class=first-letter-big>П арламентът регулира превоза на болни и ранени лица, извършван

...
class=first-letter-big>П арламентът регулира превоза на болни и ранени лица, извършван
Коментари Харесай

Народното събрание регламентира дейността на частните линейки

class= " first-letter-big " > П арламентът контролира транспорта на заболели и ранени лица, осъществяван от коли за спешна помощ, отвън обсега на незабавната помощ. Изпълнителна организация "Автомобилна администрация " ще води указател на така наречен частни коли за спешна помощ. Това беше записано в промените в Закона за автомобилните транспорти, които бяха признати през днешния ден. Законопроектът е импортиран от Валери Симеонов и група народни представители.

Към момента тези коли за спешна помощ, които са отвън системата за незабавна помощ, нямат право да правят незабавна помощ, само че на процедура правят медицински превоз без никаква регулация, показват вносителите.

С промените се вкарват наложителни застраховки и условия за финансова непоклатимост, което ще подсигурява на пациентите и на страната, че при случай на недобросъвестно осъществяване или акцидент ще има финансово поръчителство на засегнатите лица. Лицата, извършващи транспорти на ранени и заболели, би трябвало да разполагат с началник превоз и началник здравна активност, които да носят отговорност за предоставяните услуги. Има и условие за съществуване на наложителен експлоатационен център, в който да се прави предпътен надзор, и на наложителен диспечерски пункт, в който да се одобряват повикванията и който да прави първичен триаж на позвъняванията - дали са за незабавна помощ или за медицински превоз.

Частните коли за спешна помощ ще се отбелязват с наименованието на превозвача и телефонния номер за приемане на поръчки за осъществяване на активността. Те не би трябвало да имат външен дизайн, характерна багра, маркировка и опознавателни знаци, които се употребяват от центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) или наподобяващи ги, думите "спешна ", "спешен ", "бърза " и "бърз ", както и отличителния знак на единния европейски номер 112. Не би трябвало да имат обозначителен знак "Звезда на живота " и "Червен кръст ".

"Превоз на заболели и ранени лица " е транспорт на физически лица или пациенти, чието положение не е "спешно " и надлежно не попадат в обсега на понятието "спешни пациенти ", записаха депутатите.

В хода на полемиката Георги Свиленски от левицата изиска отсрочване на второто четене на промените, тъй като в първи параграф депутатите са отхвърлили опцията за разделя на двата типа заболели лица и за основаване на указател, а по-късно се одобряват критериите за регистъра. Ще създадем някакъв безпорядък в Закона за автомобилните транспорти, предизвести той, само че предлагането му беше отхвърлено.

От Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия приканиха да не се одобряват тези промени, а да бъдат прецизирани. Халил Летифов означи, че превозът на заболели лица, осъществяван от лечебните заведения, не е обособена активност. Според него тази корекция ще внесе в допълнение напрежение в системата. Неразбираемо е за какво се прави в 12 без 5 една извънредно значима смяна, сподели Летифов.

За следващ път в предпоследния ден на Народното събрание гледаме един напълно лобистки закон, разяснява Георги Свиленски от левицата. 50 коли за спешна помощ в София и към 200 в страната, за това го вършиме, това са, съгласно вас, копърките, обърна се той към вносителите. Свиленски означи, че министерството на превоза работи по разпоредба за решение на въпроса.

Валери Симеонов разяснява, че законопроектът не е импортиран преди една седмица и това, че Народното събрание приключва своята активност, не е причина да остане за идващото. Упреците, които чухме от тази естрада са лишени от каквото и да било съображение, съобщи Симеонов. Той означи, че законопроектът цели да предотврати рискова процедура - превозването на заболели против възнаграждение, които по-късно са оставени пред незабавна помощ. Става въпрос за лобизъм на тези хора, които имат потребност от незабавна помощ, и животът им се слага под риск, разяснява Симеонов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР