class=first-letter-big>П ушени маймуни, глави от костенурки, прилепи - на пазара

...
class=first-letter-big>П ушени маймуни, глави от костенурки, прилепи - на пазара
Коментари Харесай

Пушени маймуни: Нова пандемия ни е в кърпа вързана

class= " first-letter-big " > П ушени маймуни, глави от костенурки, прилепи - на пазара в Мбандака в Конго се оферират най-различни екзотични месни артикули.

Конгоанците държат на тях, тъй като са значим източник на протеин. Но те имат рисков привкус - редица болести като птичия грип, СПИН, ебола и COVID-19 са точно зоонотични - т.е., предават се от животните на индивида.

От този тип са цели 75% от новите болести, връхлетели хората в последно време. Жълтата тресчица, разнообразни форми на инфлуенцата, бясът и борелиозата също спадат към тях, написа

Диво, вкусно и цялостно с вируси

В Западна и Централна Африка ловът и търговията с доста типове диви животни са легални или най-малко полулегални.

"Тук става дума за обичайни хранителни привички и просвета ", споделя Луви Нгулука от неправителствената организация "Wildlife Crime Prevention ".

Организацията се бори против противозаконната търговия с диви животни в Замбия и прилежащите страни. Освен това, изяснява Нгулука, този тип месо се цени от ден на ден - и по този начин се трансформира в стока, с която легално биха могли да се снабдят единствено богатите.

Според преценките на Организация на обединените нации, по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се употребяват 1 милион кг такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят - идеална причина за разпространяването на вируси.

Сегашната пандемия е индикативен образец за заплахите, произлизащи от този тип месо: тъй като вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат потреблението на погрешно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с скотски телесни течности.

"Появата на COVID-19 не беше изненада ", споделя Луви Нгулука и прибавя:

"Това не е първото заболяване, което се дължи на дивите животни. И се колебая, че ще е последното ".

По данни на мрежата GIDEON, която изследва инфекциозните болести и епидемиите, в интервала сред 1980 и 1985 година е имало близо 1000 мощни експлоадирания на зоонотични болести. Между 2005 и 2010 броят им е бил съвсем три пъти по-висок.

"Причините за този растеж са многообразни, не е единствено месото от диви животни ", споделя експертката Улрике Бекман и разяснява:

"Ние разрушаваме последните функциониращи екосистеми, нахлувайки в тях. Чрез бракониерството, лова, изсичането на горите, градежа на пътища и построяването на обитаеми места ние се оказваме лице в лице със опасността да влезем в контакт с рискови за нас болести - контакт, до който при естествени условия не би се стигнало ".

"Следващата пандемия е единствено въпрос на време "

Организация на обединените нации предизвестява, че до края на века тропическите гори по Конго може изцяло да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неизбежно ще стигнат до хората - с пагубни последствия. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се популяризират извънредно бързо посредством превоза на хора, животни и артикули, изяснява Улрике Бекман и предизвестява:

"Следващата пандемия към този момент се задава. А ние просто не можем да си я позволим ".

Експертката упорства за политически ограничения в международен мащаб, които да сложат завършек на търговията с диви животни, на климатичните промени, на индустриалното отглеждане на животни и унищожаването на околната среда. Тъй като заплаха се крие освен в потреблението на незаконно месо от диви животни.

"Новият рисков вирус може да бъде пренесен от идващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на идната пандемия е единствено въпрос на време ", предизвестява Бекман.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР