class=first-letter-big>С пецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за

...
class=first-letter-big>С пецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група за фалшиви пари и лични документи

class= " first-letter-big " > С пецпрокуратурата и ГДБОП са обезвредили проведена незаконна група за произвеждане и разпространяване на подправени пари в разнообразни валути, както и на български персонални документи, оповестиха от прокуратурата.

"Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, следва да бъдат привлечени още. Характерно в тази ситуация е, че групата е изготвяла и неистинен документи. Фалшивите пари са били главно долари и евро ", съобщи изпълняващият длъжността началник на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.
 class= " image-source " > Източник: Пресцентър на прокуратурата
Общо арестувани по случая са 9 лица за 72 часа, все още четирима от тях имат повдигнати две обвинявания, само че следва това да се случи и за останалите. Обвиненията са присъединяване в незаконна група и за "приготовление за правене на неистинен парични знаци ".



Такова обвиняване са получили и други двама от арестуваните.

Групата се е занимавала професионално с тази незаконна активност. Дейността им е идентична с друга група, разрушена в края на 2018 година в Слънчев бряг. В тази група са взели участие лица от предходната. Някои от тях даже са били осъждани за това закононарушение.

"Новото е това, че са много внимателни в активността си. Има тъкмо изразена подчиненост, по която работят. Лидерът не се е виждал с крайните лица, той държи връзка единствено с лицата, които са печатали парите и персоналните документи. Има и хора, които извършват единствено посредническа активност ", изясни шефът на ГДБОП основен комисар Любомир Янев.

По време на интервенцията са открити към 360 хиляди $ и 410 хиляди евро. Открити са и голям брой подправени свидетелства за ръководство на МПС.

"Ние работим по активността на тази незаконна група от началото на 2020 година, тъй че не мога да ви кажа какъв брой пари са пуснати в послание, само че несъмнено са доста. Парите са пласирани съществена на територията на нашата страна, само че имаме данни и за други ", изясни Янев.



Главният прокурор популяризира видео от спецоперацията в Twitter.

"Противодействието на закононарушенията, свързани с паричната система на Европейски Съюз и Съединени американски щати, е приоритет за Прокуратурата. Работата с нашите сътрудници от правоохранителните структури отвън страната е гаранция за триумф. Поздравления за положителната работа на Специализирана прокуратура и ГДБОП ", акцентира той.

Противодействието на закононарушенията, свързани с паричната система на ЕС
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР