class=first-letter-big>Н ай-малко 14 души са загинали, а най-малко 170 се

...
class=first-letter-big>Н ай-малко 14 души са загинали, а най-малко 170 се
Коментари Харесай

14 загинали и 170 изчезнали след срутването на ледник в Индия

class= " first-letter-big " > Н ай-малко 14 души са починали, а минимум 170 се водят за изчезнали при рухването на част от хималайски хладилник в Северна Индия, съобщи Франс прес.

Отломките от ледника паднаха в река и провокираха внезапно повишаване на водното ниво. Инцидентът стана в неделя в индийския щат Утаркханд.

В неделя са били избавени 12 души, блокирани в тунел от свличането на ледника. Между 25 и 30 души са блокирани в различен тунел и избавителни екипи се пробват да стигнат до тях.

В щата са мобилизирани стотици военни паравоенни, подпомагани от хеликоптери и самолети.

India glacier avalanche leaves 12 dead, 170 missing
— The Kathmandu Post (@kathmandupost)
Огромната водна маса вследствие на частичното срутване на ледника опустоши долината на река Даулиганга и унищожи всичко по пътя си, наводни водноелектрически комплекс, отнесе пътища и мостове, съгласно фрагменти на изплашени поданици на региона.

Река Даулиганга в даден миг се среща с река Алакнанда, която е един от двата съществени притока на река Ганг.

Десетки служащи в две електроцентрали, ситуирани на язовирната стена Ришиганга, се водят за изчезнали, както и поданици на региона, за които се счита, че са били отнесени от придошлите води на Даулиганга, до момента в който са пасли добитъка си в покрайнините.

Властите изпразниха два язовира, с цел да попречат на фрапантното нарастване на равнището на самата Ганг в градовете Ришикеш и Харидвар.

На жителите на двата града бе неразрешено да се доближават до крайбрежията на реката. Жители на села в покрайнините на реката Даулиганга пък бяха евакуирани още през вчерашния ден.

14 dead, 170 missing after Himalayan glacier bursts in India via
— Abdul Wahid (@Abdul248Abdul)
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази готовността на организацията да помогне на Индия за справяне с последствията от бедствието.

В щата Утаркханд има 14 ледника в националния парк Нанда Деви. Те са обект на научни проучвания поради климатичните промени и обезлесяването, които усилват рисковете от разкъсване на ледникови стени.

Стопяването на една четвърт от хималайския лед, следено през четирите последни десетилетия, се приписва на покачването на температурите.

troops were engaged in rescue operation through the night inside the tunnel, after massive flash floods in Dhauliganga river, following a glacier burst at Reni village in district.
— News Vibes of India (@nviTweets)

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; " >

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; " >
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР