class=first-letter-big>В ъзлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, с

...
class=first-letter-big>В ъзлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, с
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Светла радост, заслужена гордост

class= " first-letter-big " > В ъзлюбени в Господа рожби на Светата ни черква, с молитвен спомен и синовна признателност, и благодарност към всички герои на българската независимост и тази година посрещаме Трети март - денят, сложил началото на най-новия свободен интервал от хилядолетната история на скъпото ни родно място.

Ден на светла наслада и заслужена горделивост, наизуст и молитва за всички, които в далечните дни на освободителната война отдадоха живота си за извоюването на българската независимост, се споделя в приветствието на патриарх Неофит за Деня на Освобождението на България, оповестено от Българската патриаршия.

В този ярък и празничен ден Православната ни черква насочва благодарствени молебствия към Всеподателя за свободата и независимостта, в които пребъдваме и през днешния ден, и прошения за положителното и благопреуспяването на православния български жанр, за неговия държавен и църковен напредък и още по-голямото обогатяване на неговата нематериалност и просвета през вековете, отбелязва българският патриарх.

Негово светейшество напомня , че пътят към тази независимост и самостоятелност не беше лек и тя беше извоювана с цената на хиляди прибързано погубени човешки животи. "Като помним всеки път този факт, от нас се чака да ценим и да пазим тази свята облага, с помощта на която и през днешния ден народът ни се радва на опцията да гради сегашното и бъдещето си независимо, решавайки своите бъднини в единодушие само със личните си цели и желания, със личните си духовни и културни полезности, без да бъде заставен да се преценява при тяхното реализиране с непозната воля и непознати ползи. За всичко това през днешния ден ние още веднъж благодарим на Бога и на всички, отдали силите и живота си за нашето Освобождение, и още един път заявяваме решимостта си да отстояваме с цената на всичко тази независимост.

Отговорност е да пазим свято заветите на дедите ни, чертали през вековете пътя и вероятностите на нашия жанр и татковина, завещали ни православната християнска религия, дружно с нейните богочовешки и избавителни истини и полезности, които са ни изграждали и които и през днешния ден ни съхраняват като свободен и проспериращ Божи народ. Пребъдването ни в тях е единственият сигурен залог за преуспяването на скъпата на всеки от нас майка България.

Божието благословение и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас! Честит празник! ", пожелава на българите патриарх Неофит.

Предстоятелят на Православната Ерусалимска патриаршия Негово Светейшество Теофил Трети благослови българския народ по случай националния празник на страната ни и насочи пожелания за мир, благополучие и разцвет на България. Това оповестиха от Дирекция "Пресцентър " на Министерството на външните работи.

По случай националния ни празник изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Държавата Израел Румяна Бъчварова и чиновници на българското посолството бяха признати в Ерусалим от Патриарх Теофил Трети.

Преди това в Патриаршеската черква бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на всички българи. Бе осветена икона на Света Богородица, която ще бъде сложена в новите пространства на посолството ни в Тел Авив.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР