class=first-letter-big>П арламентът одобри решение, чрез което вноската на България по

...
class=first-letter-big>П арламентът одобри решение, чрез което вноската на България по
Коментари Харесай

Спорове в парламента, какво скара депутатите

class= " first-letter-big " > П арламентът утвърди решение, посредством което вноската на България по бюджета на Европейски Съюз може да се усили средногодишно с към 4.17%.

Решението ще се ползва за новия програмен интервал 2021-2027 година Решението беше утвърдено със 102 гласа "за ", 0 "против " и 50 въздържали се.

По време на полемиката Румен Гечев / "БСП за България "/ прикани депутатите да се въздържат от поддръжка на това решение и държавното управление да организира спомагателни диалози, защото освен това нарастване на средствата на Европейски Съюз, по-бедните страни от Източна Европа ще вършат по-голям принос в европейския бюджет.

"Петте най-развити страни на Европейски Съюз желаят ретрограден метод, т.е. "болен-здрав носи " - тяхното нарастване на вноската да се забавя спрямо нарастването на вноската на източноевропейските страни. Ние не можем да подкрепим подобен метод ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия.

Председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Драгомир Стойнев / "БСП за България "/ означи, че това решение, за жалост, е към този момент взето и държавното управление не може да направи крачка обратно.

"Но за какво ние не организирахме дебатите авансово по това решение на Съвета ", попита той.

"Във всяка една естествена европейска страна министър-председателят посещава Народното събрание, поставя горещото досие на масата и всички се сплотяват и дебатират ", уточни Стойнев.

Той означи, че вноската на България в бюджета на Европейски Съюз ще се усили с 0,6 % или от 1,3 милиарда става 1,5 милиарда лв. годишно, т.е. нарастване с към 200-250 млн. лв..

"Категорично не одобрявам, че Народно събрание е било изолирано от този спор и решения са взимани от някой различен ", съобщи ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/.

Тя означи, че България е получавала и ще получава в пъти повече от това, което прави като вноска в Европейски Съюз.

"За идващия програмен интервал България ще получава три пъти повече от това, което внася в Европейски Съюз. За да се случи това, са водени тежки договаряния ", сподели Стоянова.

Тя уточни, че България е най-големият бенефициент и за идващия програмен интервал. И разяснява, че в този момент социалистите приканват България да блокира бюджета на Европейски Съюз, което би означавало страната ни да не получи плануваните за нея милиарди.

Според Стоянова изявлението на Гечев е доста рисково, тъй като било ясна поръчка, че, в случай че тези хора имат опцията да ръководят, България би водила политика против европейските политики.

"От Българска социалистическа партия желаеме и ще го създадем, когато дойдем на власт, България да взе участие в дебата, който се води в Европейски Съюз, а вие сте създали по този начин, че България наподобява в очите на другите страни като бедняк ", репликира я Крум Зарков / "БСП за България "/.

"Всеки божи ден по малките екрани, вие, вашите представители, министър-председателят и който и да е изяснява какво сме взели от Европейски Съюз, все едно това е някаква крава, която би трябвало да доим ", разяснява той.

"Няма никакъв проблем да дадем повече от личните си пари, тъй като сме част от общата взаимност, само че това би трябвало да се изяснява в българския парламент и в европейските институции ", добави Зарков.

Йордан Цонев /ДПС/възрази против метода на водене, че дебатът не е "за " или "против " Европейски Съюз. Според него този спор е неправилен.

Ожесточени разногласия в Народното събрание имаше и поради това, че опозицията не е съгласна с "вкарването на редица законодателни промени през Закона за изключителното състояние ", показва

"Пред нас е един закон, с който явно вносителите си слагат задача да решат всички проблеми до края на мандата. Аз скърбя, че нашата парламентарна група няма болшинство, с цел да сезира Конституционен съд, само че поучавам сътрудниците, които имат такова болшинство, да го създадат ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

"Защо не казахте, че ОПГ от висши държавни чиновници и представители на хазартния бизнес откраднаха от тези дечица и от българските фамилии публично 700 млн. лв.. Дами и господа от ОПГ, лъскайте обувките, че след 4-ти април ви предстоят доста дейни и вълнуващи диалози ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

"Практика на опозицията е когато ръководещото болшинство предлага нещо положително в поддръжка на хората в неравностойно състояние - в тази ситуация децата с увреждания, да се изопачават обстоятелствата за да се омаловажава и да се объркват хората ", разяснява Евгения Ангелова от ГЕРБ.

Още по тази тематика вижте във видеото нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР