class=first-letter-big>Р одители настояват в отворено писмо учениците от 5-и до

...
class=first-letter-big>Р одители настояват в отворено писмо учениците от 5-и до
Коментари Харесай

Родители настояват за присъствено обучение на учениците от 5 до 12 клас

class= " first-letter-big " > Р одители упорстват в отворено писмо учениците от 5-и до 12-и клас, учащи се в прогимназиалния и гимназиалния стадий на образованието, да бъдат върнати присъствено в учебно заведение, при спазването на нужните епидемиологични ограничения за сигурност. Отвореното писмо е до премиера Бойко Борисов, до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, до министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов и до доцент доктор Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Разбираме сериозността на обстановката, в която се намираме, и поддържаме напъните за запазване здравето и живота на нашите учители, децата ни и на всички жители на Република България. Но към сегашния миг към този момент са отпаднали ограничаващите ограничения в съвсем всички сфери, предполагащи всеобщо събиране на хора - хотели, търговски центрове, заведения. Колкото и значим да е икономическият бранш, образованието остава крайъгълен камък за развиването на всяко едно общество и считаме за безпределно неправилно то да остане единственият губещ в тази обстановка ", пишат родителите в отвореното писмо в поддръжка на присъственото образование.

Те напомнят, че децата им се образоват в електронна среда от разстояние /ОЕСР/ към този момент няколко месеца с малко спиране от две седмици, в които се образоваха присъствено. На доста места тези две седмици са били употребявани за контролни и проби, и за обезпечаване на брой оценки, които да покриват нормативните условия по обособените предмети, а не за преподаване и наваксване на пропуски.

"Децата са демотивирани от месеците, прекарани пред екраните. Липсата на жив контакт със съучениците и учителите води до незаинтересованост, загуба на мотивация, пасивност и мощно намалена централизация, при някои деца и до меланхолия. Учениците прекарват по през целия ден пред монитора. През времето, през което не се образоват, те приготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Освен противоречивото качество на преподаването в част от учебните заведения и паралелките, тези месеци на стола пред екраните водят и до здравословни проблеми - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния уред, нервно-психични разстройства, меланхолия. Същите тези деца през миналата образователна година към този момент минаха дълъг интервал на ОЕСР. Достигнахме миг, в който негативите, които понасят децата ни посредством дългото ОЕСР, надвишават изгодите, които това носи за останалата част от обществото.

В общественото пространство към този момент има голям брой отзиви на учители и специалисти от сферата на образованието за неефективността на отдалеченото образование при сходна дълготрайност. Преди месец стартира и имунизацията на педагогическите експерти, като част от тях към този момент са с сложена втора доза. Това води до съществено възстановяване на сигурността на учителите във връзка с присъственото образование ", декларират родителите.

Те означават, че в редица европейски страни учебните заведения не престават да работят присъствено, макар строгите ограничения в други сфери на публичния живот.

"Отчитайки гореизложените условия, за нас остава необяснима повода, заради която децата в прогимназиален и гимназиален стадий на образованието си /5-и - 12-и клас/ следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в битката с преодоляване на пандемията. В нас, родителите, това поражда чувство за яд, недоумение и липса на поддръжка към управническите решения, които се вземат ", разясняват родителите.

В отвореното писмо те упорстват учениците от 5-и до 12-и клас да бъдат върнати присъствено в учебно заведение при засилени ограничения, които да подсигуряват здравето и сигурността на учителите и учениците.

"Очакваме най-късно до 17 март 2021 година Министерство на здравеопазването и МОН да преразгледат позицията си и да обезпечат на децата ни полагащия им се по право достъп до качествено обучение. При липса на политическа воля за предприемане на стъпки, които да върнат децата ни дълготрайно в учебно заведение, ние, родителите, имаме подготвеност да преминем към протестни дейности посредством бойкотиране на образованието в електронна среда от разстояние ", се споделя в отвореното писмо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР