class=first-letter-big>П арламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона

...
class=first-letter-big>П арламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона
Коментари Харесай

Над 40 млн. лева ще бъдат отпуснати за българското кино

class= " first-letter-big " > П арламентът одобри дефинитивно на второ четене измененията в Закона за филмовата промишленост, които плануват увеличение на финансирането на националното филмопроизводство, обособяване на подпомагането на фестивали и културни прояви в обособена скица, както и основаване на нови схеми за държавна помощ за произвеждане на сериали и за възобновяване на разноски за произвеждане на филми и сериали.

Председателят на Комисията по просвета и медии в Народно събрание Вежди Рашидов и сътрудниците му дадоха брифинг за признатите промени в Закона.

"За първи път имаше консолидация в името на българските дух и просвета. Направихме добър законопроект за киното. Целта е да осъвременим, обслужим и подпомогнем промишлеността ", изясни Рашидов.

По думите му на всички места бюджетите за просвета се свиват, а Народно събрание е приело невижданите 41 млн. за българско кино и над 40 законопроекта са минали през Комисията за просвета.

Годишният размер на средствата по схемата за държавна помощ за произвеждане на филми не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за миналата година надлежно на 12 пълнометражни игрални кино лентата, 22 пълнометражни документални кино лентата и 250 минути анимация. До момента годишната дотация не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални кино лентата, 14 документални и 160 минути анимация.

За първи път сериалите ще бъдат субсидирани от страната, само че по обособена скица, която влиза в действие от 2022 година след информиране на Европейската комисия.

Държавното подкрепяне за сериали и за възобновяване на разноски на кино продукции ще се дава, единствено в случай че предпочитано е обезпечена дотация за българско кино.

Държавното подкрепяне по схемата за произвеждане на сериали ще се дава за планове за български сериали или трансгранични продукции на сериали с дълготрайност от 6 до 14 епизода на сезон с времетраене на всеки епизод над 40 минути чисто програмно време, а за анимационни сериали - с обща дълготрайност на сериала не по-малко от 24 минути, които се създават от самостоятелни продуценти.

От схемата за възобновяване на разноските ще могат да се възползват и непознати продукции. На възобновяване ще подлежат 25 на 100 от допустимите разноски за произвеждане на творбата, осъществени на територията на България.

Времето за показ на български филми не може да бъде по-малко от 6 на 100 от общото годишно време във всеки киносалон, отмерено разпределено във всички часови пояси, като не по-малко от 15 на 100 от показваните български филми би трябвало да бъдат програмирани в най-посещаваните часови пояси, одобриха още депутатите.

Разработена е и нова идея, засягаща сформирането на консултативно-експертните органи към изпълнителния шеф на Изпълнителната организация "Национален кино център ".

Към него ще има финансова комисия, както и комисии за оценка на планове за възобновяване на разноски и за фестивали и културни прояви.

Тома Биков от ГЕРБ уточни, че е реализирано единодушие от всички политически сили, които са положили големи старания за малко време да се нанесат ремонти в законопроекта сред първо и второ четене, които да го осмислят.

"Свидетели сме на невиждан в последните 30 години закон, който за първи път обезпечава на българското кинопроизводство средства, каквито до момента не е употребило ", разяснява ръководителят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Евгени Будинов от ГЕРБ разяснява, че това е исторически миг и благодари за грижата за българското кино. Той означи, че след измененията по три разнообразни схеми годишният бюджет за българско кино ще надвиши 40 млн. лв..

По думите му, този законопроект подсигурява повече работа за надарените български създатели и доста повече и по-добри български филми.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР