class=first-letter-big>Н а 21 май 2021 българската публика ще се срещне

...
class=first-letter-big>Н а 21 май 2021 българската публика ще се срещне
Коментари Харесай

ONE DANCE WEEK: Танц от сърцето на Eгипет

class= " first-letter-big " > Н а 21 май 2021 българската аудитория ще се срещне с един невероятен мултидисциплинарен театър. ИТМАРАГ, най-новото произведение на френския хореограф Оливие Дюбоа, пресъздава на сцената облика на сегашен Eгипет и ни кани да се потопим в атмосферата на "Махраганат " – музикален махленски род, именуван още "електро-чааби ", основан от младежи в Кайро по време на египетската гражданска война през 2011 година
 class= " image-source " > Източник: Nova.bg
Днес "Махраганат " е гласът нацяло едно потомство, a благодарение на седем египетски танцьори и музиканти Дюбоа придвижва този род от улицата на сцената. Заглавието на спектакъла е въодушевено точно от този род, а смисъла му може да бъде преведено като "празнувай! ".

Публиката в България, първа след френската, ще се допре до новото произведение на компанията на Оливие Дюбоа.

ИТМАРАГ ще бъде показан в Пловдив директно след международната му премиера във Франция, която се състоя на 29 януари, и преди представянето му на сцените на едни от най-влиятелните фестивали в Европа.

"От доста години пребивавам сред Париж и Кайро. Видях по какъв начин се роди тази вълна и по какъв начин последователно заля египетската музикална сцена. Египтяните пеят и танцуват на всички места, по предпазлив и съкровен метод, несъмнено, тъй като това е основна част от тяхната просвета. С доста любознание следих развиването на този див, несъзнателен феномен, преплитащ музика и танц. Може да наподобява по-малко "високоскоростен " от другите форми, само че е изцяло кондензиран, като че ли всяко пространство и всеки момент би трябвало да бъдат запълнени, като че ли времето изтича ", споделя Оливие Дюбоа.
 class= " image-source " > Източник: Nova.bg
Спектакълът е резултат от няколкомесечната работа на Дюбоа в Египет в партньорство с B’sarya for Arts – ново без значение пространство в Александрия, което поддържа млади египетски музиканти и образни актьори.

Видеото към парчето Talaa, част от ИТМАРАГ, можете да гледате.

Билети за спектакъла на 21 май 2021 в Дом на културата ' "Борис Христов " ще може да намерите от 15 март на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на ЕPAYGO.

ONE DANCE WEEK 2021 е част от – Европейска столица на културата 2019.

NOVA е медиен сътрудник на събитието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР