class=first-letter-big>К линични изпитвания на лекарството semaglutide, разработено за лечение на

...
class=first-letter-big>К линични изпитвания на лекарството semaglutide, разработено за лечение на
Коментари Харесай

Лекарство за отслабване, учените говорят за "нова ера"

class= " first-letter-big " > К линични изпитвания на лекарството semaglutide, създадено за лекуване на диабет, са удостоверили успеваемостта му в битката със затлъстяването.

Проучването, в което са взели участие близо 2000 души, е траяло 15 месеца и е посочило приблизително 15 кг загуба на тегло на участниците. Веднъж седмично им е поставяна инжекция semaglutide, като са им предоставяни препоръки за хранене и физическа интензивност.

Според учените резултатите от изследването, оповестени в New England Journal of Medicine, наподобяват толкоз безапелационни, че semaglutide може да докара до гражданска война в битката със затлъстяването.

Една от участничките в изследването е свалила 28 кг, което се равнява на повече от една пета от тежестта й. "Лекарството промени живота ми и изцяло промени метода ми към храната ", описа тя. Semaglutide й оказал помощ да не усеща апетит по време на диетата. Сега обаче дамата към този момент е спряла приема на лекарството и споделя, че апетитът й се е възвърнал и тя още веднъж е почнала да качва килограми..

Досега semaglutide е употребен за лекуване на диабет вид 2, а новото изследване изпитва приема му в по-големи дози. Лекарството понижава апетитаq като имитира действието на хормон, наименуван GLP1, който се отделя след хранене.

За задачите на изследването на група хора е инжектиран semaglutide, а на друга група - инжекция плацебо. И двете групи са получили препоръки за храненето си и метода на живот. Резултатите демонстрират, че хората, получили лекарството са свалили приблизително 15 кг до момента в който тези, получили плацебо - приблизително 2,6 кг. 32% от групата, инжектирана с лекарството, са свалили една пета от тежестта си, до момента в който получилите плацебо – 2%.

"Прекарах последните 20 години в проучване на затлъстяването, до момента не сме имали толкоз дейно лекуване, с изключение на бариатричната хирургия. ", разяснява проф. Рейчъл Батърам за Би Би Си. Тя отбелязва, че отслабването ще понижи риска от сърдечни болести, диабет и тежки затруднения от Covid-19.

"This is a game-changer in the amount of weight loss it causes "

Drug that suppresses appetite helps some people lose more than a fifth of their body weight, international trial shows
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Засега semaglutide не е получил нужните позволения, с цел да бъде рутинно предписван, само че проф. Батърам чака лекарството да стартира да се употребява в началото от профилираните клиники за намаляване.

Диетолоът доктор Дуейн Мелър сподели: „ Полезно е да имаме евентуална опция да помогнем на хората да отслабнат, само че би трябвало да признаем, че по тази причина е нужна смяна в метода на живот и че всяко лекарство или смяна в метода на живот може да донесе евентуални опасности и странични резултати. "Така че, постоянно е рационално да говорите със здравен експерт, преди да се опитате да отслабнете. "

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР