class=first-letter-big>Т ова е първата среща между глава на Римокатолическата църква

...
class=first-letter-big>Т ова е първата среща между глава на Римокатолическата църква
Коментари Харесай

Историческа среща между папа Франциск и аятолах Али ас Систани

class= " first-letter-big " > Т ова е първата среща сред глава на Римокатолическата черква и толкоз почитан представител на шиитския ислям – историческо събитие, тълкувано като апел за спокойно общуване сред хората от разнообразни вероизповедания в страна, разкъсвана от принуждение на верска основа.

Държавната телевизия „ Ехбария” излъчи фрагменти на преминаващата през свещения южен град Наджаф автоколона на папата. Конвоят, предвождан от брониран автомобил, спря на тясната улица „ Расул”, от двете страни на която има колонади и по която се стига до светилището на имам Али – едно от най-почитаните от шиитите места в света. След това Светият отец извървя пешком няколко метра до скромния дом на Систани, където духовникът живее от десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

Група иракчани, облечени в обичайни облекла, посрещнаха папата начело.

Когато 84-годишният Франциск прекрачи прага на къщата, няколко бели гълъба бяха пуснати да излетят като знак за мир .

Систани е декларирал пред папа Франциск, че християните в Ирак би трябвало „ да живеят в мир и сигурност” и да се употребяват с „ всички конституционни права”, съобщи Франс прес. Франциск е благодарил на висшия шиитски свещеник, че „ е вдигнал глас в отбрана на най-слабите’, съобщи Асошиейтед прес.

С тази религиозна среща на върха, една от най-важните в историята, аржентинският папа желае да подаде ръка на шиитския ислям, само че също по този начин да се застъпи за християните в Ирак – 1% от популацията на тази мюсюлманска страна – които споделят, че непрекъснато са жертва на дискриминация.

Срещата е протекла доста положително и е траяла 40 минути, сподели представител на духовните управляващи в Наджаф, поискал анонимност. По думите му Систани, който нормално остава седнал, когато има гости, е

станал на крайници да посрещне Франциск на вратата на стаята си – рядко оказвана чест .

По време на диалога Систани и Франциск са седели близо един до различен, без маски, с ръце, сложени в скута. Източникът съобщи, че е имало известно безпокойствие от обстоятелството, че папата се е срещнал с толкоз доста хора през вчерашния ден. Франциск е имунизиран против ковид, само че Систани не е.

Папата дойде в Ирак през вчерашния ден и се срещна с високопоставени представители на държавното управление. Това е първата в историята аудиенция на глава на Римокатолическата черква в страната и задачата ѝ е да се насърчи по-голяма междурелигиозна и междуетническа приемливост. Това е и първото пътешестване зад граница на Франциск от началото на пандемията от ковид.

Историческата среща сред Франциск и Систани беше подготвяна в продължение на месеци, като всеки подробност беше подробно обсъждан и договарян сред Ватикана и службата на аятолаха. За топящото се християнско малцинство всеки жест на взаимност от страна на Систани може да помогне за възстановяване на ситуацията му в Ирак след години на гонения и за това да спре тормозът, на който християните са подлагани от шиитските милиции.

Систани е една от най-авторитетните фигури на шиитския ислям в света .

Той има огромно въздействие върху политиката. Негови фетви доведоха до това иракчаните за пръв път да гласоподават свободно през 2005 година, хиляди мъже да тръгнат на война против групировката „ Ислямска държава” през 2014 година и да бъде свалено иракското държавно управление под натиска на уличните митинги през 2019 година

Деветдесетгодишният Систани рядко взе участие в срещи, отказвал е да беседва с сегашни и някогашни министър председатели на Ирак. Според източник от президентството в Багдад той се е съгласил да се беседва с папата, при изискване че на срещата участват никакви иракски публични представители.

По-късно през днешния ден папата прикани дрелигиозната независимост да бъде спазвана и признавана на всички места. Той взе присъединяване в

обща молитва с представители на разнообразни вероизповедания в Ур, родния град на Авраам ,

съобщи Франс прес.

„ Мирът не изисква нито спечелили, нито победени, а братя и сестри, които, макар неразбирателствата и раните от предишното, извървяват пътя от спор към единство”, съобщи аржентинският папа, който посети пустинния античен град Ур, където се е родил и е живял Авраам, бащата на трите монотеистични религии (християнство, юдаизъм и ислям).

На втория ден от историческото си пътешестване в Ирак, унищожен през 2014 година от джихадистката формация „ Ислямска държава”, папа Франциск жигосах тероризма като корист с религията. „ Враждебността, екстремизма и насилието... са изменничества по отношение на религията.

Ние, вярващите, не можем да си мълчим, когато тероризмът злоупотребява с религията” ,

съобщи той.

В междурелигиозната среща с папата взеха присъединяване представители на няколко верски общности – мюсюлмани, язиди, зороастрийци и сабии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР