class=first-letter-big>Ш вейцарците гласуват днес дали да приемат или не забраната

...
class=first-letter-big>Ш вейцарците гласуват днес дали да приемат или не забраната
Коментари Харесай

Три референдума в Швейцария днес

class= " first-letter-big " > Ш вейцарците гласоподават през днешния ден дали да одобряват или не възбраната за цялостно скриване на лицето на публични места – мярка, която касае дребното дами, които носят никаб и бурка в страната, съобщи Франс прес.

Ако „ Да”-то завоюва на референдума, то Швейцария ще се причисли към Франция, България, Австрия, Белгия и Дания в сходна възбрана, отбелязва организацията.

В текста, за който се гласоподава през днешния ден, не се приказва експлицитно нито за бурка, нито за никаб. В него се приказва за възбрана за цялостно закриване на лицето на публично място, като се изключи местата за изповядване на дадена вяра. Но акцията, предшестваща референдума, не оставя подозрение, че се касае точно за възбрана на бурките и на никабите . На афишите на основателите на референдума се споделяше: „ Да спрем радикалния ислям” или „ Да спрем ектремизма”, като на тях имаше фотоси на дами с бурка и никаб. На афишите на съперниците на самодейността се отправяше апел да се гласоподава против един закон „ против бурките”, който е неуместен, ненужен и ислямофобски.

Федералното държавно управление и Народното събрание са срещу иницативата, тъй като настояват, че тя касае проблем, който не съществува в страната.

Допитванията демонстрира, че „ Да”-то може да надделее с дребна преднина .

В случай че самодейността въпреки всичко се провали през днешния ден, неотложно ще бъде призната контраинициатива, която задължава хората да демонстрират лицата си, когато управляващите го изискват за идентификация, да вземем за пример на границата на страната. На нарушителите ще бъдат налагани санкции до 10 000 евро.

Голямо болшинство от дамите, носещи никаб или бурка в Швейцария, са в действителност туристки. Преди пандемията те се виждаха из бутиците в центъра на Женева.

Днес швейцарците се произнасят и по различен въпрос. Това е комерсиалното съглашение сред Швейцария и Индонезия . То бе подписано през 2018 година и утвърдено от Народното събрание на идната година. Договорът планува премахването на митата върху огромна част от продуктите, които двете страни търгуват между тях, както и правила за обмена на услуги, интелектуалната благосъстоятелност и вложенията.

Противници на контракта обаче споделят, че в Индонезия има обезлесяване, нарушаване на човешките права и неспазване на разпоредбите за отбрана на околната среда. Противниците на контракта подлагат на критика и критериите за сертификация на палмовото масло, заложени в него. Съгласно контракта митата за палмовото масло ще се понижат, само че върху стеснен размер от 12 500 тона на година и с цел да има такова понижаване вносителите би трябвало да потвърдят, че палмовото им масло е създадено по един резистентен метод.

Днес се гласоподава и по трети референдум – приемането на по този начин наречената електронна идентичност , утвърдена от федералната страна и позволяваща улеснението и обезопасяването на доста онлайн приходи. Тази електронна идентичност ще бъде предоставяна на доброволна база от сертифицирана от страната компания. Това тормози критици на самодейността, тъй като по този начин частни компании може да получат достъп до деликатни информации.

Резултатите от трите референдума се чакат по-късно през днешния ден.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР