class=first-letter-big>У нгария стана първата държава в Европейския съюз, която даде

...
class=first-letter-big>У нгария стана първата държава в Европейския съюз, която даде
Коментари Харесай

Унгария първа в ЕС одобри руската ваксина „Спутник V”

class= " first-letter-big " > У нгария стана първата страна в Европейския съюз, която даде авансово утвърждение за съветската ваксина против ковди-19 „ Спутник V”.

В четвъртък началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан удостовери, че тя, и имунизацията на „ Астра Зенека” са получили зелена светлина от унгарските здравни управляващи.

Външният министър Петер Сийярто отпътува към Москва за по-нататъшни диалози, където се чака да разиска договорка за доставка и дистрибуция.

Ранните резултати от опитите с имунизацията „ Спутник V” демонстрираха обещаващи резултати.



Унгарски здравни чиновници също по този начин са в Пекин за договаряния с китайските управляващи по отношение на утвърждението и незабавното снабдяване на един милион дози от имунизацията на „ Синофарм” против ковид. Изпитанията с нея демонстрират 79% успеваемост. Докато при „ Спутник V” успеваемостта е 91,4%, а при към този момент употребяваните в Европейски Съюз ваксини на американските компании „ Пфайзер” и „ Модерна” надлежно 95% и 94,1%. До този миг най-слабо ефикасен е препаратът на „ Астра Зенека” – едвам 70,4%.

Премиерът на Унгария съобщи, че единственият метод страната да задоволи търсенето за имунизация, като се има поради „ разочароващо” бавното снабдяване на имунизацията на „ Пфайзер” е посредством доставки от Русия и Китай.

До този миг с американският препарат са имунизирани над 140 хиляди унгарци.



Усилията на държавното управление за разпространение на съветската и китайската ваксини обаче към този момент се натъкнаха на съпротива. Скептицизмът и подозрителността измежду унгарците наподобяват наследени от комунистическото минало на страната от 1948 година до 1989 година

Решението на Орбан провокира и рецензии от страна на Европейския съюз, който е внимателен към дейностите на унгарския министър председател, постоянно подкопаващи устоите на Европейски Съюз.



Унгарците са измежду най-скептично настроените хора в Европа. Само 49 % са подготвени да бъдат имунизирани, сочи последното изследване на „ Евробарометър”. Други социологически изследвания демонстрират, че единствено 7% от унгарците биха приели съветската и едвам 1%, китайската ваксина.

Правителството обаче яростно отхвърля рецензиите.

„ Нито една ваксина не може да излезе на унгарския пазар, в случай че не дава отговор на стандартите, които биха я създали безвредна и надеждна”, съобщи представителят на кабинета Золтан Ковач. „ Не търсете тук някакъв тип интрига. Критиката към Унгария за подписване на покупко-продажби за ваксини с източни съдружници е доказателство за „ двойните стандарти” на Запада”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР