class=first-letter-big>Г игантският антарктически айсберг, който миналия месец застрашаваше остров, населен

...
class=first-letter-big>Г игантският антарктически айсберг, който миналия месец застрашаваше остров, населен
Коментари Харесай

Разпадна се гигантският айсберг, който застрашаваше остров с пингвини

class= " first-letter-big " > Г игантският антарктически айсберг, който предишния месец застрашаваше остров, обитаем с пингвини, до южните крайбрежия на Южна Америка, е изгубил огромна част от масата си и се е разпаднал на части, оповестява.

Massive iceberg continues losing mass as it swirls around South Georgia island
— Reuters UK (@ReutersUK)
Основната ледена маса /айсбергът A68a/ и откъсналите се от него дребни айсберги, се движат във водите край остров Южна Джорджия, показва откривателят Тед Скамбос от университета на Колорадо в Боулдър.

Скамбос и сътрудниците му наблюдават айсберга, който е измежду най-големите известни до момента, откогато се откъсна от шелфовия хладилник Ларсен през юли 2017 година и се насочи на север.

През последния месец към една трета от площта на главния айсберг или над 1400 кв километра се раздроби на по-малки ледени парчета и се стопен лед. Във вторник площта на главния айсберг е била към 2450 квадратни километра.

Краищата му са заоблени като на паница и части се откъсват от него, до момента в който се придвижва през топлите течения, сподели Скамбос.

Айсбергът може да блокира и да попречи на пингвините, както и да навреди на морската фауна, в случай че се откри край крайбрежията на остров Южна Джорджия.

Нещо сходно може даже да се е случило през декември, сподели Скамбос. Учените занапред ще изследват от близко въздействието на айсберга. Около шест къса от айсберга плават към острова, като четири от тях са много покрай него.

Антарктическият полуостров е едно от местата, които се затоплят най-бързо в света. На 9 февруари 2020 година там беше записана температура от 20,75 градуса. Затоплянето провокира опасения измежду експертите за повишаване на морското равнище по целия свят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР