class=first-letter-big>П очетоха паметта на загиналите медици в Руско-турската освободителна война

...
class=first-letter-big>П очетоха паметта на загиналите медици в Руско-турската освободителна война
Коментари Харесай

Почетоха загиналите медици в Руско-турската освободителна война

class= " first-letter-big " > П очетоха паметта на починалите медици в Руско-турската освободителна война пред Докторския монумент в София. На обичайното поклонение, проведено от Българския Червен кръст, участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-кметът на София Дончо Барбалов, ръководителят на БЧК Христо Георгиев, посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, представители на посолствата на Молдова, Беларус и Румъния, на ВМА, шефът на „ Пирогов” проф.Асен Балтов, жители.

Беше отслужена панихида в памет на починалите медици от свещеници от Българската и Руската православна църкви. Почит отдадоха и от Националната гвардейска част. Бяха поднесени венци и цветя на паметника.

Вицепрезидентът Йотова сподели в словото си, че всяка година в навечерието на Трети март отдаваме респект и на други герои, които не си служиха с оръжия и пушки, на героите с белите престилки.

„ Днес героите с бели престилки са всеки ден пред нас. Истинските герои в бяло не обичат прожекторите, те са там, измежду болните, в целия свят те станаха новите спасители, тъй като с тях свързваме не прокобите и страха от заболяването, а вярата и изцелението”, сподели Йотова.

Вицепрезидентът съобщи, че през днешния ден нашият дълг към медиците би трябвало да бъде още по-голям и когато един ден отмине пандемията не би трябвало да ги забравяме и аплодисментите за тях би трябвало да са постоянно. Илияна Йотова благодари също на чиновниците и доброволците на БЧК, без които няма да се оправим в актуалната рецесия.

„ В навечерието на Националния празник на България би трябвало да си спомним историята, само че би трябвало да мислим и за бъдещето. 3 март е празникът, лишен от политическа обстановка, непосредствен до сърцето на всеки българин”, сподели вицепрезидентът.

По думите ѝ най-важно е всеки от нас да претърпява празника през сърцето и душата си, с респект и памет към тези, които оставиха костите си по българската земя, с цел да можем през днешния ден да приказваме на езика си, да почитаме религията си и да отглеждаме идващите генерации на България. „ 3 март е денят, в който би трябвало да благодарим на всички, които помогнаха за свободата ни и вървяха заeднo с българския народ, с цел да бъдем това, което сме днес”, сподели вицепрезидентът.

Акад. Христо Григоров напомни, че преди близо 30 години БЧК е провел първата панихида в символ на почитание пред тези, които дадоха живота си за нашата независимост и от този момент, всяка година, се отдава респект. Председателят на БЧК се обърна с апел за признателност към отдалите живота си, с цел да бъдем в този момент свободни.

Докторският монумент е построен в интервала 1883 – 1884 година и на него са изписани имената на 531 починали лекари и санитари, измежду които на един българин – Константин Везенков – доктор в отряда на опълченците на Шипка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР