class=first-letter-big>С тотици момичета се предполага, че са били отвлечени от

...
class=first-letter-big>С тотици момичета се предполага, че са били отвлечени от
Коментари Харесай

Кошмар: над 300 ученички бяха отвлечени в Нигерия

class= " first-letter-big " > С тотици девойки се допуска, че са били отвлечени от учебно заведение в северозападния нигерийски щат Замфара. Учител е споделил пред Би Би Си (), че най-малко 300 ученички са в неопределеност след нахлуване от въоръжени мъже рано тази заран.

Местните управляващи удостоверяват за нападението, само че не дават повече информация по случая.

Това е следващото всеобщо похищение от учебно заведение в страната

за последните няколко седмици. Въоръжени групи постоянно отвличат възпитаници за откуп. Все още не са освободени най-малко 42 души, в това число 27 възпитаници, които бяха отвлечени предходната седмица в Кагара, в прилежащ Нигер.

Отвличането през 2014 година на 276 ученички в североизточния град Чибок от ислямистки бойци на Боко Харам привлечесветовното внимание към учебните отвличания в Нигерия, само че последните офанзиви се допуска, че са дело на престъпни банди.

Как е станала офанзивата?

Нападението се е случило в петък в 1 ч. локално време, когато група въоръжени мъже пристигнали в държавното приблизително учебно заведение за девойки в град Джангебе с пикапи и мотоциклети, разказал преподавател пред новинарски уебсайт.

Някои от мъжете били облечени в униформи на държавните сили за сигурност, споделят очевидци и прибавят, че принудили ученичките да се качат в транспортните средства. Други очевидци обаче настояват, че мъжете пристигнали пешком.

Разтревожени родители се събраха пред учебното заведение, а някои започнаха да търсят децата си в храсталаците.

Учител разкрива пред Би Би Си, че по време на офанзивата в учебното заведение е имало 421 ученички, а по-късно са преброени единствено 55, което значи, че над 300 се допуска, че са отвлечени.

Какво споделят управляващите?

В изказване на полицията е споделя, че нейни чиновници и боен контингент са ситуирани в Джангебе, с цел да издирят отвлечените девойки.

Агенцията по въпросите на децата в Организация на обединените нации – УНИЦЕФ съобщи, че е „ ядосана и натъжена” от следващото всеобщо похищение на възпитаници в Нигерия, описвайки го като „ брутално” и „ нарушение на правата на децата”.

Кой стои зад офанзивата?

Нито една група към този момент не е поела отговорност за нападението и самоличността им е незнайна, само че очевидец е споделил, че в учебното заведение са влезнали повече от 100 въоръжени мъже.

„ Счупиха учебната врата и стреляха по индивида от защитата. След това влязоха в общежитията и разсъниха девойките, казвайки им, че е време за молебствия. След като събраха всички, девойките плачеха и те ги водиха в гората. Освен това мъжете стреляха във въздуха, до момента в който вървяха към гората”, споделя свидетел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР