прокуратура.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР