class=first-letter-big>С истемата за записване на час за ваксинация срещу ковид-19

...
class=first-letter-big>С истемата за записване на час за ваксинация срещу ковид-19
Коментари Харесай

Как да запазим час за ваксинация срещу ковид-19

class= " first-letter-big " > С истемата за записване на час за имунизация против ковид-19 започва през днешния ден в 17 часа. Тя беше показана от здравния министър доктор Костадин Ангелов и Ивайло Филипов, изпълнителен шеф на „ Информационно обслужване”.

Общо стъпките, през които би трябвало да премине всеки искащ да се ваксинира, са четири.

Първо – да попълни персоналните си данни в. Там има опция за избор по какъв начин да получи известие с удостоверение за определените дата и час. Това може да стане по е-поща или посредством SMS. Втората стъпка е избор на ваксина.



Третата стъпка е изборът на имунизационен център. Може да се уточни обитаемо място или избран лековит център.

Четвъртата стъпка е определянето тутакси за имунизация. Часовите диапазони са през 10 минути, според от заетостта на определения имунизационен център.

„ Всички жители, които са получили първа игла ще бъдат автоматизирано записани и ще получат известия, по кое време ще им бъде сложена втората доза”, разясни Ивайло Филипов.



Електронният указател дава опция за опазване на час за имунизация след най-малко седмица и най-много две.

Системата работи единствено с имунизационните центрове и не обгръща персоналните лекари. Тя ще е налична за всички жители без да дава приоритет, създавайки самобитни „ електронни зелени коридори”.

В интервал от 24 часа преди непокътнатия час за имунизиране, записалите се ще получат нотификация по мейл или телефон.

„ Тогава, когато сте си запазили час, това не е дефинитивно и наложително. Имате опция да се откажете от този час и да си запишете нов”, разясни здравният министър.



Той уточни, че по независещи от Министерството на здравеопазването аргументи, доставките на ваксини се забавят, а има доста случаи, в които хората не идват в часа за имунизация, в който са се записали. Поради това проектът имунизирането на предпочитаните групи да завърши на 1 март и по-късно да стартира всеобщата акция за имунизация, не е сбъднат.

„ В България досега не сме унищожили нито една доза ваксина, само че в Европа се изхвърлят големи количества”, добави Ангелов и разясни, че по принцип е планувано, че към 10-12% от имунизациите ще би трябвало да бъдат унищожени, тъй като не са употребявани в период.

Здравният министър се притеснява, че антиваксъри могат да разубеждават хората в последния миг и това да се отрази на имунизационните проекти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР